"Варварите от Батак"

“Гилотина или позорен стълб: българските националисти заплашват двама изкуствоведи, които проучват историята на една картина”, пише днес Зюддойче Цайтунг
17 окт 2007 19:35,
64
"Варварите от Батак"
“Баташкото клане” от полския художник Антони Пьотровски. Снимка: wikipedia

“Варварите от Батак” – така е озаглавена статия в германския вестник Зюддойче Цайтунг по повод скандала около проекта “Митът Батак”.

Подзаглавието на статията гласи: “Гилотина или позорен стълб: българските националисти заплашват двама изкуствоведи, които проучват историята на една картина”.

Всекидневникът посочва, че авторите на проекта искат да представят каталога към него в края на октомври в Берлин, и то в Българския културен институт.

„И тази вечер в шест часа ще трябва да се запитаме дали една страна, в която се дава премия за главите на учени, всъщност не е по-близо до Средновековието, отколкото до ЕС“, пише в началото на статията авторката Соня Зекри.

„Защото всяка сряда и всеки четвъртък българският телевизионен канал СКАТ приканва своите зрители да изпратят снимка и адреса на изкуствоведката Марина Балева срещу възнаграждение от 2500 лева“, посочва вестникът.

В статията се цитират заплахите срещу Балева и нейния колега Улф Брунбауер и се разказва накратко за проекта около картината “Баташкото клане” от полския художник Антони Пьотровски.

Картината се базира на исторически факт, пише вестникът. „През 1876 година български мюсюлмани избиват своите съседи-християни в град Батак. Пьотровски инсценира това деяние в духа на пробуждащото се българско национално съзнание- местният конфликт се превръща в съдбовна битка на българския народ срещу османската тирания. Мъже с чалми гледат безразлично към озарените в бяло тела на обезчестените жени – в контекста на времето езикът на картината е еднозначен. Какво е събитие и какво- мит? Защо точно Батак е избран като място за преклонение? Балева и Брунбауер смятаха да дискутират тъкмо тези въпроси, обаче дотам не се стигна. През май, преди изложбата, срещу двамата се надигна вълна от омраза. Президентът Георги Първанов нарече проекта “лоша провокация”, понеже отричал клането – този упрек беше като запалителна бомба.“

По-нататък Зюддойче Цайтунг цитира нападките и заплахите срещу учените и разказва за тормоза срещу родителите на Балева. Омразата може пак да припламне, пише Соня Зекри.

„Защото в края на октомври трябва да бъде представен каталогът на несъстоялата се изложба – в Берлин, и то по възможност в Българския културен институт.

Двамата учени го желаят, но смятат, че това е доста нереалистично.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
muteto преди 15 години
ne e bilo samo jijevo a i o6te 6 sela zaradi 7 popa sa izklali mn mn mirni hora bilo e prez 1912 za pove4e info: dalaver4o_cash***abv.bg
62
0
 
3
 
! Отговори
savhcev преди 16 години
нека балева,соня зекири и австриеца от семидски произход се занимаят с мита за еврейският холокост.Защото наистина емит.Батак не е мит.Вечна им памят на изкланит от Батак и на всички загинали през турското робство. Амин
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Pove4e protestni pisma shte e dobre. Da vidi, 4e se zashtitavame katoBulgari.Psevdoprofesora Ulf Brunnbauer e avstriec, rabotesht v Uni Berlin.Email: ulf***zedat.fu-berlin.de
60
0
 
0
 
! Отговори
UglyUser преди 16 години
Същите авторитетни историци коит отвърдят, че е имало 500г. турско присъствие ли.... НЕ благодаря, не искам да ги слушам, предпочитам да слушам кръвта по старите камъни в църквата в Батак ( които незнам защо ги смениха ). Много са загинали там и това нетряба да се пренебрегва, това че убивани жени и деца също не е мит. А дали са били мовече или по-малко, няма значение, важното е че са изклани зверски и това не е мит това е ИСТИНА и всеки който се опита да ни я отнеме, трябва да бъде наказан.
59
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
просто европейците не могат да проумеят какво е изживял народът ни през това робство, не вярват ! защото това, което е било, говори,че сме най-изстрадалият народ,най-разграбваният несправедливо от всички, подарявали са земите ни на съседните ни и да колили наред - мръсните турци ...
58
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 16 години
Pove4e protestni pisma shte e dobre. Da vidi, 4e se zashtitavame katoBulgari.Psevdoprofesora Ulf Brunnbauer e avstriec, rabotesht v Uni Berlin.Email: ulf***zedat.fu-berlin.de
57
0
 
0
 
! Отговори
дафчето преди 16 години
той сега ахмед доган като стане президент след някоя година ше видиш дали е нямало Баташко клане ***
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
сигурно е чел последната книга на г. ифандиев. на г. обаче му плащат, за да пише така, а на пешо мозъкът му е някъде другаде, за да не може да мисли.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а пешо 54 е поредният надупен и намазан с вазелин българин
54
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 16 години
Чакайте господа.Не се палете толкова.Нека разберем къде е истината.Видяхте,че в Баташките събития са участвали помаците.А не турци.Много българи са загинали в битка с аскера.После са говорели,ето тия са изклани.Макгахан е пътувал тук-там без да знае български и турски.Сведенията му не са сигурни.Бил е по тия места след няколко месеца.Русия също е раздухвала и най-малкия инцидент.Даже комшийските кавги между българи и турци.Да не бързаме със заключенията преди станалите събития да са изследвани отново от авторитетни историци.Нека те да кажат кое е истина и кое е мит.Имало ли е такива неща или това е народен фолклор.И аз като вас съм българин.Дайте да не се самонавиваме.
53
0
 
1
 
! Отговори
кол преди 16 години
турците в турция!
52
1
 
0
 
! Отговори
OpenMind преди 16 години
Сега пък евреите виновни. Някои хора развалена консерва да отворят - и там им се привиждат евреи.А това, че небето ни е синьо, горите - зелени, а слънцето - златно е много поетично, но важи за цялата планета. Хайде стига еврейски конспирации.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Зекри си е яисто мюсулманско име,което се среща често в Иран,турция,Пакистан и Азербайджан.А при евреите името е Закри.
50
0
 
1
 
! Отговори
bubolinka преди 16 години
Соня Закри е еврейка, така че е съвсем естествено да защитава родоотстъпници като Балева. А пък на тази последната й искат снимката, не главата. Но тъй като е гузна, се е скрила в миша дупка. Пък и се съюзява с евреи. Сигурно не знае, завалийката, че те работят много усърдно за заличаването ни като народ и нация. Работи се яко по плана "Моисей 2"- с хули, с клевети, с инсинуации, с всичко позволено и най-вече-непозволено. Дано се усвестят българите, че става дума за нашето, собствено изтребление. Защо ли? Защото земята ни е хубава, водата ни е бистра, горите са ни зелени, небето ни е синьо, а слънцето, което огрява цялата тази наша хубост, е златно. А на евреите такава земя им трябва. Ако до 2020 година не ни завладеят, с тях е свършено. Ще им се оставим ли? Мислете! Мислете с главите си. Бог да ви пази!
49
0
 
0
 
! Отговори
бай Пешо преди 16 години
Улф Брунбауер се превежда Вълко Изворомайсторов.Подобни двойни фамили са давали в следновековна Европа на покръстените евреи, напр. Голдуотър- Златоводов, Шварценегер- Черен ловец и тн.
48
0
 
1
 
! Отговори
Nekoi si преди 16 години
От коя анадолска клоака е изпълзяло това същество "Закри" ?Мамицата му свинска!...
47
0
 
0
 
! Отговори
Веселко преди 16 години
Ако ще намесвате холкоста по не направете истински паралел.Въпросът на подобно изследване би бил "Митът Аушвиц", например. В него ще се разглежда не дали е имало холокост, а защо точно Аушвиц е придобил такава зловеща слава, а не някой от другите лагери на смъртта, където са умрели не по-малко хора.Толкова ли е трудно да се погледна по-далеч от носа си? Не е въпроса дали е имало клане в Батак, очевидно е имало. Въпросът на изследването е зашо точно Батак е станал такъв символ, а не Горно Нанадолнище, където също са избити еди колко си хор.Аман от късоглед национализъм и евтин политически PR.
46
0
 
0
 
! Отговори
STIV преди 16 години
СТИГА СТЕ ЗАНИМАВАЛИ ХОРАТА С ТАЗИ ПРЕДАТЕЛКА ТРЯБВА ДАИ СЕ ЗАБРАНИ ДА ПОСЕЩАВА Б Ъ Л Г А Р И Я
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Тааа Марина Балева турчин да я гази
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
pisete na nemski, angliiski, pisete v cuzdite forumi za6toto istoriqra ne moze da se predstavq vecno ednoznacno ot hora koito imat vazmoznost da pisat v cuzdi medii v sluceq tezi psevdo uceni koito se opitvat ot izkustvoto da minat prez istoriqta i da pravqt politika.