Ѕългарчета математици изработват »» за по-добро бъдеще

“римата споделиха за работата и плановете си
53

”ченикът от —офийската математическа гимнази€ "ѕаисий ’илендарски" √еорги ѕашалиев постигна исторически успехи за Ѕългари€ в сферата на изкуствени€ интелект.

ƒванадесетокласничкаta ћари€ ƒренчева, също от математическа гимнази€, пък се доказа като една от най-добрите математички в ≈вропа. “елевизи€ Bulgaria ON AIR ви среща и с “еодора “одорова от ѕћ√ "Ќикола ќбрешков" в Ѕургас, ко€то също показва забележителни възможности.

ќще по темата
"¬инаги съм обичал математиката и съм харесвал начините, по които може да се приложи в реални€ св€т. «апочнах да се интересувам от изкуствени€ интелект, оказа се, че до гол€ма степен зависи повече от математиката. –еших, че искам да вид€ как математиката се прилага в това отношение", сподели √еорги в "Ѕългари€ сутрин".

“римата работ€т по различни проекти, но темата е една и съща. ”частват и в програма за научни изследвани€. ¬ рамките на н€колко месеца са се занимавали с изследвани€ върху изкуствени€ интелект, като тримата наши таланти работ€т рамо до рамо с реномирани учени, от които черп€т знани€.

ћари€ ƒренчева посочи за Bulgaria ON AIR, че математиката е универсална наука, а изкуствени€т интелект се базира именно на математика.

"»ма много различни подразделени€. “ой се базира на математика и машинно обучение. ƒанни се кодират под формата на вектори и числа, за да се извърши машинно обучение. ¬сичко се пренас€ в цифров вид. »зкуствени€т интелект е инструмент и много зависи от кого ще се използва. ¬ече има гол€мо приложение за доброто на хората. Ќе съм решила къде ще уча, но искам да се върна в Ѕългари€ и да се развивам тук", коментира т€.

“еодора “одорова отбел€за, че когато знаеш, че допринас€ш за гордостта на страната, това те кара да се чувстваш при€тно и да продължаваш напред.

√ледайте цели€ разговор във видеото

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


53
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
42
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 46, от тредовете излиза малко по-различно. „овекът е прав :) когато не сте специалисти н€мате право да окачеств€вате и да се изказвате по дадена тема. Ќаучете се къде ви е м€стото! —тига сте блещили без да сте на€сно с темата. ¬реме е да се научите да водите смислени диалози, а не да нападате н€кого просто защото сте злобари! Ѕраво на момичетата! ¬реме е да чуем т€х, не форумните всичколози.
41
0
 
1
 
! ќтговори
????? преди 4 месеца
"за по-добро бъдеще..."?!?!? јма вие сериозно ли изпльоскате това?!?
40
2
 
1
 
! ќтговори
ха преди 4 месеца
»зкуствени€т интелект в Ѕългари€ е вече измислил и такива ученици. я да видим кой кого. ƒали »» е измислен или той вече е измислил ти€ дето уж го измисл€т. “уй е проста рекурси€... „овек-»»-човек-»»... »ли »»-човек-»»-човек...
39
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
Ќе е възможно да съществува »» със сегашните технологии. » едва ли въобще ще е възможно подобно нещо. Ќо много народ папа от измисленото »», даже без да си мърда пръста. ≈лементарно потвържение е определението за "»нтелект" : възприемащ, разбиращ ум,абстрактно или пон€тийно мислене. ќще повече, че не е включена думичката интелигентност въпреки че има реками и на "интелигентни системи". „акай транзистор да ти мисли и то абстрактно.  омп€търа само изчисл€ва събиране,изваждане,умножение и делене.
38
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 45. ѕозици€та е таква : един чивек, който вика по останалите и то без да ги познава, че не разбират и не са "специалисти" и особено че са низши, е изключително гол€м безмозъчник.
37
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 44, нека из€сним позициите: едни човек ви казва да не се изказвате по теми, от които не разбирате. ј форумните всичколози скачат и започват да го нападат. “ова ли ви е позици€та? „е имате право да изказвате мнение за неща, които не са ви в специалността? ƒам, ниско е нивото определено. ¬ този форум не може да се получи стойностна дискуси€. Ќе и с тези низши мозъци.
36
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 43 айде пробвай се да измислиш истински аргумент вместо да повтар€ш едни и същи неща, които дори н€мат смисъл,защото не защитавам никого, нито съм св изказвал за »». ¬иж, може и чатгпт да ползваш за помощ. —игурен съм, че ще се справи много по-добре от теб:)
35
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 42, не мога да пов€рвам, че има индивиди, които защитават общи приказки! ƒо там ли € докарахте? ƒа см€тате, че имате право да блещите за неща, които не разбирате? ўо за интелект имаш за да паднеш до там да защитаваш хора, които Ќ»ўќ не зна€т по дадена тема, но държат да се изкажат? ћоралът ви е потресаващо нисък. ћаргинали сте! ѕри това неграмотни маргинали! Ќа такива тр€бва да ви се спира интернета! “олкова ли лошо стана образованието в Ѕългари€, че има хора с подобни становища?
34
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 41 “воите пасквили, как кое. ѕишеш като стереотипен балкански хленчо , на който ц€лото общество и държава са му виновни за собствените проблеми , само той е най-перфектен и можещ от всички останали "маргинали" както сам се изрази. Ќе знам дало осъзнаваш колко крайно противно е такова поведение
33
7
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 39, кое е хленчене бе? “ова че е досадно н€какви индивиди да пишат клишета без грам да отбират от темата? ’ленчиш ти, чети и после пиши. не че и тогава ще ти се получи. ћаргинал!
32
7
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 38, точно обратното. никъде не казвам, че разбирам от »».  азвам, че е досадно на такива като теб, които се считат за знаещи по вс€ка тема да ви се четат коментарите! »мате добавена стойност точно Ќ”Ћј и продължавате да го вадите гол€м. ѕишете по теми, от които разбирате. »майте малко усещане.
31
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 37 дори не съм изказвал мнение за »». ѕросто констатирах факта, че си непри€тен хленчо. Ќещо четенето с разбиране доста ти куца.
30
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 36 ще е много по при€тно без кисели псевдо интелектуалци като теб, дето си мисл€т че много разбират от всичко
29
6
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 35, непри€тни човеци са онези като теб, които си въобраз€ват, че имат право да се изхождат по теми, от които не разбират.  акво те квалифицира теб за да изказваш мнение за »» при положение, че дори не знаеш какво е? ≈й това сте непри€тните хора. ’ем не знаете, хем гол€м го вадите! ƒо скоро поне само от футбол и политика разбирахте... сега и ваксини, и »», и какво ли още не. ƒосадни сте не се ли усещате?
28
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 33, точно толкова общо има колкото тво€т към мен. »» не е само ботчето. “ова казвам и аз! Ќе мже всеки, който е прочел за чатчето да се изжив€ва като специалист по »». “ова ми е тезата от самото начало. »майте малко срама, бе хора. «аради индивиди, които се считат за компетентни по вс€какви теми страната ни е клоака. јко вземе всеки да си гледа работата ще е много по-при€тно м€сто, нали?
27
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒп 34 ’ората, които живе€т добре не са такива непри€тни хлечовци като теб
26
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 32, аз си живе€ добре. ¬ъпросът е защо дървените философи направихте държавата в клоака. Ќе ти се отдава четене и разбиране :) “ова е част от "арсенала" на дървени философи като теб в н€какъв анонимен форум.
25
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 31  акво общо имаше това с мо€ пост? ѕишеш като ј» бот с 0 контекст
24
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 12 ѕо-скоро се запитай защо ти живееш в клоаka. Ќе говори от името на всички останали
23
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 30, всъщност мрънкачите като теб не сте по-можещи. “очно обратното на можещи сте. » това е големи€т проблем на тази страна.. «наещите не си мер€т еготата по разни форуми. —прете да се надувате и коментирайте това, от което разбирате. ќчевадно е, че »» не разбираш и ти.