Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин

Епохата на интернет измести Гутенберговата, категоричен е той
28 авг 2023 19:15, Стела Стоянова
118
Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин
Снимка БГНЕС, архив

"Случила се е необратима промяна, живеем в различна епоха и вече няма никакво значение дали ние решаваме дали нещо ще се промени или няма да се промени. То ще се промени със сигурност, ако вече не се е променило безвъзвратно - и това е състоянието на четенето. И затова моята теза е, че трябва да се тръгне не от защитата на великите творби и литературния канон, а от състоянието на читателските практики.

Днешното поколение е дигитално поколение, те четат по различен начин и ние не можем да не се съобразяваме с това. Който не се съобразява, ще бъде понесен и отвят от реката, която идва отдолу…"

Още по темата
Това коментира пред БНР проф. Александър Кьосев, преподавател по културна история на модерната епоха.

"Има технологична, медийна и културна промяна, която бележи нова епоха, специалистите отдавна говорят за нея. Това е епохата на интернет, която идва и замества Гутенберговата епоха. Дали това ще стане бързо или бавно, как ще стане, какво трябва да се запази и какво не трябва да се запази, е предмет на голяма дискусия, но тенденцията е видима и промяната ще се случи, все едно кой какво мисли."

Идеята на известния културолог и литератор за преосмисляне на образованието по литература идва в момент, в който отзвукът от слабите резултати на завършващите 7 и 12 клас все още не е заглъхнал, но и все още не се е чуло предложение за смислена и съществена промяна на образователния модел, който очевидно е в дълбока криза.

Засега МОН просто предлага преместването на литературни произведения от един клас в друг и включването на един автор за сметка на друг.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
Да бе, отзад напред
95
0
 
1
 
! Отговори
с излизането преди 10 месеца
на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия, и интернетът се изключва, и децата няма да четат абсолютно нищо.
94
3
 
2
 
! Отговори
СС преди 10 месеца
Мале, колко сте прости. На тоя народ му свършва времето. Заслужено.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 101 Кой като теб! Караш на социал и по цял ден седиш пред компа. Не, че N91 е по-умен от теб, де.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този професор ли е онова момче, за което още се говори в БАН, че навремето са му правили въртели при опитите му да се започне там аспирантура (докторантура), защото във фамилията му имало някой, който бил неблагонадежден от гледна точка на т.нар. народна власт? Или е само съвпадение на имената? Много дивотии са вършени навремето в БАН. Вършат се и до днес.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя другар с купени научни степени така и не разбра че днешното поколение буквално не разбира смисъла на думите. Масово са буквално бавноразвиващи се.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен (91) Кллоун, както казах и по-долу, проблема ви е че сте дебилни и бедни но пък със самочувствие. С тия 80 хил евро на година си пълен лузър!! Аутсайдер ! Освен да се увъртолили в кредити които да плащаш цял живот за друго НЕ СТАВАШ!! А сега като полетят лихвите в небесата ще ти се стъжни. Бедняк си селски а си и провинциалист от бедно семейство. Разбирай, кирттак. На твое място щях да се срамувам а не да се хваля с тия пари за семки.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доцент-Професор-Господ, поредния *** с купени и преписани степени ръси простотии в ефир. Повръща ми се от такива като тоя!!! Какво мисли доцент А. Петров по темата?! Аааа, забравих че лежи на 2 метра под земята. Ами прУфесора от Банкя?! Абе вие определено не сте нормални!!
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много е лесно това да се бълват общи приказки - епохата се смени, ала-бала. Но все още разчитаме на вас за физическото си оцеляване, високочели експерти.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дам, наистина, би било добре да не ни казва неща, които са ясни и без да ги изрича човек. А някакви предложения как да накараме учениците да четат и пишат - поне колкото да завършат гимназия. Това е много тясно свързано с теми като ромската интеграция, които са базирани на оптимизма на предната епоха. И ако няма стратегия, по-добре да дадем заден ход и с интеграцията, защото иначе всички ще загазим много сериозно.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човеът си мисли, че младите четът от Киндъла или гелдат рецензии на литературни творби в YouTube ... някой ще му каже ли?
85
3
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 месеца
"Образованието" на демокрацията създаде поколения неграмотници и ***, както и ментални ретарди, мислещи, че клоуните от пплгдб+ са алтернатива на мафията и ченгетата от ДС ;) !!!!
84
1
 
7
 
! Отговори
Киро кое поколение е преди 10 месеца
На акъл е май от поколението на Боб.... Мислят си, че са на 18,ама са на 50+. Днешните на 12 г ще им видят сметката до 2,3 години
83
0
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 10 месеца
И Ко не е нарязан ляба и ляп нимой си отреже
82
0
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 10 месеца
Ни моат ,ду готвът,ни моат дъ шият,могу и свестни дудучета нимоат ду праат
81
1
 
11
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 10 месеца
Пък за жените няаам думи.Уроспия ду уроспия .С татуировки ,джуки ,цици и малку мозък у глъвътъ
80
2
 
4
 
! Отговори
Поколението Z преди 10 месеца
Путинисти ли са?
79
0
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 10 месеца
А бе много ги разбирате и днешните, и вчерашните.... ама всички пишете неграмотно! Не знам от къде вадите такова самочувствие, но децата ВИ са ваша функция. И под децата ви разбирайте всички деца, не само тези, които сте създали!
78
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
За Австрия през 1990 год не искаха все още визи Помня ,че някой нашенци поискаха политическо убежище май беше по късно но им отказаха защото Желев каза че БГ вече е ,,демократична държава .
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прав е. Хлапетата вече обработват толкова големи обеми мултимедийна информация за единица време, че и да искат не могат да мислят толкова бавно, че четенето да им задържи вниманието. Те дори филми вече не гледат, защото са им мудни и отегчителни.