Георги Първанов: Папка "Гоце" съществува и в нея има информация за мен

Според президента в папката е отразена работата му като научен консултант и редактор на спомените на един виден български емигрант и няма никакви доноси
23 юни 2006 15:36,
Георги Първанов: Папка "Гоце" съществува и в нея има информация за мен
Президентът Георги Първанов. Снимка: Булфото
Папка "Гоце" има в архивите на Разузнавателната служба, тя съдържа неща, информация за мен и нищо друго, нито ред, нито знак от мен. Това каза президентът Георги Първанов в лекцията си по актуални въпроси на националната сигурност, в която коментира и темата за архивите на бившата Държавна сигурност и т.нар. случай "Гоце".

Георги Първанов каза, че в папката е отразена работата му като научен консултант и редактор на спомените на един виден български емигрант, голям родолюбец, който е изстрадал националната ни кауза. Спомените са за времето от края на 19-и началото на 20-и век.

Държавният глава цитира докладна записка, съхранена в папката, от човека, който е контактувал тогава с него. В записката пише, че човекът се е представил от името на Министерството на външните работи и е организирал срещата с Първанов като се е обадил в работата му. Той е обяснил на Георги Първанов, че се занимава с архивни документи и въпросите на културата, което ще бъде предмет на техния разговор.

Първанов е бил попитан дали като историк ще има възможност да окаже съдействие при написването на ръкопис под формата на спомени. В докладната записка човекът, контактувал с Първанов посочва, че е уточнено, че ангажиментите на Първанов ще бъдат в намирането на изворов материал от исторически характер, обсъждане с автора мемоарист още веднъж на структурата и съдържанието на книгата, даване на консултации от професионално естество, обработка на материалите след свалянето им от касетите и при необходимост оказване на съдействие на автора при самото изготвяне на текста.

Става дума за задача, която ми беше възложена от ръководството на института по искане на МВнР и лицето, което разясни характера на работата се представи за сътрудник на външно министерство, каза Георги Първанов.

Дори да знаех, че подготовката и издаването на тази книга е с участието на българското разузнаване, аз пак бих го направил, каза държавният глава, при което залата посрещна думите му с аплодисменти.

Георги Първанов посочи, че авторът на мемоарите е истински български патриот - това може да го потвърди всеки, който го познава или си е направил труда да прочете книгата. Той допълни, че книгата я има и в Народната библиотека "Кирил и Методий" и по думите му е добре някои да четат не само досиета, а и книги.

Георги Първанов посочи, че в края на работата по изданието служителят е направил предложение за зачисляването му на отчет без да се случва абсолютно нищо, без да има каквото и да е, никакъв акт и разработката е закрита.

"Изчаках достатъчно г-н Костов да надуе балона. Не е в стила ми да персонифицирам политическия дебат, дори и когато нападките на моите опоненти придобиват личен характер. Но става дума за доста тежки манипулации. Затова нека господин Костов да каже в какво точно ме уличава, защото едва ли някой ще му повярва, че той не познава съдържанието на папката и че може да остане на нивото задаване на въпроси", каза президентът Първанов.

Президентът Първанов заяви, че подкрепя да се отворят напълно и безусловно имената на хората, чиито действия са довели до преследване, репресии и убийства, и които са съсипали живота и съдбата на много сънародници и е за това да има морално възмездие за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание