Радев: За нас българите училището е свято място

Президентът посочи, че служебното правителство ще направи всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на топлина
Обновена: 15 сеп 2022 11:54 | 15 сеп 2022 11:42, Красимир Ангелов
60
Радев: За нас българите училището е свято място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Убеден съм, че този неподправен ентусиазъм и енергия на ученици, учители, родители, на цялата ни общност в този български ден, е един силен импулс и залог за нашето бъдеще като нация. Това каза президентът Румен Радев, който участва в тържественото откриване на учебната година в 43-то ОУ "Христо Смирненски" в София.

Още по темата
"За нас българите училището не е просто символ на знания и просперитет, то е онова свято място, където децата ни не само получават подготовка по природоматематически науки, история, литература, изобразително изкуство и музика - тук децата се превръщат в осъзнати личности. Затова отговорността е толкова голяма за нашите учители", каза още държавният глава, цитиран от БТА.

"От училището зависи дали децата ни ще бъдат завладени от стремежа към новото, към непрекъснато самоусъвършенстване в живота, дали ще се изградят като достойни граждани на Родината, готови да посрещнат нови предизвикателства и да градят достойното ни бъдеще като нация", допълни Радев.

Държавният глава посочи още, че служебното правителство ще направи всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на топлина.

Радев посочи, че очаква следващият парламент и редовно правителство да погледнат с още по-голямо внимание към българското образование, което трябва да бъде издигнато в стратегически национален приоритет, както и към усъвършенстване на учебно-материалната база, към въвеждането на нови форми и иновативни методи на обучение, към издигане на престижа и мотивацията на българския учител, към защита на българската история, език и литература в учебниците, които „в последните години са подложени на редица посегателства“.

Президентът Радев честити 15 септември на всички български ученици, учители и родители. По стара българска традиция училищният звънец днес проехтя над цяла България, за да ни припомни, че през вековете България е просперирала, когато е имала силно образование, когато училището е преподавало не само знания, но и е възпитавало в любов към Родината, каза държавният глава.

Президентът изрази дълбока признателност към българските учители за тяхната любов и всеотдайност към децата и добави, че без тяхната мисия и високоблагороден труд българската просвета и бъдеще са поставени на карта.

А на всички български ученици държавният глава пожела много здраве и низ от успехи по „трудния, но светъл път на знанието“. 

Как премина първия учебен ден в столицата вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглец! Няма място сред българските деца.Иска да унищожи бъдещето им и да ги направи роби на собствените му идеологии....Позор!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя болшевик-шапкар къде се бута при българите.....
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше свято, преди съветските другари да го напълнят с манипулирана история и средно азиатски ценности, които не сме имали дори в Османската империя.
46
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Беше свято,господин-другарю Радев.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е радев, учениците от 8-и клас в МГ, няма да посоча къде, пушат, пият, псуват в часовете. Напълно свЯтско поведение и манталитет за Мат Гимназия!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашият президент не е влизал в училище сигурно от 10 години и повече. Само няколко софийски училища е посещавал изглежда. От пного години школото е център на лошо поведение, лошо отношение между учениците, липса на контрол, криене на хулиганите, приемане на подкуп за да мълчи диртектора, и т.н. Като на улицата с най-долните от.ре.пки. Това е училището днес. От първа ръка го казвам.
43
0
 
4
 
! Отговори
Полицаят преди 1 година
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ към всички Шофери от големите Градове - Карайте много внимателно за да НЕ бутнете някой пиян Седмокласник или дрогирана Осмокласничка!!! ........
42
1
 
4
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 1 година
Ако наистина е свято, какво търси там (п)резидентът?.. Свято е за истинските български родолюбци; за кремълските 4-хилядници, за мултикултуралните политкоректници и за разните ,,чуждофили" е място за перфидна отровна антибългарска пропаганда! Т. напр., и досега се разпространяват лъжите за някакви ,,ханове" и ,,тангри" (нямам предвид групата ,,Тангра"...); за някакви митични ,,освободители"; за ,,фашисти" и ,,окупатори". И после се чудим откъде са се взели скопските еничери...
41
0
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Свято място, където по-малките се учат рано рано на здравословно хранене - пици, бургери, дюнери и чипс. По-големите на разврат, пиене, дрога,побоища.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До било е, май не си влизал в училище скоро, а? Защото много важно е да разбереш, че не всички родители са такива каквито ги описваш. Всъщност явно това ти е средата за да имаш подобна представа. Второ, не всички учители са ангели! И го казвам най-отговорно като човек, който работи с учители! Нямаш и най-малка представа как говорят за децата и родителите им! И повярвай доста често искат да. оправдаят себе си и действията си говорейки зле за другите. Истинските учители в България са по 1%!
39
3
 
7
 
! Отговори
било е преди 1 година
Било е свято преди 100 г., когато хората са продавали ниви за да изучат децата си. Сега е свърталище на алкохолици, наркомани, мма бойци, ***, чалгари и всякаква такава *** чукопитеци. Селянията, физическия и психически тормоз са ежедневие. Сигурно и в Африка е по-добре. Учителите са вдигнали ръце, нито им се плаща, нито ги уважават. Най-много да ги набият за добре дошли. Мунчооо върви да помпаш и не се обаждай, че само глупости ръсиш
38
0
 
7
 
! Отговори
Радой преди 1 година
До Анонимен 38 "За комуниста свято място е училището, а не църквата. Отпадъчен матриал." Някога църквата е била средище на образованието. Сега училището би трябвало да е не по-малко свято място от църквата но за съжаление не е. Не си уважаваме доктори,учители и духовните лица както някога, и не случайно сме такива. Просто беден народ без вяра, образование и здраве, лесно се управлява и манипулира.
37
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Всякакви гръмки слова от устата на Тоя, се изпразват от съдържание!
36
3
 
1
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Даскалите са повче за бой от децата. 15-ти септември а не преподават. Няма часове, защото така им отърва и няма министър на образованието който да ги насмете. Същото е и с 30-ти юни. Нито един час в училищата. Учителите ги няма и си почиват. Два дни от учебната година напълно пропиляни с пълното съзнание на директори, учители и министър на който му се плаща за да контролира учители и директори. Кой е за бой? Май не са децата.
35
4
 
0
 
! Отговори
Даскала Z преди 1 година
Трябва да се бият от време на време тия малки иzчадийца иначе нищо няма да стане от тях.
34
1
 
4
 
! Отговори
Беше, преди 1 година
сега е мястото където са децата докато родителите им са на работа, а като се върнат най-много да се скарат с учителите че са нарушили правата на отрочетата им.
33
0
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Да, свято е какво прозрение и небето е синьо и водата е мокра и горящата печка пари и топката е пълна с въздух нали ,направо се чудя откъде му идат тези мисли
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парти газ за балони
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водата е мокра...
30
1
 
10
 
! Отговори
Я да видим преди 1 година
48% не са прочели нито една книга през последната година? Дам, вярваме ти! Лошото е, че 80% от индивидте в България не става. А не стават, защото училището им определи ролята на неставащи! Отвращението, което изпитват хората към тази институция ги обрича на нископлатена работа. МОН са престъпници!