10 000 лв. глоба за превоз на деца през нощта

Изключение ще са трансферите като част от организирано пътуване с обща цена по смисъла на Закона за туризма
14 сеп 2007 12:48,
7
10 000 лв. глоба за превоз на деца през нощта
Глобата за превоз на деца през нощта вече е 10 000 лева. Снимка: Булфото
С имуществена санкция 10 000 лева ще бъде наказван този, който допусне или разпореди извършването на случаен превоз на деца или ученици през тъмната част на денонощието, с изключение на трансферите като част от организирано пътуване с обща цена по смисъла на Закона за туризма. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за автомобилните превози.

След прегласуване със 73 гласа "за", 25 "против" и 59 "въздържал се" беше отхвърлено предложението на депутата от ДСБ Иван Иванов да се запише, че трансферът на деца в тъмната част на денонощието като част от организирано пътуване може да бъде до 30 километра в рамките на една община.

Според Иванов, с приетите промени се създава възможност за възобновяване на нощните пътувания на деца и ученици, които бяха забранени с последните изменения в Закона за туризма. По думите му, тези пътувания могат да бъдат извършвани под формата на "трансферите като част от организирано пътуване с обща цена по смисъла на Закона за туризма".

Няма съмнение, че от този текст имат интерес туроператорите, които бяха подложили на натиск комисията по транспорт и съобщения и смятам, че някои от депутатите се поддадоха, каза Иванов. На въпрос кои са лобистите на туроператорите, той каза, че текстовете са били подкрепени от парламентарните групи на ДПС и БСП.

Заместник-председателят на комисията по транспорт и съобщения Радослав Илиевски /Коалиция за България/ посочи, че разстоянието от 30 километра не решава проблема и попита с какво е обосновано това разстояние. По думите му, ще има наредба за прилагането на закона и в нея Министерството на транспорта ще разпише конкретно изискванията, на които трябва да отговарят туроператорите.

В отговор на въпрос дали депутатите лобират за туроператорите, Илиевски каза, че такова предложение от народни представители не е внасяно, то е внесено от Държавната агенция по туризма. Това, което сме поели като политически ангажимент да не се случва в държавата след трагедията при р. Лим, няма да се случи, добави той.

Заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев каза, че в близките няколко месеца ще бъдат предложени промени в Закона за автомобилните превози, свързани с таксиметровите превозвачи. Министерството на транспорта ще внесе предложение нощният трансфер на деца да се разреши само до 30 километра, защото иначе е безсмислено, добави Петърнейчев.

В отговор на въпрос дали туроператорите или превозвачите имат интерес от гласувания днес от парламента текст, заместник-министърът посочи, че браншовите организации на превозвачите са били съгласни, че през нощта не бива да се пътува с деца. Той каза, че промените в закона е трябвало да бъдат приети днес, защото има изискване на Европейския съюз, което трябва да бъде изпълнено.

Министърът на транспорта ще определя изискванията за времето за управление, прекъсване и почивка при извършване на превози, реши парламентът. Временно ще се отнема свидетелството за правоуправление на водач, който не е спазил изискванията за прекъсване на шофирането, или за ползване на предвидените почивки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
нормално е да не си разбрал нищо, защото то така е и написано. С прости думи ако трябва да се обясни, означава че живота на децата на България ще продължава да се рискува, тъй като това е един от начините туроператорите да си изкарват парички. и ако отново някоя нощ загинат деца както тези които се удавиха в река Лим - пак няма да има виновни шефове. Ти как си представяш - гаджето на Бате ти Бойко - Цветелина, която е собственичка на Пампорово АД - фирмата организирала това пагубно пътуване за свищовските деца да застане пред подсъдимата скамейка, а да не говорим да бъде осъдена?...
5
0
 
0
 
! Отговори
П.Р. преди 16 години
" .... на случаен превоз на деца или ученици през тъмната част на денонощието, с изключение на трансферите като част от организирано пътуване с обща цена по смисъла на Закона за туризма... " И какво значи това е крайна сметка ... те самите знаели ли са какво са гласували?! Други странно .... 157 души ли е имало в залата бе ?! Това е рекорд ... ГИНЕС ! ГИНЕС ! ГИНЕС !
4
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
..Ако някоя нощ един "трансфер като част от организирано пътуване с обща цена по смисъла на Закона за туризма" представляващ пълен автобус с депутатски деца, падне и потъне в 6 м. дълбока, студена река.....................
3
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
Ето това не са глупости:http://***.angels-lim.org/
2
0
 
0
 
! Отговори
Koko! преди 16 години
"ДОКОГА ЩЕ ЗАНИМАВАТЕ ХОРАТА С ГЛУПОСТИ ???"
1
0
 
0
 
! Отговори
grajdanin. преди 16 години
Do koga she zanimavat horata s gluposti..???V koi sviat jiveete..?? V tozi parlament , niama li 1 malko po umen po- umen? Na vsichki vazdarjali se ,t. e. hora bez mnenie, doshli malko da podremnat i poluchat Zaplati,triabva da im se otdarji po 1 nadnica za 1 vazdarjanie.