Мъж в Нидерландия станал баща на 500 деца, съдят го, защото е увеличил риска от кръвосмешение

Джонатан Джейкъб Мейер използва множество псевдоними
28 мар 2023 21:39, Нели Христова
124
Мъж в Нидерландия станал баща на 500 деца, съдят го, защото е увеличил риска от кръвосмешение

Нидерландски донор на сперма, обвинен, че е баща на повече от 500 деца, е съден заради това, че може да е увеличил риска от случайно кръвосмешение.

Адвокатите на майки, които са имали деца, твърдейки, че са били измамени от Джонатан Джейкъб Мейер, търсят подкрепата на съдиите, за да го спрат.

В нарушение на правилата в повечето юрисдикции, Мейер, музикант от Хага, който сега живее в Африка, е дарил сперма на най-малко 13 клиники, 11 от които в Холандия. Адвокатите казаха, че той също се е обърнал към бъдещи родители в социалните медийни платформи.

Според холандските насоки донорите на сперма не трябва да стават бащи на повече от 25 деца или да забременяват повече от 12 майки, за да се предотврати кръвосмешение, неволно кръвосмешение или психологически проблеми за деца, които научат, че имат стотици братя и сестри. Съдебният иск се предприема от DonorKind, холандската фондация за деца-донори, която представлява 25 семейства, които се опитват да наложат правилата и да получат разпореждания за спиране на дейностите на Мейер, които често се извършват под псевдоними.

Ева е част от съдебното дело. Тя избира Мейер за донор през 2018 г., след като вижда една от рекламите му в социалните медии, въпреки че той официално е в черния списък през 2017 г. за това, че е баща на 102 деца в Холандия.

"Ако знаех, че той вече е баща на повече от сто деца, никога нямаше да избера този донор", казва тя, цитирана от The Times "Когато си помисля за последствията, които това може да има за детето ми, ми се гади. Да отида в съда е единственият начин да защитя детето си."

Марк де Хек, адвокатът, представляващ фондацията, каза, че съдебното дело, което се очаква да започне след две седмици, е дошло след многократни молби от майки, които често са плащали на Мейер, за да спрат даряването на неговата сперма. "Ние и някои от майките се обърнахме към него", казва той. "Помолиха го да спре. Той отказа. Ето защо правните действия са единствената възможност за защита на децата."

Мейер ще бъде обвинен, че е действал незаконно, след като е заблудил клиниките относно степента на дейността си, както и че е "застрашил" децата психологически и ги е изложил на риск от кръвосмешение или кръвосмешение, ако по невнимание са имали връзка с брат или сестра.

Не е известно колко деца са се родили от спермата на Мейер, но в едно съобщение до майка той призна, че са около 500.

Една австралийска двойка плаща повече от 6000 евро на Cryos International, датска клиника за безплодие, за неговата сперма, дарена под псевдонима Рууд. Той е използвал и други псевдоними.

На двойката е казано, че семенната му течност отговаря на австралийските указания, че донорите могат да осеменяват само пет семейства. Те откриха самоличността на Майер чрез социални медии и група за подкрепа на жертвите на Donorkind във Facebook.

"Избрахме го, защото беше светски, креативен и много интелигентен", казва австралийската майка. "Той беше готов да се срещне с децата си донори и изглеждаше като моя партньор. Той няма да бъде спрян. Мисля, че е отвратително и съм невероятно ядосан и разочарован. Не мога да повярвам, че трябва да кажа на детето си, че има стотици братя и сестри.”

Мейер, маскиран под името Рууд, написа "мотивационно писмо" за датската банка за сперма.

Той каза на бъдещите родители, че след като идва от голямо семейство и води успешен живот, иска да помогне на хората да сбъднат мечтата си да имат дете. Откакто беше разкрит през 2019 г., той отказа по-дълъг коментар от: "Харесва ми да виждам, че има мои деца по целия свят."

След няколко скандала холандците ще създадат централен регистър на донорите на семенна течност. Много международни клиники за безплодие обаче позволяват анонимни дарения на фона на различни национални правила и слабо прилагане.

Тиес ван дер Меер, председател на фондация Donorkind, каза, че Майер работи по целия свят. "Това е извън националното законодателство и насоки", казва той. "Това е само насока в холандските граници."

ДНК тестове през 2019 г. установиха, че д-р Ян Карбаат, специалист по плодовитостта, починал през 2017 г., е баща на най-малко 90 деца от жени, които са посетили неговата клиника близо до Ротердам.

Смята се, че поне един друг донор на сперма в Холандия, известен само като Луис, който е баща на повече от 200 деца, повечето от които не знаят едно за друго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала! Браво на мъжа! Дано всички българки и българи да вземат пример от него!
1
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя излезе голям чикижия