Днес е Богоявление и Йордановден

След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже го изваждат
6 яну 2008 12:52,
31
Днес е Богоявление и Йордановден
В Калофер десетки мъже играха хоро в замръзнала Тунджа. Снимка: Булфото

Днес се чества Богоявление. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже го изваждат.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. С този празник завършват т. нар. Мръсни дни.

В навечерието на Йордановден се приготвя третата, последна, Коледна Вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, варено зеле или сарми, орехи, хляб, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено, в чест на просото (някъде вместо просо слагат царевично брашно). На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

От Богоявление започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни. На този ден празнуват – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.

Йордановден е вторият от серията празници в българския календар след Василовден и преди Ивановден, Антоновден и Атанасовден. На 6 януари арменците празнуват Рождество и Богоявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
валя преди 16 години
честит имен ден на всички с име йордан, йорданка, богомил, богомилка, бони, боян и другите , които днес празнуват. името ви само с добро да се споменава
10
0
 
0
 
! Отговори
marvelis преди 16 години
с тези измислени от човека различни религии, които в онова време на необразованост са си свършили работата - господ е казал ,този ще е беден,а онзи богат! Вече сме 21 век,времето на новите технологии и светкавични информации,на новите открития,за едно едно от които писа и Дан Браун! Един е Господ,той самия го е казал, и защо трябва да има Исуус Христос,Мохамед,Буда,Кришна и т.н.Абсолютни глупости измислени от хората! Има Сила и тя е една,не ме интересуват имената и! Ами мюсюлманите имат ли Йордановден,Ивановден,Василовден? Или будистите,или евреите?Глупости,глупости,глупости и простотия като всичко в тази страна!
9
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed - TYrciq преди 16 години
Vqra e da naprai6 ne6to dobro, a ne da zabie6 noja v svinqta, i posle da topne6 falosa v vaginata.
8
0
 
0
 
! Отговори
selq4e преди 16 години
ne mislq, 4e ima ne6to lo6o v tova da se otbeleji edin Hristiqnski praznik! osven vqra, dr ne mu ostava na na6iq narod ;)
7
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed - TYrciq преди 16 години
Aman ot praznici...........samo za sex i hrana se misli. Ni6to duhovno nqma.
6
0
 
0
 
! Отговори
myosotis преди 16 години
всички тия празници са игрички за народа и манипулация. ако ги няма, хората ще се занимават с нещо по-серьозно, ще четат енциклопедии, пар егзмпл :/ - ili shte stanat frasncmasoni v goliamata loja br!
5
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Честит празник!!!!!! Девилиш виж какво съм ти написал в темата за 22 годишното момиче от Варна. Втората Статия за мигновенната смърт.
4
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
Честито Рождество, честит Йордановден на всички, които празнуват!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Честито Рождество на всички православни християни!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Вишничка преди 16 години
Празнува още и Божидар/а.На всички добра слука!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
binbasha преди 16 години
на 6 януари празнуват не само арменци,но и гърци,сърби,руснаци.Изобщо православната църква,но ние нали никога не сме били като хората.....