Откриха мъртъв Сергей Антонов

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София днес
1 авг 2007 18:48,
73
Откриха мъртъв Сергей Антонов
Смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни. Снимка: Булфото

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София днес, съобщи директорът на Център "Спешна медицинска помощ" д-р Георги Гелев.

Той уточни, че сигналът за смъртта на Антонов е постъпил в центъра между 14.00 и 15.00 часа от съседка на Антонов.

По думите на д-р Гелев, смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни.

След като полицията и прокуратурата приключат работата си по огледа, ще осигурим трупна кола, допълни той.

Съседи споделиха, че дъщерята на Антонов се е притеснила, тъй като той не вдигал мобилния си телефон и отишла да го потърси в жилището.

С помощта на ключар вратата е била разбита и Антонов е открит паднал на пода.

Съседи разказаха още, че Антонов не е бил притеснен материално, дъщеря му много се е грижила за него, имал е отпусната и пенсия от правителството.

Наскоро в апартамента му е направен ремонт. Бил е мълчалив, но не е имал проблеми с никой от съседите, нито те с него.

Dnes.bg припомня, че през 80-те години на миналия век Антонов беше обвинен за участие в атентата срещу Папа Йоан Павел II.

Атентатът срещу главата на Римокатолическата църква бе извършен на 13 май 1981 година на площад "Свети Петър" в Рим.

Тогава Сергей Антонов е служител на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим.

Антонов е задържан на 25 ноември 1982 година от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа.

Освен служителя на БГА "Балкан", Агджа набеждава за свои съучастници още двама българи - дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов, които вече са се върнали в България.

Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през през май 1985 година и завършва през март 1986 година.

На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор.

Той е освободен поради липса на доказателства и се завръща в България през 1986 година.

Здравето му обаче е съсипано.

Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в БГА "Балкан", след което е пенсиониран по болест.

При посещението си в България папа Йоан Павел II заяви, че никога не е вярвал в участието на България в атентата.

Атентаторът Али Агджа миналата година бе освободен от италиански затвор, където излежаваше доживотна присъда от 1981 година. В момента той е в затвор в Турция.

Аз не поддържах в последните 15 години контакти със Сергей Антонов, а и той се беше отчуждил много от всички, каза преводачът от италиански Асен Марчевски, който превеждаше по време на процеса срещу Антонов.

Сергей Антонов като човек понесе най-тежкото обвинение - атентат срещу държавен глава и то най-охранявания човек в света тогава- папа Йоан Павел ІІ. Антонов се държа много мъжки и винаги отговаряше, че е невинен. А той беше един обикновен български служител, даже не и ръководител на представителството на БГА "Балкан" в Рим, чудовищно и несправедливо обвинен. Може да направим паралел сега с несправедливо осъдените медицински сестри в Либия, допълни преводачът.

В изминалите години ми се е случвало да се видим случайно на летището, но само сме се поздравявали и разменяли по няколко любезни думи. Той много се беше отдалечил от всички, а и ние сякаш не го търсихме, за да не му напомняме за онези тежки моменти, сподели Марчевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
тони преди 16 години
Даммм,само забрави да споменеш как наши хора застреляха Кенеди и отровиха Мерелин Монро...Абе за нашето племе,не знам,ама ти си ***!
13
0
 
0
 
! Отговори
LORENA преди 16 години
Ужас!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Направо намразих медицинските сестри от Либия-настроиха целия български народ срещу себе си с показно и недостоино поведение на фона на цялата немотия на обикновените хора.А тези,които са най в нужда-забравени,изхвърлени,самотни,болни не търсят помощ,никой не знае за тях,те не молят за помощ и не тревожат никой с проблемите си,защото са скромни.Такива като С.Антонов.В практиката на медицината има правило,че хората,които са най-зле мълчат и не се оплакват,за разлика от викащите и плачещите.Много ми е мъчно за Антонов,дано е на по-хубаво място сега.
11
0
 
0
 
! Отговори
От един българин преди 16 години
Много мъчно ми стана.8 години без вина виновен, поболя се и почина. Какъв живота, а?А нашите накипрени сесрти...срамота, то не бяха прически, тоне бяха злата, то не бе грим.
10
0
 
0
 
! Отговори
LORENA преди 16 години
преди да го освободят! Италия никога не ни се извини!Лека му пръст на невинния човек!
9
0
 
0
 
! Отговори
ioan преди 16 години
vun medicite ot stranata... razdaite na bednite razhodite po tqhnoto zavra6tane v ina4e kitnata ni stranica...
8
0
 
0
 
! Отговори
СТОЛИЧАНИН преди 16 години
АНТОНОВ Е БИЛ УБИТ ОТ КОМУНИСТИТЕ ПО ЗАПОВЕД НА ГОЦЕ, ЗА ДА НЕ РАЗКРИЕ ИСТИНАТА. НО СВЕТЪТ ЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ИСКАХА ДА УБИЯТ НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II. НЯМА ПО-ДОЛНО ПЛЕМЕ ОТ НАШЕТО... ПРАДЯДОТО НА луканов ПРЕДАДЕ НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН-ЛЕВСКИ. СЪЩО БЪЛГАРИ ОТКРАДНАХА ТРУПА НА ЧАРЛИ ЧАПЛИН. НИЕ НЕ СМЕ НАРОД. АНТОНОВ Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ. ГОЦЕ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!!!БОГ ДА ГО ПРОСТИ!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
doktora преди 16 години
eeiii medik da si na tui vreme......
6
0
 
0
 
! Отговори
FRANCISCO-ALBERTO FE преди 16 години
sajaliavam mnogo za negovata smart prez vremeto kogato beshe zatvoren italia. az vse o6te biaj vav balgaria i moite rodnini sachustvaja mnogo negovata sadba.
5
0
 
0
 
! Отговори
totev преди 16 години
razlikata e sashtestvena,4oveka kato se pribra izglezdashe iztormozen,dokato medicite izglezdaha taka vse edno se pribirat ot kurort,sashto taka po onova vreme nqmashe koi da si pravi reklama za smetka na 4uzdoto neshtastie,dokato sega gi vidqhte,koi parvi se stroiha da se pravqt na sapri4astni...
4
0
 
2
 
! Отговори
Моят поклон преди 16 години
Ето вижте мерилото. И той е лежал 8 години,при това доказано невинен! Но не само че не стана герой,не само че не беше помилван,а и напълно забравен! Въпрос на морал! Режима не беше демократичен,ще каже някой. А сега такъв ли е?
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
za6to ne sa go napravili geroi, kato medicite?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
sasipaxa go i o6te kak..leka mu prust..dobur 4ovek be6e:(
1
0
 
0
 
! Отговори
Sneji преди 16 години
Съсипаха човека!Срам!