Учителите не са подготвени за работа с деца със специални потребности

Приобщаващото образование е изправено пред редица проблеми
22 сеп 2022 22:38, Йоана Цонева
34

Недостигът на на ресурсни учители продължава, дори и след старта на учебната година. Децата със специални образователни потребности са изправени пред редица проблеми.

Родителите на тези деца настояват за работещо приобщаващо образование, в което да има индивидуална оценка за потребностите и нуждите на всяко дете.

Оценката трябва да бъде функционална, да отразява и оценява не само потребностите на детето, но и ресурсите на средата и възможностите за справяне с различните стратегии. Това заяви пред Bulgaria ON AIR, Калоян Дамянов, директор на “Център за приобщаващо образование“.

По думите му Министерството на образованието ще реализира такъв проект, в който ще бъдат обучени достатъчен брой психолози, логопеди и ресурсни учители, които да извършват такава оценка на децата със специални потребности.

Още по темата
Специалистът обясни, че много от учителите нямат академична подготовка за работа с деца със специални потребности, особено тези от по-старата генерация, и допълни, че има достатъчно ресурси в интернет, с които учителите могат да се подготвят и да са полезни на тези ученици.

„Приобщаващото образование трябва да започне да се реализира още от детската градина, за да могат да се причислят в обществото“, смята Дамянов.

Той споделя, че дискриминацията в общество намира място и в училището.

„Колкото по-толерантно е едно общество, толкова по-голямо място ще намира приобщаващото образование“, твърди Дамянов.

По думите на специалиста, хората в малките населени места са по-толерантни, отколкото тези в големите.

Според него е труден достъпа до специалисти и затова има създадени центрове за приобщаващо образование, с цел да се помага на тези хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
Напълни се с хахави преди 1 година
И как да са подготвени като не са психиатри, а тези СОПчета масово са си точно а психиатрични диагнози, от лекари. Какво да направи учителката като то е лудо
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този дангалак съвсем не беше със СОП, нито беше от малцинствата. Беше един охранен шкембелия, по-едър от баща ми. После разбрахме, че майка му била известен фармацевт и направила много услуги на определени хора. Важно било детето й "да избута 8-и клас, та да може да стане шофьорче". Не знам как нашата много принципна на думи учителка беше склонила да пише тройка под написаното с много правописни грешки стихотворение. Освен текстът на стихотворението, синковецът не бе написал абсолютно нищо друго
27
0
 
3
 
! Отговори
До 22 - продължение преди 1 година
... класната ни го представи и заръча да му помагаме. Недоумявам как той - 17-годишният, беше все още в 8-и клас, след като вече не се повтаряха класове в основното училище? Та, виждам аз разтворената му тетрадка, на страниците на която не е развита темата върху творчеството на Вапцаров - това беше темата на класното, а е написан с много правописни грешки текстът на "Червените ескадрони". Този дали изобщо е знаел, че това стихотворение е от Смирненски? Но под писанието му се мъдреше оценка (3).
26
1
 
1
 
! Отговори
До 22 /Учителката/ преди 1 година
Разбирам ви, госпожа. Помня потресът, който навремето изпитах в осми клас. Бях все още наивно хлапе, обожавахме учителката по български език, защото ни омайваше с големи приказки и се представяше като изключително принципна. Раздадоха ни тетрадките с класните работи. Оценките бяха решаващи. В междучасието случайно виждам на чина на дангалака, седящ зад мен, неговата разтворена тетрадка. Този беше с три години по-голям от нас и когато дойде като нов ученик в началото на учебната година, ........
25
2
 
17
 
! Отговори
Това е важното - преди 1 година
Индивидуалната преценка за всяко дете със СОП. Приобщаващото образование като идея е нещо добро, но голяма част от тези деца представляват тежък проблем за съучениците си, особено за най-малките. Не е чак толкова трудно да бъде приобщено дете с проблеми на опорно-двигателния апарат, или дете със слухово апаратче, но как да приобщиш дете, което дори не осъзнава къде всъщност се намира и защо е там? Как да приобщиш опасно агресивното дете? Помощни училища са нужни, това е проблемът.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 - Сега, ако ще правиш лични нападки, отрпавяй ги към мен, не към децата ми. А не си прави заклщчения, какво щяло да научи детето ми, с или без Влади Котака, дето е с 66 IQ. Ако е така, защо и Влади е там? Или искаш да кажеш, че всички деца трябва да ги свеждаме до най-малкото общо кратно, защото имало такива, дето не издържат на темпото? Следователно в 6-ти клас ще рисуваме с пръст и ще и припоням таблицата за умножение? Моля ти се ... Нямаш деца, очевидно е!
23
0
 
8
 
! Отговори
Много... преди 1 година
...деликатна тема, кажете Пази Боже.
22
5
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
21 то и да го няма Влади толкова и ще научи. Не рева, възмущавам се от написаното от учителката. То е ясно че трябва да се намери решение, но решението не е да се плюе по тези деца.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Учителка 22 - ХХАхаахха .... Дефинирй "бяла държава" - В САЩ им позовляват, легално да си сменят пола на 8 годиники. Започват с хормоните от тогава. В Норвегия, ако кажат, че се идентифицират като животни, то ... си длъжен да ги третираш като котка или куче, която ВСЕ пак е човек. Имам идея - вместоо да вкарваш учителя в затвора, що не си разкараш мaлоумното дете и не оставаш нас, нормалните, да си гледаме живота, а?
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Учителка - Но им отнеха всички иснтрументи. Вече имаш родители, дето водят дела, че си карал детето им, което бе с недигностициран аутизъм, да се чувства злепоставено, каот му пишеш лоша оценка. Ами на празен лист хартия, с нарисувано на ръка това, коеот мога ад определя като усмихнато ако, какво да му пиша? Ааа, после изкачат с експертиза, че било аутист и в ретроспекция - всички сме зли и виновни, че са си изтрвали детето!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albi - Ами какво ревеш тогава? И повтори още 15 пъти, че никой не бил застрахован! И какво от това, Албенце? Малкият ни си отива на училище и като се върне, не ми казва, како са чели, какво е научил, ами и казва, как Влади Котака, скачал по чиновете, после се разплакал, като госпожата му се скарал, после цял чаас заминал, за да се грижим за Владко, който трябва да е в институция, а не да ВЗИМА от ВРЕМЕ на моите деца. Бъди ТИ малко по-толернатен за нашите нужди, става ли?
18
6
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 година
20 аз нямам дете с увреждане че да си го гледам. Но да не забравяме че никой не е застрахован, трябва да проявяваме повече толерантност.
17
18
 
9
 
! Отговори
До Учителка преди 1 година
Незнам каква учителка си, но е престъпление такова поведение. Направиха Ви заплатите по 2 бона,за 4 часа работа, децата са неграмотни карате ги да ви ходят на час и уроци . Ако бяхме една бяла държава трябва да ви вкарат в затвора.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albi - Ето предложение - гледай го ти! Аз пращам детето си, да придобие образованиение и полезни знания в учишоще, а не да бъде озбутано на една страна, докато учителката гони Влади Котката, кпкто за трето път днес ис е събул гащите и подскача от чин на чин, като котка...
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига анализи и оценки, работете. Съкращавате учителите я ресурсния център а казвате недостигат . Работете дайте повече ресурсни учители защото тази епидемия налага помощ за родителите които трябва да си напуснат работа за да ходи детето на училище. Само проекти смучене на пари и чупене на пръсти
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алби - Нормалните деца са тея, дето няма място там. И оооо ... Яяя стига! Много добре си наясно, за какво говорим тук!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 - Да си ги събирате в специашните лласове и училища! И какви са тея глупсоти - 1 на 10000 били! На теб то се струва така, защото си бяха в съотвентите институции...
12
13
 
10
 
! Отговори
Albi преди 1 година
До учителката. Браво, такъв изказ, поне сте честна. Набутат-ужас, горките деца май нямат място при "нормалните" щом таова е мисленето.Саборират-те сигурно нарочно са се родили с увреждане да ви пречат на процеса. Поне дайте някакво предложение - например в този начин на разсъждение, да стоят оковани вкъщи та да не пречат на никого. Никой не е застрахован срещу това, човек не бива да се самозабравя.
11
7
 
10
 
! Отговори
До Учителката преди 1 година
А какво да правим, да ги избиваме ли??? Преди 20 години 1 на 10 000 е било такова дете, сега е 1 на 50 , това е в световен мащаб.
10
3
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Те не са подготвени за детска градина! Но" загрижените" им майки много държат да са на градина още от 1 гр, че и на ясла ги пращат!