Янка Такева: Не се говори за хубавите неща, случващи се в образованието

Според нея новите изисквания наложили дълбочинна трансформация
15 сеп 2022 22:04, Петя Славова
8

Първият учебен ден посрещна над 700 хиляди ученици в клас. Но дали днешното образование е достатъчно реформирано и дали се усъвършенства, коментира председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Според нея новите изисквания към образованието наложили въвеждането на дълбочинна трансформация. "Имаме толкова хубави неща, които се случват в системата, но, за съжаление, за тях не се говори", каза тя в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ в деня на откриването на новата учебна година допълнителните часове по български език и математика били необходими по няколко причини.

"Едната от тях е, че имаме на 2100 училища, които имат една паралелка 5, 6 и 7 клас, и учителите не можеха да си изпълнят норматива", каза тя.

"При втората актуализация на бюджета синдикатът на българските учители, заедно с нашата конфедерация, защитихме 150 млн. допълнително - 37 млн. от тях бяха насочени към подпомагане на издръжката на училищата и 28 млн. за издръжката на детските градини. Безспорно при тези цени на електро- и топлоносителите ще имаме проблеми. Затова ние разработихме меморандум, където настояваме правителството да отпусне допълнително 50 млн. за издръжката до края на тази календарна година и тези 50 млн. да бъдат прехвърлени като част от бюджета за 2023 година", заяви Такева пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че с министерско постановление още от юни са отпуснати 28 млн. лв. за закупуване на учебниците от 1 до 7 клас. "650 лв. за дете в детската градина за една година са недостатъчни, а трябва да станат 810 лв.", каза тя.

И заключи, че увеличението на учителските заплати трябва да бъде такова, каквото се одобри от всички политически партии.

"На специалностите, за които липсват учители, държавата трябва да поеме тяхната семестриална такса", завърши Такева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
пери преди 1 година
Бабо Янке, какви хубави работи в образованието на фона на нарастващата функционална неграмотност и преминаването в по-горен клас със знания за двойка и без усвоени базови умения? А? Само с пари не става.
7
1
 
0
 
! Отговори
Глупостта преди 1 година
И комунизма не се пенсионират.
6
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
К.А.К.А.В.И.Д.А..
5
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Какво образование я гони тази ***,не вижда ли че всичко се търкаля по баира.
4
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Този антикварен индивид докога ще е лицето на българското учителство? Отдавна, ама наистина много отдавна, трябваше да е пратена в заслужена почивка.
3
1
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Че какво хубаво. То като няма как да св говори. Аха за увеличението *** учитвлските заплати-ето нвщо хубаво. Нагли ставате.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То в това образование освен за увеличение на учителските заплати, друго не се коментира. А и баба Янка няма ли кой да го пенсионира,че вече омръзна на всички.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Тошово време само двойкарите ходеха на уроци, а сега ако не вземат допълнителни уроци все едно не са били на училище. Каво говори това, а?