Откриха мъртъв Сергей Антонов

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София днес
1 авг 2007 18:48,
73
Откриха мъртъв Сергей Антонов
Смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни. Снимка: Булфото

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София днес, съобщи директорът на Център "Спешна медицинска помощ" д-р Георги Гелев.

Той уточни, че сигналът за смъртта на Антонов е постъпил в центъра между 14.00 и 15.00 часа от съседка на Антонов.

По думите на д-р Гелев, смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни.

След като полицията и прокуратурата приключат работата си по огледа, ще осигурим трупна кола, допълни той.

Съседи споделиха, че дъщерята на Антонов се е притеснила, тъй като той не вдигал мобилния си телефон и отишла да го потърси в жилището.

С помощта на ключар вратата е била разбита и Антонов е открит паднал на пода.

Съседи разказаха още, че Антонов не е бил притеснен материално, дъщеря му много се е грижила за него, имал е отпусната и пенсия от правителството.

Наскоро в апартамента му е направен ремонт. Бил е мълчалив, но не е имал проблеми с никой от съседите, нито те с него.

Dnes.bg припомня, че през 80-те години на миналия век Антонов беше обвинен за участие в атентата срещу Папа Йоан Павел II.

Атентатът срещу главата на Римокатолическата църква бе извършен на 13 май 1981 година на площад "Свети Петър" в Рим.

Тогава Сергей Антонов е служител на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим.

Антонов е задържан на 25 ноември 1982 година от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа.

Освен служителя на БГА "Балкан", Агджа набеждава за свои съучастници още двама българи - дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов, които вече са се върнали в България.

Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през през май 1985 година и завършва през март 1986 година.

На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор.

Той е освободен поради липса на доказателства и се завръща в България през 1986 година.

Здравето му обаче е съсипано.

Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в БГА "Балкан", след което е пенсиониран по болест.

При посещението си в България папа Йоан Павел II заяви, че никога не е вярвал в участието на България в атентата.

Атентаторът Али Агджа миналата година бе освободен от италиански затвор, където излежаваше доживотна присъда от 1981 година. В момента той е в затвор в Турция.

Аз не поддържах в последните 15 години контакти със Сергей Антонов, а и той се беше отчуждил много от всички, каза преводачът от италиански Асен Марчевски, който превеждаше по време на процеса срещу Антонов.

Сергей Антонов като човек понесе най-тежкото обвинение - атентат срещу държавен глава и то най-охранявания човек в света тогава- папа Йоан Павел ІІ. Антонов се държа много мъжки и винаги отговаряше, че е невинен. А той беше един обикновен български служител, даже не и ръководител на представителството на БГА "Балкан" в Рим, чудовищно и несправедливо обвинен. Може да направим паралел сега с несправедливо осъдените медицински сестри в Либия, допълни преводачът.

В изминалите години ми се е случвало да се видим случайно на летището, но само сме се поздравявали и разменяли по няколко любезни думи. Той много се беше отдалечил от всички, а и ние сякаш не го търсихме, за да не му напомняме за онези тежки моменти, сподели Марчевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
баи кочко преди 13 години
Много герои бе , само герои имаме и маи нищо друго , ама нали сме все на далавера.Е и арабите не били герои ,ама света за тях говори ,а за нас -нищо ,ние сме гяволи големи ,ама само тука.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
amj da!
72
1
 
0
 
! Отговори
BROMI преди 15 години
Абе вие на Кирелица не можете ли да пи6ете не знам. *** много е мачно това. Тез Италянци са му разказали играта с секви химий там. Утиде си и тоя човечец Поклон!
71
1
 
1
 
! Отговори
Ни лук ял, ни лук ми преди 16 години
Сега ще ви разкажа една история. Седи си Сергио в консулския отдел и яде пуканки с айран и изведнъж ненадейно решават да обвинят него в участие в заговора Освен това други двама авери в посолството изведнъж се оказват в БГ без да са минавали италианската граница. Не знам колко от вас си спомнят интервюто, което те дадоха тогава в БГ ама точно това ги попита италиански журналист и изведнъж престана да му работи микрофона, а аверите и отговор не дадоха. И в тази насока да си спомним случая е българският чадър .....Има нещо гнило в БГ-то ... ама кога ли ще се даде гласност на цялата помия там ....
70
0
 
1
 
! Отговори
пич преди 16 години
да ви разкажа една случка:пътувам в автобус 76 преди 4-5г.,бях седнал назад до една лелка.пътувам си аз и по едно време гледам С.Антонов,седи през 2 седалки.Той е да,но не съм сигурен и питам лелчето до мен,а тя ми казва,да той е,тя го виждала често,понеже се засичали в транспорта,в линия 76.на мен ми стана радостно и се засилих да се здрависам с него и да го поздравя.да ,ама не...аз му казвам господине ,господине,тои се прави на две и половина.Малко неловко стана,понеже имаше доста хора в автобуса и аз си седнах пак до лелята а тя ми каза да не го закачам,защото бил избухлив...Сега чета,че починал.Баси,отиват си героите от моето детсво.
69
0
 
0
 
! Отговори
na преди 16 години
POKLON PRED PAMETTA MU. JIVIA I UMRIA KATO DOSTOEN 4OVEKDo N41, N60 -Gosho.Spored tiax Sergei Antonov umrial ot guzna savest.Otidede da se lekuvate,imate seriozna oligofrenia. Ot balgarina po zloben niama.PO4IVAI V MIR SERGEI.
68
0
 
0
 
! Отговори
marko totev преди 16 години
sq belkem mirqsat sveta che si otide choveka,leka mu pryst
67
0
 
0
 
! Отговори
Neli - преди 16 години
28 nome-kak tochno si opredelel povedenieto na sestrite.Bila sam v Libiya 2 godini> Byah na pocht i uvajenue m/u tyah. S povedenieto si ne pokazah nikakvo neseriozno otnoshenie.Estestvenno,kogato se predlagash ,te neispuskat vazmojnostta da se zakachat s teb!
66
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Напълно подкрепям позицията на 47 и 52.
65
0
 
1
 
! Отговори
tofo преди 16 години
Преди 20 години ЦРУ и една платена американска журналистка Клеър Стърлинг набедиха Сергей Антонов за атентата срещу папата .След като нашата държава е знаела обработката на Сергей Антонов с психотропни вещества защо нищо не е направено за разобличаването на ЦРУ и италианските тайни служби Нали сега сме заедно в НАТО и европейския съюз
64
0
 
1
 
! Отговори
amin преди 16 години
Sergei e Bulgarin koito niama guzna syvest. ako e bil organizator=nikogo ne predada. ako falsificirano e obvinen i izmychvan-si ostana korav Bylgarin i nikoga nenapliu Rodinata.
63
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 16 години
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
62
1
 
1
 
! Отговори
----- преди 16 години
Душите на героите защитават своя народ, ако хората на тази страна не забравят своите герои.
61
0
 
1
 
! Отговори
агент 07 преди 16 години
Гошко, Гошко (60) не може да си толкова задръстен, само провокатор може да говори така за починалия. Щом и на папата не вярваш, вземи и прочети "Тайната история на Мосад" от Гордън Томас, там е описано кой е поръчителя. Интресно на кого служиш?
60
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 16 години
Сергей Анотонв умря от гузната си съвест.Беше главен организатор на покушението срещу папата.Тоя свят човек.В италианския затвор той осъзна какво е направил.Съвестта за извършеното престъпление и светотатство не му даваше миг покой.Тя го гризеше като червей отвътре и напълно го разруши.Съвсем като по Достоевски в "Престъпление и наказание"Защо посегна той на светия отец.България го накара.Българските тайни служби организираха покушението.Нещо в което на запад вече никой не се съмнява.Докога ще участваме в атентати и саботажи в чужбина?Не си ли взехме поука от делото срещу Антонов в Италия?
59
0
 
1
 
! Отговори
Zamislen преди 16 години
Чудно човека бог да го прости беше в европейски затвор четири години и си дойде развалина,а медиците осем години изтезавани в така наречената дива държава си дойдоха видимо добре и напълнели.Сергей си отиде в нищета и мизерия а медиците получават облаги,Сергей беше онивинен от съда а медиците помилвани,чакам коментари защото аз нямам.
58
1
 
1
 
! Отговори
bil преди 16 години
много ми е жал за човекатакава психическа разрухапросто не е за вярване на какво е бил подложентака и няма да се разбере истината за атентата срещу папата
57
0
 
1
 
! Отговори
Bade преди 16 години
Нормално е да се сетят медиите за някой, когато почине. Равносметка и т.н.
56
0
 
0
 
! Отговори
foga преди 16 години
koy moje da bade 100% siguren 4e antonov e nevinen? koy????? koy moje da bade 100% siguren 4e Bulgaria e nevinna???? Sled kato e ve4e komprometirana (Kintex case....)
55
0
 
1
 
! Отговори
Дени преди 16 години
Не сме го забравили,напротив повече от 20 години помним всичко,което се случи.И не заради друго,а защото до този момент няма с кого да го сравним. Може би дълго няма да има с кого! И НЯМА да бъде забравен!