Китка, менче и звънец - и после яко бъркане в портфейла на родителите

Реформите в МОН конкурират сериала "Откак свят светува"
Обновена: 6 окт 2023 17:58 | 5 окт 2023 12:51, Стела Стоянова
60
Китка, менче и звънец - и после яко бъркане в портфейла на родителите
Снимка БГНЕС, архив

Китка, менче с вода, първи звънец. И децата ни отиват на едно уж сигурно място, където не ги дебнат наркодилъри, не ги чакат тежки раници, защото вече си имат дигитална, имат персонализирани уроци, защото учителят, разбира се, е способен да разработи 30 такива за трийсетте хлапета в клас, които надвишават изискванията за брой ученици в класа, но имат персонални потребности.

Нещо такова ни представя МОН и вината не е непременно на новия министър, защото сериалът "Откак свят светува", може да се конкурира с времето, откакто в МОН се правят реформи.

Само че реформите в МОН ще са с повече епизоди. Дори и от "Дързост и красота".

Все още няма да забравя как една холандска принцеса, която отговаряше за нещо си там образователно в „ниските земи“, а страната им все още не се наричаше Нидерландия, присъства на едно откриване на учебна година във Втора английска гимназия заедно с тогавашния просветен министър Сергей Игнатов. Беше безкрайно впечатлена от това, как се звъни по традиция с училищния звънец, как се пуска химнът, как се подлива менче с вода, за да върви по вода на учениците. Направо се възхити. И каза „А у нас просто влизат в класната стая и учат“.

Не е лошо и у нас след цялата церемония с китки и менчета с вода децата просто да влязат в клас и да учат, само дето практиката разбива на парчета тези елементарни изисквания.

След канчето, менчето и звънчето, и дори още преди тях, е родителската среща, на която непременно трябва да бъдат събрани пари за нещо – шкафчета, охрана, аптечка на класа /да, има го и това, в някои училища има медицинско лице, но няма елементарен риванол/.  Въображението на холандската принцеса така и остана бедно защо децата няма къде да паркират велосипедите си, ако решат да отидат на училище с тях, при положение че в Холандия това е елементарна част от оборудването в училищния двор.

По-същественият проблем е започването на събиране на пари или директно спуснатия списък за учебни пособия или тетрадки, които трябва да си купят хлапетата още в първи-четвърти клас. Тетрадки, които ще утежнят раницата им право пропорционално на теглото им, нищо че министерството е въвело така наречената дигитална раница, която не би трябвало да тежи нищо, ей богу. Ами дигитална е все пак, но пък се оказва, че в някои училища смартфоните в началните класове са забранени, а учителката някак се изхитря да даде домашно съгласно директивите на МОН и който няма мобилен телефон, просто получава двойка. Който не си е купил пет учебни тетрадки по пет предмета, рискува същото.

А да не забравяме за регионите, където просто родителите не могат да си позволят да купят не само тетрадки за общо тридесетина лева, а да не говорим за компютър или телефон с камера на децата си, особено след като им ограничиха продажбите на тютюна, който отглеждат и в чието низане участват самите деца. Като затворят и мините, картинката ще се обогати.

Чудя се хората, които работят в това министерство, ще придобият ли някога цялостна представа за това, какви възможности имат хлапетата, чиято задача е да научат таблицата за умножение, когато не нижат тютюн и чиито родители понасят финансовата тежест на „дигиталната раница“, за да им осигурят устройство, на което да си я носят. Дали свръхиновативните екипи на МОН знаят, че има училища с общо два или три работещи компютъра, на които трябва да се изреди целият клас?

Не искам да бъда разбрана неправилно - качването на уроци и индивидуални задачи в дигиталния свят е много добра идея, стига да не забравяме, че има семейства само с един компютър и с по няколко деца, които в името на образованието им ще станат жертви на фирмите за бързи кредити и ще изплащат заеми до откат. Не всеки може да си позволи лукса да образова дигитално детето си, а все пак основното изискване на образованието е да бъде достъпно. За него понякога е достатъчна и една бяла дъска. И малко желание от страна на МОН. Малко естествен, а не изкуствен интелект.

Или отварянето ни към иновациите е същото като загърбването на темата за затварянето на мините – който оцелее, оцелее, другите да се оправят сами и  да разчитат на НПО-та? А от министерството се чакат само менчетата, с които да полеем вода за първия учебен ден? Пък един път като ни тръгне по вода...

А иначе, честит ден на учителя!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: МОНдигитална раница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истината за територията на ТЕЦ Марица е , че се работи за държавата от която са осигурени около 20 % . Другото е в сивия сектор . И тези семейства не са бедни . Винаги с оправени къщи и дворове. Децата им с модерни цифрови устройства . Нека статистиката да провери колко часа са на работа и за колко и се плаща и ги осигуряват .
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много точно,много тъжно,много безнадеждно!От родител на седмо класни.P.S. Да не споменаваме частните уроци... и бюджетирането им!
41
20
 
6
 
! Отговори
До авторката преди 4 месеца
Стелче, на празници не се плюе. Представи си, че имаш рожден ден или друг семеен празник и ти се изтърси някой, дето ти изброи всичките кусури на теб, на семейството ти, на жилището, на ... И накрая с ехиден тон ти текне:Все пак Честит празник!". Ти не само нямаш понятие от работата на учителите, но за сметка на това си безкрайно уверена, че може да преценяваш кое как. На теб ти липсва елементарна етика.
40
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
Инвестицията в образованието на децата е изключително умна инвестиция.
39
11
 
28
 
! Отговори
Deep Zone преди 4 месеца
Аз да питам дашните родители, ако откажете, какво се случва? Гледат ви отрочето на кръв ли? Майка ми никога не е ходила на родителска среща. Ако класната иска пари, взима от всички богаташки синчета, от мен знае, че пари нямам за закуски и гладувам, камо ли за нещо друго.. Сега всичко за мамините - тетрадки, химикали, учебници, учебни тетрадки, само вибраттори не сте им купили, за да се радват на макс в междучасието.. И после защо ние излязохме нормални хора, а те излизат разглезени чалгари...
38
4
 
30
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
- От колко почва родителската среща?- От 150лв... Ясно е на всички, които имат ученици.
37
6
 
30
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Мдааа! таз година малкия беше първи клас! На родителската среща казаха 35лв учебник по англииски и 15лв учебна тетрадка! После ни накараха да купим и две помагала по БЕЛ и математика! Тава е положението! Ако щеш!
36
4
 
35
 
! Отговори
какви колелета преди 4 месеца
Живо самоубийство е да си пратиш детето с колело на училище в софия
35
2
 
1
 
! Отговори
пъпч0 преди 4 месеца
Fester Addams.
34
19
 
23
 
! Отговори
Deep Zone преди 4 месеца
Изкарал съм цялото си средно образование с една тетрадка по всичкознание, майка ми въобще не я вълнуваше какво правя и дали изобщо уча, цял ден четях книги-игри, докато другите пиеха в барчето. Смятаха ме за психо някво и сигурно имаха право :) Домашни никога не съм писал вкъщи, всичко за десет минути в междучасието :) И пак завърших с отличен, и за разлика от мамините сегашни името си пиша без правописни грешки. Всичко е от гена, няма как от кухи родители да станат умни деца...
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Позитивен мда добра статия. И от МОН поздравяват авторката с "Голям праз" - пиши си не ни пречиш.
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хак да са ни евроатлантическите ценности..Образованието и медицинската грижа трябва да са безплатни..
31
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стела, вместо да съжаляваш, че децата вече не нижат тютюн (или работят в мините, както се подразбира от списването ти), вземи предложи нещо смислено за обогатяване на регионите. Щото и едно време повечето българи са били бедни (справка - баба ми, която е родена 1917-та), ама някак са ходели на училище.
30
6
 
26
 
! Отговори
Позитивен преди 4 месеца
Добра статия. Браво за написаното!
29
2
 
33
 
! Отговори
&~~ преди 4 месеца
Какви 30 лв. - много е старо инфото на автора. 50 - 60 и нагоре - цените се вдигнаха. Чудя се кога ще се забрани официалния рекет със събиране на пари за разни ремонти в училище.
28
4
 
18
 
! Отговори
До 28 преди 4 месеца
+ раниците '88 бяха от кожа, където се събират шевове е подсилено с месингови капси и закопчалките бяха от стомана . Дори празна ,раниците гонеха 5 кг , от друга страна ако я изтупам от прахта и сега може да се ползва
27
4
 
32
 
! Отговори
@@@ преди 4 месеца
Написаното е точно така, на първата родителска среща за Първи клас входа беше 70 лева за незнам кво си.На другия за 9 ти клас си поиска 200 кинта за госпожата за нещо си а радотелската е другата седмица, там ще са минимум 100.Отделно тетрадки, сборници и други там джаджи, общо тотала на двамата до тука към 1500 кинта с дрехите и чантите и като слушам другите откачени родители, разправят, че това е евтино..
26
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всякакви помагала, допълнителни тетрадки и подобни печалбарски творчества не са задължителни и ако от училище ви ги изискват, можете първо да говорите с учител и директор да ви покажат къде пише, че трябва да се ползват и съответно ви задължават да ги закупите и като се опитат да ви баламосват, след това да пуснете жалба до МОН. Това е начинът ние като родители да се преборим с тази печалбарска практика.
25
3
 
7
 
! Отговори
Joan преди 4 месеца
До АнонименДа добавим и тетрадките за домашно към това, което сте изброили.
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 25 Ми то и аз имах чувството че мъкнех камъни в чантата си когато станах трети клас 1988-мa година. К'во ли нямаше в нея..пергели, моливи, химикали, транспортири блок за рисуване, боички,тетрадки, учебници....вече не се сещам какво още имаше но тежеше 10 кила някъде. Едвам затварях закопчалките на чантата. Толкова надута. И тогава беше голяма простотия. А, сетих се че си носех и лексикон за да съм в крак с момичешката мода и да не се отлъчвам от момичетата.