В България има много добри условия за кариерно развитие

В страната има недостиг на работна ръка
3 окт 2022 20:29, Анисия Иванова
47
В България има много добри условия за кариерно развитие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България предлага много възможности за кариерно развитие, а и всеки човек си тежи на мястото - в своята родина. Предвидимост и стабилност на политическата и бизнес средата в България, по-тясна практическа връзка между университетите и бизнеса, както и анализ и конкретни действия за нуждите на младия предприемач за развиване на бизнес, от това се нуждаят младите хора в България, за да остават в страната и да способстват за постигането на една положителна промяна в икономическо отношение. Това казаха Лора Христова и Мартин Алексиев, стипендианти на лятното училище "Атанас Буров", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Хората на България са нашият капитал и затова е необходимо да се повиши качеството и нивото на образованието в страната, каза Христова. По думите й стабилните политики, обществен ред, сигурност и закони, както и добрата инфрастуктура, са ключови за привличане на инвеститори, които да работят в сферата на производството на продукти и услуги с висока добавена стойност. "Защото това са бизнесите, които заплащат по-високи заплати, а това е път за повишаване на качеството на живот в България".

Перспективите за развитие на България са тясно свързани с развитието на IT сферата, каза от своя страна Алексиев. Той подчерта значимостта на инвестициите в стартъпи, занимаващи се с финтех, особено в областта на здравеопазването. По думите му много по-широко могат да се използват възможностите на IT сектора, "за да се запълнят ниши в стандартната икономика на България" и да се подпомага развитието на малкия и средния бизнес в страната.

"В България има много възможности за кариерно развитие и човек може да напредне професионално много по-бързо, отколкото в Западна Европа. Една от причините е недостигът на работна ръка. В Западна Европа професионалното развитие се случва много по-бавно, на една много по-късна възраст. Има повече хора, по-качествено образование и съответно по-малко работни места с по-голяма конкуренция.", каза Лора Хистова. "Освен това един човек тежи най-много на своето място - в своята родина. Ако искаме да имаме положителна промяна, тя би била осъществима само ако младите хора остават в България".

България все повече трябва да се развива като вътрешен пазар, подчерта Мартин Алексиев. "Това може да се случи чрез два фактора - повече хора да работят в страната и да има по-високи заплати, за да се засили вътрешното търсене и да се стимулира икономическото развитие".

Алексиев определи лятното училище "Атанас Буров" като безпрецедентно явление в българското образование, защото показва какви са на практика позициите, които се търсят в съвременната българска икономика и как може практически да се обучат хора за нуждите на бизнеса в страната. Той подчерта, че "на нито едно друго събитие не се събират толкова много специалисти в сферата на инвестиционните финанси". Събитието показва и "какъв е гладът за специалисти в България" и, че "в страната има наистина много голям потенциал за развитие, не само в Европа".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
15
 
! Отговори
Неук преди 1 година
В ИТ сектора може и да важат подобни твърдения, но за доста други специалности казаното е повече от брътвеж на човек, който не е стъпвал в България. Кариерно развитие е невъзможно в доста специалности ако ще да си единственият в света, с най-високата възможна квалификация и степен. Просто много знаеш и ще лъсне пълната неграмотност на останалите. Личен опит.
21
9
 
3
 
! Отговори
Дайректър преди 1 година
Шеф Екзекютиф офисър, згъвам 30 бона на месц, някви палави прогамисики ми правят кефа цел ден, и те така ...
20
13
 
4
 
! Отговори
az преди 1 година
Само глупаците се оплакват че нямат работа. От 16 годишен работя без никой да ми помага. Всяка година изкарвам по 2-3 квалификации за да поддържам темпото и заплата от 7к за мен не е никакъв проблем.Освен с ИТ се занимавам с куп други легални неща които ми носят доходи. Учене и мислене му е майката. Няма кой да ви даде хляба в ръцете и да ви каже че ставате за нещо. Тия които чакат на готово са първите които се уволняват
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една хубава кариера за варовик, заповядайте
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха много умно ама си написал кода си в текста...
17
2
 
10
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Моя братовчедка, която бъкел английски не знаеше, отиде на полето в Англия, първата година береше ягоди на полето. После, тя си е малко така по мъжете яко, тръгнала с шефа на тамошната ферма, той е Румънец, а тя Люси е на 23 г., а той на около 40-45. Секретарка чак в офиса я направил, и с жена му го разведе, та две деца така останаха с разведени родители. Викам, браво мааааа, уреди си живота ти, по втория начин
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До обнадежден, то тука работните места особено по привликателните се раздават на квотен принцип. Определени групи не работят и дори никога не са работили. То не е за приказване.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 10 от анонимен 8. Пич, явно си ИТ или нещо в сферата на високите технологии. Както и въпросните твои хора. Това, което казваш, е валидно почти само за тази сфера. Много им е сложна на нашите хора и не са я налазили. Другаде масово е меринджей до меринджей. Ама то зависи и на какво казваш "успяват" професионално. За мен това е най-добрият експерт с ръководни умения да е на високата позиция. Ми не. Масово са наши хора.
14
11
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
С моите 30 бона на месец, съм си добре:))), да му мислят бедните:))))
13
5
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Обнадежден, нито аз, нито родителите ми имат каквато и да е политическа краска. А и май не познават политици. Ама твоя приятел ти гарантирам, че не стига и половината на моето :) Та, мисълта ми е: и без приятели политици става. Иска се яко бачкана(на твой език за да го разбереш)! Много яко учене! И после пак яко бачкане!85659
12
2
 
19
 
! Отговори
Как го казахте? преди 1 година
Какво кариерно развитие, Вие само глупости плямпате. Реална бизнес система има само в 20 % от фирмите /чужди представителства/, другото са семейни бизнеси и шуробаджанащината е превзела всичко. Много бизнеси могат да се развият на много високо ниво, но назначаването на съпрузи, сестри, братя , любовници ... е.м. на мотивираните да вдигнат нивото , защото калинките ги смятат за захплаха и ги потапят. Трябва да мината години за да може родните "чорбаджии" се научат как се прави реален бизнес.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родителите ми са завършили в края на 60-те и са имали възможност да изберат дали да се лутат в излишни търсения или да работят по разпределение - Арсенал Казанлък не е затънтено място, а те не са били връзкари и комунисти. Имаш все пак организирано начало по специалност, което е в пъти по-добре от "кариера" в мола или в някой склад. Ако ще и да е в село София... в момента просто няма държава, за да говорим за грижа изобщо и за помощ в израстването.
10
3
 
13
 
! Отговори
Обнадежден преди 1 година
Мой "уж" приятел, който е мюсюлманин, майка му е дупеее и гааащиии с ДПС-то, онзи Карадайъ всяка година им урежда безплатни екскурзии в Турция, раздаваше и календарчета на ДПС, агитираше, та вика, майка ми благодарение на ДПС-то ме уредиха в една търговска фирма, щура пара вика барам. Ем, така е, а мен никой не ме урежда, с честен труд си изкарвам жълтите стотинки. Реалността в България
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8, абслолютно не е вярно това! Това са идиоттиии, които си говорите вечер на салат и ракия. Хората около мен си успяват сами без някой да ги бута тук, или там. Явно е до мироглед и прослойка :) Може пък и образование. Опит. Индивидуалност. Или липсата на изброените :)
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3, каква идилия! Седнал кос, гол и бос... та и твоята работа! Лутат се неставащите! Тези, които знаят какво искат да постигнат още във втори курс имат работа :) Останалите се оплакват, че имат златни ръце и никой не ги боготвори. Жалко инаистина колко загубен "потенциал" в мрънкае. А могат и сами да си помогнат. На мен никой НИКОГА не ми е намирал работа и НИКОГА не ми е давал хляба в ръцете. И ми се получава. А започнах да работя 96та.... когато всеки работодател заплашваше!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да. Ако си в подходящата фамилия за блестящо кариерно развитие, има. Проблемът у нас е, че добрите позиции, към които служителите се стремят, ако приемем че са 100%, то поне 95% са заети от наши хора. И реално конкуренцията е за останалите около 5%. Та не екато да няма, ама...
6
0
 
11
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Един въпрос: Тези "стипендианти на лятното училище "Атанас Буров" дали знаят какво прави бизнесът за университетите и училищата? Защото с клишета и баба знае да говори. Явно, обаче, тези дори не знаят какво тясно сътрудничество има между образователните институции и бизнеса. Много мразя хора, които говорят клишета и са коне с капаци!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Организационният комитет на БКП се грижеше за младите хора, като веднага след завършването на университета или гимназията, им намираше работни места" - да в някое затънтено село на мaйнатa си, в другия край на Б-я
4
3
 
7
 
! Отговори
До анонимен 3 преди 1 година
Да, така е, БКП разпределяше задължително за 3 години всеки новозавършил в някое провинциално място, въпреки че по закон тогава, хората които завършваха с успех 5.50 - 6.00 имаха право сами да избират къде да бъдат разпределени, но само на хартийка, ако не беше член на БКП или Комсомола забрави да си избереш. Бутнат те в някое село за 3 години и край.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В България има политическа стабилност"...