Наши ученици с 4 медала на международна олимпиада по информатика

Страната ни е една от малкото, участвали във всички издания на състезанието
15 авг 2022 17:30, Йоана Цонева
21
Наши ученици с 4 медала на международна олимпиада по информатика
Снимка: БГНЕС

Български ученици спечелиха два сребърни и два бронзови медала от най-престижната международна олимпиада по информатика, която се проведе в Индонезия от 7 до 15 август. Сребърни медали завоюваха Атанас Димитров от 11 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ) и десетокласникът Деян Хаджи-Манич от Математическа гимназия във Варна, съобщи МОН.

Дванадесетокласниците Мартин Копчев от Природоматематическа гимназия в Габрово и Андон Тодоров от СМГ взеха бронзови отличия.

Още по темата
Техни ръководители са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Българските ученици се конкурираха с над 350 участници от 88 държави. Отборът ни участва в двудневно състезание, като всеки от участниците се състезава индивидуално и трябваше да реши три алгоритмични задачи в рамките на пет часа. За Атанас и Деян това беше първа олимпиада, а Андон и Мартин се явяват съответно за трети и пети път.

Историята на състезанието започва през 1989 г., когато България става организатор и домакин на първата Международна олимпиада по информатика. Страната ни е една от малкото, участвали във всички издания на състезанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми добре е, все още има материал който да замоинава за чужбина, *** в някакъв момент ще спре да има.
16
6
 
0
 
! Отговори
Металист преди 1 година
Е, 17 място отборно е далеч от престижно, но пък са се разходили (ако не е било online)
15
1
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Чета коментарите и разбирам защо сме на това дередже! Много продажници!
14
4
 
1
 
! Отговори
аха преди 1 година
ще станат сервитьори или охранители лошо няма няма срамен труд може да отидат и в геррмания и да работят за някой турчин като бояджии .
13
0
 
8
 
! Отговори
Алф преди 1 година
Имаме най умните деца на света! БРАВО!!! И най смотаните футболисти, уууууууу.
12
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 година
Със сигурност ги следят отдавна, я западни фирми или университети. Заминали са ...Браво на нашите деца! Въпреки всичко обират медалите по олимпиади!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така 12! Лошото е ,че като го кажеш на някои нашенци ти скачат патриотски сякаш ти самия си захвърлил паспорта си в кофата,а реалността е трагична ,но жалко че повечето са приспани *** глави и за нищо не хаят освен за това което се случва след като прекрачи прага на дома си.Няма единно общество у нас,а само лицемери и всеки гледа себе си,за това децата бягат
10
3
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Е какво да се случва - заминават за Белия свят. Няма да стоят в страна, на която тъ почивката мутра, шофьора на Маргините беше 12 години премиер.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Кирил Петков печелеше Олимпиади като ученик. Преди да замине за Америка.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, умни като Бойко Борисов.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия умни млади българи май няма да се задържат в България!
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям!Да бягат навън,тук живот няма,с тоя акъл ако завърши западен университет ще е предпочитан хиляди пъти и по -платен от колкото ако дойде с диплома от България.Европейците си искат завършили с техни дипломи ,другото го взимат ако нямат избор,та за това и аз мойте деца ги насочих навън и сега не съжалявам ,защото си уредиха живота и езици знаят и са в по-сигурни държави.Бяха за малко в България и казаха ,че не могат да свикнат на този стресиран начин на живот и несигурност и отлетяха
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже очевидно са умни децата значи няма да гласуват за черените комедианти от ДБ и Подмяната на Кокорчо.
4
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе, какво се случва после с тези медалисти? От десетилетия слушам за златните ни медали по математика, физика, информатика..., а нито един нобелов лауреат, нито някакъв значим научен пробив, нито пък някоя милиардна софтуеърна компания... нищо. Да не ги отвличат извънземните, или са просто дресирани за олимпиади, вместо научени на креативност и жада за знания , откривателство и предприемчивост?
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деца бягайте от тук, не правете грешката като нас да останете, даже ако може и континента сменете ЕС е слаб съюз.
2
5
 
15
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
Нали образованието ни е на ниско ниво. Как се постигат тези успехи ? И то не само сега.Винаги е имало умни и даровити деца и хайма-ни.Спрете издевателствата върху образованието.Не бива всеки нов министър да експериментира с тъпотии.
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Математици, медали, ама ако Радев им каже, че 4+5 = 12, те ще се съгласят и че почнат да го повтарят.