Днес е Богоявление и Йордановден

След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже го изваждат
6 яну 2008 12:52,
31
Днес е Богоявление и Йордановден
В Калофер десетки мъже играха хоро в замръзнала Тунджа. Снимка: Булфото

Днес се чества Богоявление. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже го изваждат.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. С този празник завършват т. нар. Мръсни дни.

В навечерието на Йордановден се приготвя третата, последна, Коледна Вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, варено зеле или сарми, орехи, хляб, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено, в чест на просото (някъде вместо просо слагат царевично брашно). На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

От Богоявление започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни. На този ден празнуват – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.

Йордановден е вторият от серията празници в българския календар след Василовден и преди Ивановден, Антоновден и Атанасовден. На 6 януари арменците празнуват Рождество и Богоявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Светльоти празнуваш на този ден( 6 януари), Йорданов ден. Защо? Защото на гръцки му казват Фота, оттам Фотис, т.е Светльо.
30
0
 
1
 
! Отговори
dani преди 15 години
super
29
2
 
0
 
! Отговори
Боян преди 15 години
Ами и на мен ми омръзна всяка година едно и също ама....поне по това отсявам кой какво помни за мен ;)
28
2
 
0
 
! Отговори
Божидара преди 15 години
Честит имен ден на всички именници,дори и на мен!Пропуснати са много имена...
27
0
 
0
 
! Отговори
Преслава Енчева преди 15 години
Честито на всички именици. Да са живи и здрави???
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ДА ДНЕС /понеделник/ 07. 01. 2008 г. Е ИВАНОВ ДЕН
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а бе утре дали пак няма да е Йорданов ден и богоявление.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
нито пък Йорданов ден. те бяхя вчера. днес е ИВАНОВ ДЕН! денят ня Йоан Предтеча или Йоан Кръстител. и трите са верни. това е аз казах!
23
0
 
0
 
! Отговори
ели преди 16 години
ама и на мен ми писна с това заглавие. мили модератори и редактори, махнете го. то важеше за вчера днес е ИВАНОВ ДЕН. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
22
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
ЗАЩО НЕ ПРЕМАХНЕТЕ ТОЗИ ТЕКСТ?
21
0
 
0
 
! Отговори
Авитохол Дуло преди 16 години
Какво свято съвпадение се получи тази година - Богоявление и 160 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев! Честито, Българи!
20
0
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 16 години
Аз пък нямам,някак си не е справедливо.
19
0
 
0
 
! Отговори
Ddni преди 16 години
Хубаво е човек да си има имен ден! Благодаря на 11
18
0
 
0
 
! Отговори
BG® преди 16 години
Здрасти, адаш! И аз се чудех дали имаме именден днес и затова ти благодаря за информацията! :D
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
budete jivi i zdravi vsi4ki.Koito umee praznuva ,koito neumee si stoi v kushti kato men i se radva na tezi koito izvadiha krusta.
16
0
 
0
 
! Отговори
Vlad преди 16 години
Нещастници! Никой не ви кара насила да празнувате.Оставете тези,които го чувстват да празнуват.Писна ми от такива като вас.
15
0
 
0
 
! Отговори
boby преди 16 години
Глупацииии!!! Боян няма днеска имен ден. Писна ми всяка година да ми се обаждат заблудени от вас хора. Боян си има имен ден на 28 МАРТ СВЕТИ БОЯН МЪЧЕНИК.
14
0
 
1
 
! Отговори
мтк преди 16 години
днес коледа празнуват арменци, руснаци и сърби. да им е честита. на българите да е честит йордановден - христовото кръщение
13
0
 
0
 
! Отговори
BG® преди 16 години
Честит празник, християни! Бог да помага! А на 10 искам да кажа, че трябва да спре да чете детски книжки и да направи усилие да прочете Новия завет, вместо да показва огромното си невежество!
12
0
 
0
 
! Отговори
Zeifod преди 16 години
Честит празник. Моята баба е Йорданка. Сега празнувам.Нека всички именици да бъдат щастливи и здрави