Швейцарци: Корупция унищожава българската природа

Доста критична статия за антиекологичните туристически проекти в България публикува днес „Нойе Цюрхер Цайтунг“
5 ное 2007 16:02,
59
Швейцарци: Корупция унищожава българската природа
Защитата на природата в България е търговска стока, категоричен е Мартин Вокер. Снимка: Булфото

Доста критична статия за антиекологичните туристически проекти в България публикува днес швейцарският всекидневник „Нойе Цюрхер Цайтунг“, съобщи DW.

“Защитата на природата в България е търговска стока” – под това заглавие кореспондентът на вестника Мартин Вокер на цяла страница описва скандални туристически проекти в България.

Подигравка с правовата държава за сметка на природата

Новата членка на ЕС България разполага с уникални природни резервати. Поради корупционни практики обаче законите за тяхното опазване непрекъснато се нарушават, пише в началото Мартин Вокер и предлага на читателите си кратък виртуален излет до Рилските езера. Ето какво пояснява той за туристическите традиции в България:

„По време на социализма планинските региони на Южна Европа познаваха най-вече една форма на туристическо усвояване: почивните домове на държавните предприятия и санаториумите. Останалото бяха отделните туристически хижи, за които се грижеха туристическите дружества. Лични вили или частни хотели нямаше изобщо. Тъкмо по тази причина в региона редица планински области останаха непокътнати в степен, която е почти непозната за днешните Алпи например. Това важи и за Рила, чиито скалисти върхове стигат до 2900 метра надморска височина. В международен план България е известна като туристическа дестинация най-вече с обширните пясъчни плажове по Черноморското крайбрежие. Познавачите отдавна са открили вътрешността на страната, която изобилства от пейзажи, културна история, вкусна храна и вина, заслужаващи само суперлативи.“

По-нататък в обширната си статия Мартин Вокер представя Славейко Стайков, мениджър на фирмата Рила Спорт, която подготвя голям туристически проект край Сапарева Баня. Проектът Паничище, който е описан в подробности, обещава, според автора, тлъсти печалби:

"Фирмата закупила от общината 200 хектара земя в бъдещия курортен комплекс на привилегированата цена от 7 евро на квадратен метър. Междувременно земята струва десет пъти повече, а тенденцията е към по-нататъшно покачване. Подобен феноменален ръст на цените на земята през последните години има и другаде в България, но това е типично за развиващите се пазари, казват финансовите консултанти. С други думи: Бягайте натам, за да си отрежете парче от тортата преди други да са сетили!"

След ироничното подзаглавие “Зона на туристически катастрофи”, авторът на статията в „Нойе Цюрхер Цайтунг“ продължава: Точно това са си помислили десетките хиляди чуждестранни инвеститори (най-вече британци), които през последните години придобиха жилищни имоти в България. Последствията са опустошителни. Безпрецедентен строителен бум обхвана например Банско, планинското градче в подножието на Пирин, на около три часа път с автомобил от София. Случващото се в Банско затъмнява всички строителни грехове, извършени в Алпите и превръща региона – от екологическа и градоустройствена гледна точка – в същинска зона на катастрофи. Онези пък, които си накупиха жилища там, днес плащат за алчността си: от миналото лято насам цените падат. Щетите обаче са налице, непоправими са масивите посегателства в близкия биосферен резерват. Какво ли е обяснението за такъв тип поведение?

Пари, пари и пак пари!”– отговаря чуждестранен експерт, базиран в София, който добре познава икономическото развитие на България, а по-специално и туристическата индустрия. В тази страна всичко се продава, защитата на природата е търговска стока, твърди той и изказва съжаление, че българските природозащитници едва напоследък надигат глас. Доскоро тях никакви ги нямаше – просто мнозинството от населението беше изцяло погълнато от всекидневните си грижи. Приемането на България в ЕС обаче пробуди едно самосъзнание, смятано дотогава за изличено. Тъкмо то сега започва да се проявява и като колективна загриженост за опазването на природата.

Авторът разказва накратко за екопротестите това лято и продължава:

„Разбудени от тези протести, някои сериозни български медии вече обръщат внимание на проекта Супер-Паничище. И се натъкват на чудовищни факти от природозащитно и от юридическо естество. Факт е, например, че две трети от проектираните влекове, минават през природни резервати. За планираните 80 километра ски-писти ще бъдат изсечени стотици декари гора и то в един регион, откъдето София черпи питейната си вода. Седалковият лифт, който вече се изгражда, нито е даван на концесия, нито има строително разрешение. Да не говорим, че за всички останали строителни проекти също няма разрешение.

В отговор на журналистическите си въпроси, авторът на статията в Нойе Цюрхер Цайтунг не получава никаква смислена информация за това кой стои зад фирмата Рила Спорт, регистрирана като акционерно дружество на един британски остров.

Трафиканти на хероин, агенти на стария режим, разграбили народното богатство?

Това са хипотезите на автора, които също остават без коментар от събеседниците му. В края на статията четем:

Дали на национално равнище този проект ще бъде административно обуздан? Авторите му очевидно не се страхуват от такова нещо. В София те са се настанили в луксозни помещения на много добро място и гордо презентират проекта си на екрана. Тази презентация елиминира и последните съмнения: Не може и дума да става за опазване на природата.

Очевидно никой не е осъзнал шанса за едно наистина трайно туристическо развитие, макар че по този въпрос в България има добронамерени и компетентни специалисти. Явно от случая “Банско” никой не си е взел поука. Защото Банско демонстрира по драстичен начин как туристически проекти от познатия тип в началото носят много пари на строителните фирми и спекулантите със земя, в дългосрочна перспектива обаче се превръщат във финансово и екологическо бреме за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
аз българина преди 16 години
Корупцията идва от бившите комунисти,които до ден днешен управляват България и я съсипват.Правителството е пълно с агенти и доностници на ДС и КГБ.Президента Гоце е корумпиран от всякъде и ние още го търпим.Къде е опозицията.Костов съсипва опозицията,като не иска обединение.Чии интереси защитава бившия преподавател по "Научен комунизъм"???защо не го сменят този бивш комунист,който не му дойде акъла,че трябва обединение на дяснотоа1Чии интереси защитава КОСТОВ????
37
0
 
1
 
! Отговори
стефан огнянов преди 16 години
за кой ли път го казвам - на територията на тази иначе хубава страна, са се настанили няколко милиона смотани и тесногръди нещастници. браво.
36
0
 
0
 
! Отговори
koj4o преди 16 години
ne e ot dnes, a e ot 3.11.2007..
35
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
корупцията унищожава не само прородата ни.. но нищо не може да се направи! такива сме - *** народ - слаба държава!
34
0
 
0
 
! Отговори
fea преди 16 години
Ot 18 godini nasam-ne e taina ! Vse pove4e sme kritikuvani ot vun.AMA KRADCITE I BAKALITE SI SEDYAT V UPRAVATA I NE IM PUKA!! NAPROTIV-MUTRI PARTII PRAVYAT I ZA PREZIDENTSKI MESTA SE NADYAVAT!!!TIPI4NO PO BG. !!
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Емигрантите няма да се върнат. Човек живял години наред в чужбина вече е осигурен там и се е установил там евентуално има семейство. Ще се върне тук и какво? Няма пенсия, няма нищо. Не става тая така. Забрави ги емигрантите. Напротив. Докато има корупция и безправие интелигенцията ще продължава напуска безвъзвратно страната. Аз чакам да отворят пазара на труда и се изнасям. В България до 10-20 години ще останат най-големите *** и тези които не са имали възможност да напуснат. Аз нямам познати които да не подготвят децата си за емиграция.
32
0
 
0
 
! Отговори
нина преди 16 години
защо имаме разните му там комитети, агенции и министерства? Не виждат ли какво става и не си ли дават сметка, че за да изкарат яйцето убиха гъската?
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
bate boiko ste oprawi rabotat:O) zaria moje da mu pomogne!
30
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 16 години
http://bgnature-blacklist.bravehost.com
29
0
 
0
 
! Отговори
my преди 16 години
за мое голямо съжаление ще се продадем и ще изпаднем в икономическа зависимост от чужди компании точно като страна от 3-тия свят. Защото няма и не се предвиждат подготвени кадри. Единствената надежда е да се върнат емигрантите та да не ни е яд толкова.Чета с интерес тези дни за стачката. Това е нивото, какво да се прави....
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Че парите ще си дойдат на мястото е ясно. Но голяма част от уникалната българска природа ще е безвъзвратно история :(
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
25, както каза и 24 потопа идва. Пазарната икономика и конкуренцията ще си кажат тежката дума. В условията на безправие определени хора пълнят гушите. Но в условия на конкуренция гушите спадат. Колелото вече се завъртя. И да крадеш се иска акъл но за да задържиш краденото още повече. Откраднатите пари лека полека ще прелеят там където им е мястото и никой ама никой вече не може да спре процеса. Нито цензура нито преследване. Хора като мен които си чешат езика по форумите нямат значение. Нещата от само себе си ще си дойдат на мястото.
26
0
 
0
 
! Отговори
нина преди 16 години
е трагикомично. Изпопродадоха земи, купиха коли, ама те не са като каруците и се изпотрепаха завалиите. Да се смееш ли, да плачеш ли?
25
0
 
0
 
! Отговори
my преди 16 години
Никой не мисли глобално в тази страна. Затова е така. Всеки си дърпа чергата и действа на парче. НО има непоправими неща и докато това не стане ясно на всеки ще е така.От години ходех в Банско, още от дете. Това е за мен уникално място, но вече е погребано и остана само спомен. На морето - същото робско мислене. Дай да се надумкам, пък след мен и потоп!
24
0
 
0
 
! Отговори
Очевидец преди 16 години
11-ти, прав си ...ама не знаеш колко си прааааав:).Сега се почва точно времето на преливане на капиталите, преливат от огромните препълнени джобове на кредитните мултимилионери и техните скодоумни дечица и роднини в ръцете на професионалистси - финансисти, банкери, бизнесмени (учили, развиващи се и мислещи- най-главното) ......и до 5-15 години ще останат само около 5-10 % от бившите борци, застрахователи и други с половинките си "йорки" ( йорки=стриптизьорки, сервитьорки, ...итн.) който са имали просто късмета да наемат специалисти ( финансисти, управители, мениджъри), които да им управляват парите- но и те като ги видят колко са просто горките, сами ще им ги откраднат:))- та ще останат може би къмто 2% просто и богати ( както е по цял свят ..:) Всичкото останало процент ..за да е богато, трябва и да е учило ( е може и някое друго футболистче.:), ..а ние тука само полу и цели *** за работодатели имаме:) - да изсъхнат дано !!!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вече разпратих където се сетих :) при добра възможност ще разпространявам! A dnes.bg и без това не е много четен та цензурата тук не е толкова страшна.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пиши пиши.... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))) Пещерняците ме забавляват адски много
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
17, вярно изчезна бързо, но аз за този списък досега не знаех. Ще го разпространя чрез мейли на близки и познати и мейли на западни медийни организации. Като излезе в щпигел например ми е интересно как ще го изчезнат от там :)
20
0
 
0
 
! Отговори
popeye преди 16 години
Много се извинявам за номер 1, но пещерите за които говори са в галвата му, тъмни влажни и необитаеми, а и без *** да си поизмие съвеста вероятно. Затова предполагам, че понамирисва от писанията му. Има надежда обаче, някой ден може пещерняци да се появят и да му услужат и със *** :)))))))))))))))
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
***.що не дойдеш да ми лапнеш х*я а? Бегай се изкъпи че миришеш казах!