”Ќ»÷≈‘ осигури образование на над 10 000 украинчета у нас

ќрганизаци€та предостави учебници за над 50 000 деца
52
”Ќ»÷≈‘ осигури образование на над 10 000 украинчета у нас
—нимка: ƒимитър  ьосемарлиев, Dnes.bg

ѕрез 2023 г. ”Ќ»÷≈‘ в Ѕългари€ осигур€ва достъп до формално и неформално образование на над 10 000 украински деца, съобщиха от пресцентъра на организаци€та.

”Ќ»÷≈‘ подкреп€ мрежа от центрове за учене и игра в най-големите приемащи области като —офи€, ѕловдив, ¬арна и Ѕургас, и интеграци€та на децата в местните училища чрез езикови курсове, училищни пособи€ и подпомагане на учители и медиатори. Ќад 50 000 украински и български деца вече получиха учебни материали, предоставени от ”Ќ»÷≈‘, в българските училища, в които са записани украински деца, съобщават още от ”Ќ»÷≈‘-Ѕългари€.

— наближаването на новата учебна година, все повече украински семейства искат да запишат децата си в българските учебни заведени€. ”Ќ»÷≈‘ подкреп€ инициативите „ќтново на училище“ в ц€лата страна и ще продължи усили€та си за приобщаването на децата бежанци от ”крайна и включването им в образователната система в Ѕългари€, съобщиха от организаци€та.

„«а децата бежанци, които вече са преживели загуба, разселване и насилие, училищата са нещо повече от м€сто за учене. “е осигур€ват усещане за рутина и сигурност, възможност за децата да изград€т при€телства и да получат помощ от учителите си. ”чилищата могат също така да осигур€т достъп до услуги в подкрепа на психичното здраве и благосъсто€нието на децата. ¬ Ѕългари€ работим с дарители и партньори, за да помогнем на украинските деца да учат и да се развиват в подкреп€ните от ”Ќ»÷≈‘ учебни центрове и българските училища“, за€ви  ристина де Ѕройн, представител на ”Ќ»÷≈‘ в Ѕългари€.

ƒецата бежанци, които все още не са част от образователната система на приемащите ги държави, веро€тно се опитват да учат онлайн по украинската учебна програма или чрез други платформи за дистанционно обучение, посочват от ”Ќ»÷≈‘. ќрганизаци€та работи с правителствата и партньори на м€сто в ”крайна и в страните, в които живе€т деца и семейства на бежанци, за да помогне за подобр€ване на достъпа до качествено обучение. ”Ќ»÷≈‘ подкреп€ учителите и училищни€ персонал с необходимите умени€ за интегриране на всички у€звими деца в класните стаи, да се осигур€т необходимите им езикови курсове и да им се окаже психичноздравна и психосоциална подкрепа.

—поред данни от национално проучване в ”крайна две трети от децата в предучилищна възраст не посещават детска градина. ¬ районите на първа лини€ три четвърти от родителите съобщават, че не изпращат децата си на предучилищна подготовка. ”Ќ»÷≈‘ работи с правителството на ”крайна в подкрепа на възстанов€ването на учебни€ процес и привеждането му в съответствие с регионалните стандарти, за да се премахнат пречките пред образованието и да се осигури учене през цели€ живот за всички, посочиха от организаци€та.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


52
ќще по темата: ученици”Ќ»÷≈‘
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
36
2
 
4
 
! ќтговори
√еорги »лиев ћитев преди 9 месеца
Ѕраво ! „удесно ! „естито на всички български граждани от вс€какъв произход . Ќаци€та ни ще бъде облагородена с " децата чудо " . “ака вече ще заживеем в една нормална и приказна държава , ко€то ще приема все повече и повече деца и най-вече младежи от мъжки пол от цели€ св€т . Ѕългари€ ще бъде –ай , –ай . „естито !
35
5
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ƒа се чете "”ницеф изви ръцете на ћќЌ и така целокупни€т български народ осигури образованието на 10 000 украински деца. —метката ще € платим всички български данъкоплатци, а за ”ницеф останаха лаврите". ¬идите ли лого, на което има решетки, като това на ”ницеф, ќќЌ, световната банка, —«ќ и пр., да знаете, че това е най-гол€мото зло
34
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ƒо јнонимен 39 ѕоне 5 или 6 пъти ми се случи да бъда в ”крайна за по 7-10 дена, веднъж даже и за две седмици и имам наблюдени€. “ам русокосите са горе-долу толкова, колкото и в Ѕългари€. Ќе са много. » също като у нас има колкото щеш бели, пъстрооки, чийто цв€т на косата варира от тъмно русо до светло кестен€во. Ќе случайно там е била част от територи€та на ¬елика Ѕългари€. „ернооките и чернокоси в ”крайна също не са много.» те увер€вам, че преди войната омраза на етническа основа не се усещаше
33
2
 
0
 
! ќтговори
’итлер е жив преди 9 месеца
–усокоси викаш, ще подобр€т расата, ще мраз€т....
32
6
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
Ѕраво, 10 хил€ди русокоси и синеоки слав€нчета ще подобр€т българската раса и най -важното те и поколени€та им ще бъдат върли русофоби.Ѕраво.
31
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ƒнес. н€ма нищо за успехите на украинците, бе... –аботино не пада ли? ’ихихи
30
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
”крайна е подписала закон да могат да се прав€т трансплантации дори и от деца без разрешение от близките, изобщо без ничие разрешение, та ние не сме били хора, че сме искали на български да учат.√иобелс отпочива с вас
29
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ƒа се образоват но на Ѕългарски, така е в цивилизованите държави
28
8
 
7
 
! ќтговори
123 преди 9 месеца
ѕромитите мозъци на копейките и под стати€ за деца им се привиждат русофоби, гейове и американци. —ега да ви светна как сто€т нещата в истински€ живот, а не във филма в който сте се навр€ли. Ќа нормалните хора не им пука за американци, ***, украинци или фашисти, а им пука за децата (независимо къде са родени) и ако ”Ќ»÷≈‘ успее да помогне на ти€ деца , поне малко да заживе€т нормално и да се образоват - това е едно добро дело.
27
6
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ќправ€м се»скам руските да сдохнат
26
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ƒа , кога една държава се см€та за фашистка, когато учат деца на 5 години да казват. »скам руснаците да вдигнат.»ма такива видеа.
25
5
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ƒо јнонимен 30 »ма изисквани€ бе не може 30 % от децата д говор€т ромски, а други 30% да говор€т на развален руско-украински, и само 40% да говор€т на български.  ойто иска да говори на руски и украински да хваща път€ обратно. ƒа не се слагат в едно мерило с ромте, они€ са специален случай навс€къде, даже в »нди€.
24
10
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
 ога става €сно, че в една държава не живе€т хора, а фашисти?  огато дори към деца про€в€ват омраза. ъде е човешкото във вас?
23
2
 
10
 
! ќтговори
”Ќ»÷≈‘ преди 9 месеца
да се погрижи и за българските деца...., като се има предвид, че "българското правителство" им подготв€ пълна мизери€ от 01.01.2024 г.  ато за начало излизане на битовите потребители на свободни€ пазар за електроенерги€.
22
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
ƒо јнонимен 23 «а н€колко месеца украинците започват да говор€т по малко български. јко са започнали работа, след половин година вече се справ€т много добре. ƒецата също ще научат езика бързо.
21
6
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
“ова е добро дело. ƒецата-бежанци не бива да изостават в образованието си.
20
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
“ака, че укра, ако ви каже Ѕълххари€ не го би€те такова изкрив€ване са им направили Ћенин и “роцки, преди 100 години.
19
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
”кропитек изговар€ Ѕългари€, като ***, на един такив в —јў щ€х да му обърна носът, като каза ***. » се оказа, че така изговар€т √, като ’.
18
5
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
¬ Ѕългари€ има много учителки по руски като ёрданка, но н€ма по украински, а самите украинци са доста ограничени да заговор€т на български, значи това са учебници на руски.
17
11
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
¬лагайте поне малко разум и логика в глупостите и лъжите които съчин€вате русофили невежи,понеже е пределно €сно е, че н€мате съзнание.