Денков: Образователната система е тежко политизирана

В момента заплатите на учителите са мотивиращи
23 авг 2022 09:31, Петя Славова
22
Денков: Образователната система е тежко политизирана
Снимка: БГНЕС

Правилата за избор на директори на училища бяха неясни досега, защото нямаше наредба. Те никога не са били обсъждани публично, никога не са били подлагани на такова обсъждане, на каквото е нашата наредба, така бившият министър на образованието Николай Денков коментира пред БНТ замразяването на конкурсите за директори в над 400 училища в страната.

За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници, защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия как ще се развива училището, да има изисквания за лидерски умения и подобни изисквания се оценяват стандартно, когато се търсят хора за подобни позиции, отбеляза още той.

По думите му системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила.

С промените в закона забранихме всякаква политическа и партийна дейност в нашата система. Това означава, че "изпращането на автобуси, изпращането на служебни имейли да гласуват за един или за друг - широка практика до миналата година, в момента е абсолютно забранено. Ако един директор, ако един началник на Регионално управление си позволи да направи такова нещо днес, той може да бъде уволнен на базата на тези промени в закона", допълни още Николай Денков.

Поясни, че директорите на училища могат да участват в изборите. Това е тяхно гражданско право. Но излизат в отпуска и в това време могат да бъдат в кампания, могат да бъдат избрани.

Временно изпълняващи на длъжността винаги е имало в училищната система. Истинският проблем е неяснотата, но това по никакъв начин няма да затрудни подготовката на учебната година. Конкурсите се обявяват сега - в най-подходящото време, тъй като вече са завършили изпитите от едната учебна година, трябва да се подготви следващата, в междинния период се провеждат конкурсите, каза бившият министър на образованието.

Още по темата

Коментира и заплатите в училищната система, като каза, че в момента заплатите на учителите са мотивиращи и има много кандидати за обявените места. "През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв. Средната е 2032 лв. Изрази увереност, че всеки следващ ще продължи да поддържа това ниво на заплатите, за да могат да бъдат подбрани най-добрите кандидати."

Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да осигурят увеличението на заплатите на преподавателите, обясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лв. Увери, че парите за тези увеличения са осигурени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите училища.

"Висшите училища, които имат проблеми, получават десетки, даже до сто пъти по-малко, отколкото други висши училища получават, защото не осигуряват съответното качество и имат по-малък брой преподаватели."

Николай Денков посочи още, че Здравното министерство ще реши дали тази учебна година децата ще бъдат тествани. Вариантите на вируса в момента обаче не предполагат затваряне на училищата.

В програмата на "Продължаваме промяната" е заложено осигуряването на безплатни учебници за следващата година за 12. клас. Изрази надежда партията да спечели доверието на хората, за да може да реализира политиките, които е започнала да провежда. Образованието, здравеопазването, социалната система са стълбове и "Продължаваме промяната" показа, че може да работи тези стълбове да се развиват по правилния начин, каза в заключение той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Денка Николова преди 1 година
Продадох се на САЩ за един пробит цент!
15
0
 
1
 
! Отговори
Общежитията преди 1 година
Какво стана с разследването на ремонтите в общежитията на университетите? Никой нищо не оповестява. Там дали има политизиране?
14
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
2032 лева заплата, 13-та заплата, 1000 лв годишно за облекло, 18 кандидата за едно работно място, 4 месеца ваканции. Има частни уроци по 35 лв на час - никой не ги декларира. И какво от това?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директорите в училищата са от партията ,която спечелила изборите в съответната община.Това го направи ГЕРБ.От там всеки директор защитава интереса на партията,също получава или не получава от партията пари.Трябва да прави проекти ,които му се кажат от кмета,кмета му казва кой да назначава на работа,за да има гласоподаватели,с кои фирми да сключва договори и ......Общината дава или не дава пари на училището.Срамна работа.Благодарете на ГЕРБ.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не само образователната система, Денков. Всичко вече се превърна в партийно надпреварване. Тръгни по градовете да видиш че се откриват само офиси на партии и стоят заключени.
11
1
 
4
 
! Отговори
Преядоха с автономия преди 1 година
Да се ревизира Автономията на Университетите! Всички проблеми произтичат от автономията! Да се въведат единни изисквания, единни нормативи, единно заплащане и строг контрол за качеството на образованието, процедурите, управлението и изразходването на средства от държавния бюджет. Да се въведат единни държавни изпити! Възнагражденията на ректорите да зависят от размера на възнагражденията на завършилите студенти, а не от някакви смешни договорчета за сътрудничество и подобни.
10
1
 
5
 
! Отговори
Не само политизирана преди 1 година
В системата на висшето образование се наблюдава изключително неблагоприятна среда за работа. Нарушават се основни права на преподавателите, които са заложени в Кодекса на труда! Шуробаджанащината се прилага в кариерното израстване и в назначаването на няколко позиции за няколко заплати. Извършват се репресии чрез дисциплинарни наказания на преподаватели, които си вършат работата... За разлика, от онези, които не си влизат в часовете...Някои ректори са сключили договори с Омбудсмана, съдилищата?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Що не си гледахте фондацията с Кирето, а сте тръгнали държава да управлявате.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-некадърният министър досега.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието на ниво килиино, нито адекватна система, нито адекватна програма, нито адекватно съдържание, това образование е попаднало от всякаде, 20 години след средното за Западния свят, и винаги е било поне 20 години назад. А дренков е от тази система, и нищо не напави за нея финокиото
6
1
 
10
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 година
По-точната дефиниция е: училищното образование - основният стълб на ГЕРБ ! Питайте Такева, как превърна Бойко в Патрон за даскалята и как ги герберизира с увеличението на заплатите правейки ги еднакви с тези във ВУЗ! Всъщност, не толкова образованието, колкото заплатите са тежко политизирани! Образованието като цяло е тежко идеологизирано от "Отворено общество" и "Америка за България"!
5
2
 
9
 
! Отговори
Вие преди 1 година
Денков,освен че станахте академик,какво направихте за деполитизация в образователната система,точно НИЩО.
4
2
 
10
 
! Отговори
Академик преди 1 година
Денков е долна шорошпия!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е патент на БКП да политизира и приватизира всичко, да уволнява и назначава незаконно нашите хора които в общия случай са като крушковската *** и димитровградския шебек - прости селяни интересчии които просперират като прецакват конкуренцията.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мотиниращи са заплатите за наплив на всякакви към училищата, а не за качествени преподаване, учебен процес и положителни резултати. Какво като увеличихте заплатите? Който успя да се уреди в училище, ще е доволен, но как контролирате качеството му на работа и не трябва ли увеличението да е за постигнати резултати, а не на калпак?
1
1
 
16
 
! Отговори
Така е! преди 1 година
Нали ти си част от нея, дРенкоф!