До 15 октомври се кандидатства за помощ за първокласник и осмокласник

Формулярите са на страницата на АСП, могат да се подават и електронно
19 сеп 2022 10:10, Анисия Иванова
4
До 15 октомври се кандидатства за помощ за първокласник и осмокласник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Еднократната помощ от 300 лева за ученици, записани в първи и осми клас в държавните и общинските училища, до момента е отпусната на близо 60 хиляди семейства, сочат  данните на Агенцията за социално подпомагане.

Кандидатстването за този вид подпомагане започна във средата на лятото и продължава до 15 октомври, като отпускането на средствата вече не се обвързва с доходите на родителите.

Целта е семействата на децата в първи и в осми клас да бъдат подкрепени при подготовката на учениците в началото на учебната година.

Кандидатства се по настоящия адрес на един от родителите. Формулярите са качени на страницата на АСП и могат да се подават и по електронен път.

Спрямо данните от миналата година има повишен интерес, отбелязва пред БНР заместник-министърът на социалната политика Надя Клисурска.

Родителите трябва да предоставят бележка от училището, че детето е записано в първи или осми клас, пояснява тя.

Важно е да се знае, че помощта се получава на две части – през първия и през втория срок.

Средствата подлежат на връщане при натрупване на 5 и повече неизвинени отсъствия в рамките на месец или ако ученикът прекъсне обучението си.

636 за миналата година са били заповедите за възстановяване на получената сума при първокласниците. Значително по-голям е броят при осмокласниците - над 1500, уточнява Надя Клисурска.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Ха преди 2 месеца
За децата от 2 до 12 клас да не би всичко да е безплатно,че на 1 и 8 клас само се дава помощ?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо милионерът и той да кандидатства за помощи. Не трябва ли да е само за хора в нужда. Ще се сформира ciганski щан, който ще се занимава само с това. Те са много добри в тези неща. Как ще се събират парите от ciгаnite, когато се натрупат неизвинени отсъствия, питам
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на чужд народ по 1200 лв на глава всеки месец от април насам и 'безплатни' (пак на наш гръб) хотели, паркинг и здравеопазване, а за българските ученици и жертви от природни бедствия по 300 лв еднократно