ВАЦ ще контролира "24 часа" и "Труд", сгафили със скандала "Батак"

Управителят на медийната група ВАЦ Бодо Хомбах се извинява за обидите по адрес на Мартина Балева, които излезли в „Труд“ и „24 часа“
20 ное 2007 18:25,
20
ВАЦ ще контролира "24 часа" и "Труд", сгафили със скандала "Батак"
ВАЦ предприема строг контрол върху медиите си. Снимка: Dnes.bg

Под заглавие “Опасно негодувание” германският всекидневник Кьолнер Щатанцайгер публикува днес обширна статия за дискусиите в България и Германия около Баташкото клане.

Това съобщи днес DW.

В публикацията се описват подробно преживяванията на българската историчка Мартина Балева, станала жертва на безпрецедентна медийна кампания в България. В статията се цитира изказване на управителя на медийната група ВАЦ Бодо Хомбах, който се извинява за обидите по адрес на Мартина Балева, отпечатани на страниците на вестниците “Труд” и “24 часа”. Припомняме, че и двата всекидневника са собственост на ВАЦ.

На тази тема се спира и агенция EPD, като акцентира върху факта, че с оглед на случая Балева ръководството на ВАЦ е решило да контролира в бъдеще не само организацията на издателската работа, но и съдържанието на статиите, помествани на страниците на българските вестници на ВАЦ.

Медийният концерн ВАЦ съобщи, че въвежда по-строг контрол на медиите, чийто собственик или съсобственик е той в страните от Източна и Югоизточна Европа, предаде и B92.

„Досегашната политика на фирмата, съгласно която ние се грижехме само за издателските въпроси, а занимаването със съдържанието оставяхме на редакциите на тези вестници, няма да може да продължи поради лошия опит, който имахме”, заяви ръководителят на концерна ВАЦ Бодо Хомбах.

„В бъдеще няма да бъдат сключвани договори с медиите в тази част на Европа, които предвиждат ВАЦ да няма право да се намесва в редакционната част от работата. По този начин ВАЦ не желае да се намесва в политиката на други страни, а да осигури спазване на стандарта за журналистическо качество и истинност в отразяването”, каза Хомбах.

Според информацията на B 92 промяната на политиката е предизвикана от критиката, отправена през последните дни по адрес на „Труд” и „24 часа”.

Германският „Шпигел” вчера писа, че двата вестника, използвайки националистическа реторика, са предприели хайка срещу специалиста по история на изкуството Мартина Балева, която изрази съмнения в правилността на официалната версия на т. нар. масово клане в Батак през 1876 г., извършено от армията на Османската империя.

В петък ВАЦ съобщи, че журналистите и медиите трябва да внимават да не станат средство за пренасяне на нетолерантност и омраза.

ВАЦ вече е поискал мнението на генералния секретар на Международната федерация на журналистите Ейдън Уайт.

ВАЦ е вторият по големина медиен концерн в Германия и един от най-големите в Европа. Той е собственик или съсобственик на 38 всекидневника в 10 страни и на няколкостотин други списания и специализирани вестници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
истиян преди 16 години
Стига сте се дзверили бе.Едно е клане на официалната турска армия , друго от българи мюсулмани и башибузук. Левски българин го е предал-не забравяйте.
18
0
 
1
 
! Отговори
porednoto evreisko d преди 16 години
ами ВАЦ собственост на евреи какво може да се очаква ....те са навсякаде,разбират от всичко и искат ВСИчКО...
17
0
 
0
 
! Отговори
Йовчо преди 16 години
Аз самият не съм купувал от тези издания, откакто станаха по 70 стотинки. Като за парцали е твърде скъпо!
16
0
 
0
 
! Отговори
TODOROV.SOFIA преди 16 години
PROSTO VECE NE GI KUPUVAITE NEKA TE DA SI GI CETAT.
15
0
 
0
 
! Отговори
Светла преди 16 години
Тая пък каква историчка е, да не би случайно да си купила дипломата по история, по скоро вестника трябва да се извини на читателите, че я е определил като "историчка". А що се отнася до изказаните СЪМНЕНИЯ, първо съмнението не е 100% истина все пак е само съмнение, и второ може да си навре съмненията там където слънце не огрява (и нямам предвид мрачна Германия)
14
0
 
0
 
! Отговори
pado преди 16 години
Как може да съществуват още такива скапани вестници!В тези вестници се пише само поръчково и аз даже и безплатно не ги чета.
13
0
 
0
 
! Отговори
ime преди 16 години
Явно ,че немците са забравили ского си имат работа!?Ама нека да си слагат цензура ,много важно !Ха, и сами да си четат тъпите вестници!Ами техните вестници се продават само заради голите българки ,снимани по тях за стръв!?Ха,ха,ха ,ще умра от смях,невероятни смешници са тия журналисти ,барабар с техните шефове !!!БАТАШКОТО КЛАНЕ !-Явно, заедно с цялата ни история, искат да измият и кръвта от земите ни!---Но как!?--Ами тя се е просмукала чак до центъра на земното кълбо тая КРЪВ!?.......Или ,ни готвят и нас за досктойни съседи на АЛБАНСКО КОСОВО!?Хей,българи ,огледайте се ,накъде ви водят политическите красти!!!Никой от политиците ни няма да защити СЪРБИЯ,а Косово е нейното сърце....а,сърбите в Косово живеят в обсада ,в лагери ,заобиколени от войски на СМЕШНОТО "ОБЕДИНЕНИЕ НА НАРОДИТЕ"!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
мартина балева е типична представителка на продажната част от българското население. ако цитираме ПОЕТА " патриот е душа дава,...... "
11
0
 
1
 
! Отговори
bogomil georgiev преди 16 години
Какъв е проблема има и други вестници които не са тяхна собственост.Аз техните просто няма да ги купувам.
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Защо този форум е празен, я погледнете как брата българин оплюва паметта на бай Тошо! Този народ е свикал да хули само своите хора.
9
0
 
1
 
! Отговори
Лайпциг преди 16 години
Абе, г-н 7- ми, от какво те е шубе. Кажи, че навремето Г. Димитров им затвори устата в техния фашистки съд. Защити себе си честта на България. Затова го приветства го целия демократичен свят.
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Тъпите шваби не разбират, че в случая Османската империя е аналог на Хитлер (извършили геноцид над много народи) Искат да кажат, че трябва да има толерантност към Хитлер и елементи, които отричат геноцида.
7
0
 
1
 
! Отговори
П. Стоянов преди 16 години
ЧЕСТИТ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ИЗБОР на всички поклонници на западните ценности. Това ни е малко, следват концлагери, ако не слушкаме. Немците разбират от тия работи....
6
0
 
1
 
! Отговори
RRR преди 16 години
Изглежда германците толкова са се изхабили от липса на история, че решават да напишат чужда. И ако перефрезирам една друга "нападка" срещу тях, бих казал, че докато немците са говорели на немски само с конете си, нас са ни клали. Жалко, че от конете си не са виждали по-надалече.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
24 часа и труд само цапат хартията с помията си
4
0
 
1
 
! Отговори
Tirol преди 16 години
че оттук нататък, ще четем каквото швабите решат! Нима е възможно в 21 век чужда фирма да налага цензура в България?! Какъв учен е госпожа Балева е вее ясно. Тя е от ония , които за пари и майка си и децата си биха продали. Ако чак толкова са загрижени за нея нека си я вземат там и да не се връща повече!
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
крайно време беше на тия продажни *** някой да им свие сърмите . Тошо за пари и майка си гола ще снима ,а дебелата Гочева за малко Кюлев да го направи национална икона докато беше жив.
2
0
 
0
 
! Отговори
lp преди 16 години
значи от сега нататък в 24 часа и труд ше се пише само квото каже ВАЦ *** цензурата хахахаххахххаааааааааа
1
0
 
1
 
! Отговори
... преди 16 години
Това означава ли, че съдържанието на Труд и 24часа ще отразява гледната точка по наболрели въпроси в България на Дедо Германец и Баба Германка ?