Почина голямата българска актриса Златина Тодева

На 3 април миналата година в театър “Сълза и смях” голямата българска актриса отпразнува своя 80-годишен юбилей
14 апр 2007 13:13,
На 81 години снощи почина голямата българска актриса Златина Тодева.

Златина Тодева е родена на 27.02.1926 г. в Стара Загора. Работила е в театрите в Стара Загора, Пазарджик, Димитровград, Хасково и Пловдив, Смолян. Тя има награди от национални прегледи: на Профсъюзите 1985 г. за ролята на Неда в "Обещай ми своето минало" от П. Анастасов; годишната награда на САБ 1986 г. за най-добра женска роля - майката в "Животът това са две жени" от Стефан Цанев, два ордена Кирил и Методий ІІ степен, Заслужил артист 1986 г.

На 3 април миналата година в театър “Сълза и смях” голямата българска актриса отпразнува своя 80-годишен юбилей. Тя излезе на сцената в “Четвъртото измерение” по Янис Рицос.

Наскоро в интервю Златина Тодева сподели, че се е научила да псува на глас по време на парламентарния контрол. Тя живее трудно с пенсията си от 120 лева, но не разбира пенсионерските протести пред Народното събрание.

"Не приемам възрастните хора да се излагат по този начин. Нима и аз трябва да отида там с бастуна и да крещя. Това не е начинът, срамно е да караш хората на възраст да правят такива магарии. Та то ще ми се смее народът, бе. По-добре е да се напише едно писмо от всички пенсионерски организации, да го подпишем всички, да се публикува това писмо от масови издания, да се разпространи до президент, Министерски съвет, Народно събрание, европейски институции - да се замислят нашите депутати какви ги надробиха.

Знаете ли, аз се научих да псувам на глас, докато гледам парламентарния контрол. Та те, депутатите, правителството, и да крещим, ако искат, ще увеличат пенсиите, ако не - ще ни излъжат и пак същото...

Нека пенсионерите да си пазят нервите, а не да ги хабят по такива протести. Аз имам предложение - за три месеца да се разменим с управляващите - депутати и министри. Те да вземат нашите пенсии, а ние - техните заплати. Нека малко понапълнеем и ние. И нека занапред нашите хора да гласуват на избори за личности, а не за партии", каза тогава Тодева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание