Държавата я е страх от етническо напрежение

Първанов: Има риск от етническо напрежение; Станишев: Необходимо е сериозно разследване за етническите конфликти в София
16 авг 2007 16:09,
83
Държавата я е страх от етническо напрежение
Президентът и премиерът са на мнение, че има риск от етническо напрежение. Снимка: БГНЕС
"Не се наемам да давам отговор на въпроса кой е по-виновен, но във всеки случай това крие голям риск от етническо напрежение и трябва бързо да бъде преодоляно".

Това каза във Велико Търново президентът Георги Първанов по повод сблъсъците в софийския квартал "Красна поляна".

Първанов призова всички, които могат да допринесат за бързото решаване на проблемите в столичния квартал "Красна поляна", да се намесят с цялата строгост на закона.

Държавният глава коментира допустимо ли е полицията да не се намесва, когато в този квартал се разхождат с брадви и ножове така:

"Аз съм "за" това полицията да респектира всеки нарушител на реда, независимо от това от какъв етнос или религия е“, каза Първанов.  

На свой ред във Варна премиерът Сергей Станишев заяви, че е необходимо да се направи сериозно разследване за установяване на източниците на етническите конфликти в столицата.

Станишев информира, че и Министерството на вътрешните работи и прокуратурата извършват цялостен преглед на случилите се събития въз основа на наличните кадри.

„Не са малко политическите партии, които продължават да насаждат етническа омраза, търсейки виновници за едни или друг неуспех“, каза премиерът.

Според него в продължение на дни на ромите им е било внушавано, че ще бъдат бити от скинари.

Попитан кой има интерес от създаването на етнически конфликти, Станишев отговори, че по приказките им ще бъдат разпознати.

„България трябва да бъде общ единен дом за всички, независимо какъв е етническия им произход и всички трябва да имат равни права и задължения“, каза още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
nqma преди 16 години
kakvo e tova dyrjava ? ima li takova ne6to ???
1
0
 
1
 
! Отговори
AHA преди 16 години
ATAKA ATAKA AAAaaaaaaaa