Нараснал е броят на желаещите да учат в чужбина

Разглеждат се различни варианти
26 сеп 2022 19:02, Росен Стойчев
23
Нараснал е броят на желаещите да учат в чужбина
Снимка: БГНЕС

Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21% спрямо 2021 г. по данни на проект Световно образование, съобщи БНТ.

С 13% повече са записаните студенти, които стартират своето обучение в чуждестранни университети от тази есен, като близо 20% от тях ще се обучават в университет от топ 100 на международната класация QS World University Rankings за своята специалност.

Още по темата
"Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща, тъй като няма ограничения за пътуване и пречки пред присъственото обучение", коментират от фирмата организатор на изложенията.

Нидерландия продължава да бъде №1 в интереса на българските кандидат-студенти (63%). Запазва се тенденцията за ръст на кандидатурите там, като за изминалата учебна година броят на българските студенти, които се обучават в страната, е нараснал с 12,6%.

Интересът на кандидат-студентите към конкретни специалности остава непроменен. Първите три места се заемат от направленията Бизнес, икономика, финанси; Компютърни технологии; Медии и комуникации. Търсена остава и специалността Психология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Hamid преди 1 година
Deaтх ту подмяната
12
1
 
3
 
! Отговори
Millennium преди 1 година
До Абсолвент --- Това, което сте написали е точно така, но кой и откъде да го знае в България. Колегата с "Мъни фор нофинг" (Money for Nothing) явно не е чувАл никога за университетите Оксфорд, Харвард, Йейл, Джон Хопкинз, etc. и заслужава "нобелова карпуза" от селския хоремаг за висши познания на реалността.
11
2
 
2
 
! Отговори
Millennium преди 1 година
До Мъни фор нофинг --- Ти изтрепа рибата. Я ни светни от кое съветско-руско-путинско списание черпиш информацията, защот от руските уйниверситети няма кьорав нобелист. Само да ти напомня, че от обкръжаващите държави на Балканската ПЕНИСула само България НЯМА нобелов лауреат, а няма, защото сме най-умните и най-кадърните хора на земята. Току-що го разбрах от доста пишещи в това пространство.
10
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как ще бъдат приети с тези двойки на матурите, В някои университети се гледат всички оценки от 1-ви клас
9
0
 
14
 
! Отговори
Абсолвент преди 1 година
До АсанНека да обясня накратко. В Германия и Нидерландия в повечето университети таксите са символични или изобщо няма такива. В рамките на кампуса има възможност да се работи на 4 часа и така си помагаш. Настаняването не е с условията на стОденЦки. Образованието там не е по учебници от 1970 година и е практически насочено. Студентите ползват куп отстъпки, въпреки че това не са соц държави, просто има начин да се поощрява образованието. Работата после е сигурна, без това не достигат кадри!
8
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
А не бе! Ще стоят тука да чакат "светлото" бъдеще. Да направят някой БГ "бизнесмен" милионер, а те цял живот да мизерстват! Умря тая! Скоро и чистачките няма да останат.....
7
0
 
14
 
! Отговори
Добро а не зло преди 1 година
Някои хора искат моят живот ЦЯЛ ЖИВОТ да бъде ГОРЧИВ, а защо?!Дали е нужно така да бъде?!Защо България е антибългарска?Аз съм жалък сиромах , защото България води антибългарска политика, заради глупостите на някои хора !Защо така?
6
9
 
5
 
! Отговори
Мъни фор нофинг преди 1 година
Няма университет в топ 100 дори в топ 10 в Света който да е създал поне един нобелов лауреат
5
3
 
19
 
! Отговори
Без изненада преди 1 година
Можещите , мислещи , интелигентни млади хора напускат тази клоака наречена " родина". Тук остават шепа идеалист и донкиходовци ,които се борят с диващина и простащината са ОКУПИРАЛИ държавата ни.
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тате носи, мама меси, а когато ако се завърне е като Просто Киро. Лъже маже и работа не върши.Нищо ново обаче. При индустриализацията подобно е било вече. Излиза от село, и прегръща нови хоризонти. Апартамент, кола, вила и по възможност работа с рушвет или кражба от държавата. А родителите от село по възможност са длъжни да му помагат с кърски труд и тежко спестени пари.Пази боже сляпо да прогледне, и не само.
3
1
 
17
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Това е най-добрата атестация за образователнатата система, която достигна развитие на некачествено образУвание!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари няма комунистите ги обраха и ги скриха в швейцарските банки и децата им са в запада
1
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Пари имат ли да плащат :)))