Молби за помощи за първолаци се приемат до октомври

Около 40 хиляди първокласници на социално слаби родители ще бъдат облечени за новата учебна година; министър Масларова убеди родители, че дрехите са красиви и не издават "бедност"
12 сеп 2006 12:10,
Молби за помощи за първолаци се приемат до октомври
Министър Масларова убеди родителите, че дрехите са красиви и пъстри. Снимка: Корбис
До края на октомври родителите ще могат да подават молби в социалните служби за еднократната помощ за първокласници. Тази година помощта е под формата на дрехи – спортен комплект и яке.

Това съобщиха днес на пресконференция социалният министър Емилия Масларова и заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане /АСП/ Силвия Цанова.

Около 40 хиляди първокласници на социално слаби родители ще бъдат облечени за новата учебна година.

Дрехите за децата са на стойност 80 лева, колкото беше и досега еднократната помощ за първокласници от социалнослаби семейства.

За да бъде получена сумата, изискването е детето да е от семейство с доход 200 или под 200 лв. на член от семейството. Социалното министерство реши тази година да дава помощите под формата на инвестиции. От институцията се надяват така да спрат злоупотребите с некоректното ползване на помощите.

Дрехите за малчуганите са изработени от трудови кооперации на хора с увреждания, като производителите са определени с конкурс за обществена поръчка. Изпълнители на поръчката са трудови кооперации от Шумен , Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Габрово.

Сумата, която е отделена тази година за поръчката и производството, е 3, 2 млн. лева, заяви и заместник-изпълнителният директор на АСП Ивайло Иванов.

По думите на Масларова, дрехите са красиви и пъстри и родителите не трябва да се притесняват, че децата ще се чувстват от бедни семейства.

Социалното министерство предвижда от следващата година да се обмисли вариант на децата да се дават учебници и учебни помагала, както поискаха родители тази година.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че се обсъжда вариант учебни помагала да бъдат давани и на децата от 5 до 7 клас.

Децата от първи до четвърти клас и тази година ще получават безплатни закуски, съобщи Масларова. През май е обявена открита процедура за обществена поръчка за доставчици на закуските.

Участвали са седем кандидати, две от фирмите не са допуснати, заради неизрядни докумени. Сключени са договори с две фирми за областите Бургас и Стара Загора.

За три дни социалните служби ще решават дали на родителите да бъдат отнети детските добавки в случай, че детето им направи над пет неизвинени отсъствия. Училищата ще изпращат на регионалните структури на АСП списък с учениците, които са направили над пет отсъствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание