Освиркаха кортежа на Путин на Орлов мост

Иван Костов: В Русия има много повече свобода на словото, отколкото в “путинизираща се България”
17 яну 2008 20:15,
145
Освиркаха кортежа на Путин на Орлов мост
Снимка: Булфото

България е прохождаща демокрация и не може да не се чувства застрашена до имперска Русия. Не искаме повече експерименти, не искаме олигархията на власт, а искаме да бъдем европейци.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов на протестен митинг по повод посещението на руския президент Владимир Путин.

На митинга, организиран от ДСБ в градинката пред “Кристал”, се събраха около 300 души.

Костов благодари на симпатизантите на партията и отбеляза, че мястото на протеста е избрано неслучайно, защото там се намира паметникът на Стефан Стамболов. Той е един от малкото управници, посмели да се изправят срещу претенциите на Русия да превърне България в нейна провинция.

В путинизацията си обаче България в много отношения е надминала Русия, заяви Костов.

Като пример той посочи, че в Русия има много повече свобода на словото, отколкото в “путинизираща се България”.

На протеста дойде и лидерът на СДС Пламен Юруков. Той заяви, че тези дни се наложи да си припомним думи, които се използваха преди 17 години. Заговорихме отново за граждански права. В Русия се убиват журналисти и желязната хватка на Кремъл спира спазването на правата на хората, каза Юруков.

Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че Путин е у нас по покана на “президента Гоце Първанов”, който е готов да направи всичко, за да угоди на Русия. Русия на Путин е Русия на диктатурата и имперската политика на руския държавен глава е пряка заплаха за България, посочи Атанасов.

Протестиращите скандираха “Путин – вън”, “Долу КГБ” и “Оставка” на правителството.

Същевременно около 150 граждани освиркаха преминаването на кортежа на Владимир Путин през "Орлов мост" в София.

Три полицейски джипа подсилиха охраната в района, в който беше протеста.

Протестиращите развяваха знамена на България и ЕС и носеха плакати с надписи "Руското ядрено лоби вън!" и "Стига съветски колониализъм!". Някои от протестиращите държаха портрети на покойната руска журналистка Ана Политковская.

По време на протеста движението в района беше отцепено.

Няма я, фалшива е дилемата или с Европа, или с Русия. Това заяви президентът Георги Първанов в началото на концерта “Година на Русия в България” в НДК, на който присъства и руският президент Владимир Путин.

България постигна своето членство в ЕС и НАТО във времето на прехода, в тези години, в които имахме най-добри отношения с Русия. Показахме, че едното и другото е възможно, посочи Първанов.

Подписването на споразумения за АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис и други крупни енергийни проекти връща отново нашата страна в мача. България отново ще стане стратегически фактор във формирането, отстояването и провеждането на европейската енергийна политика. България винаги е страдала от своето тежко стратегическо разположение. Време е да осребрим нашето кръстопътно разположение, именно в сферата на енергетиката, подчерта българският държавен глава.

Вярвам, че руският бизнес ще оцени блестящите ни възможности, които имаме в инвестиционния процес, каза още Георги Първанов.

Русия уважава избора на България да бъде член на ЕС и НАТО, най-важното е това да е добро за България. Това заяви руският президент Владимир Путин при откриването на концерта "Година на Русия в България".

Путин подчерта, че хуманитарните отношения са благодатна сфера за развитие.

Руският държавен глава заяви, че в България неговата страна има много приятели, но очаква през тази година българите да се запознаят по-подробно с живота в съвременна Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Защо? преди 16 години
Какво им стана на социалистите и комунистите? Нещо никой не говори за "утопия". Само пари и власт...... заприличали са на капиталистите които убиваха.... нещо не им стигат силите за повече....
3
0
 
0
 
! Отговори
scorpi преди 16 години
к**ва Костов какво протестира.Против какво?!Че не е на власт а другите к**ви са на власт и те крадът. Изграде българия, той *** му и разни там министри. 20% -тни и *** и прочие. Застрашени сме от Русия да .. при тях кранчето за газ,петрол и др. Видяхме ги Украйниците колко силни бяха спряха им гъзта и се нагъзиха...Нашите депутати са за цирка всичките до един.
2
0
 
0
 
! Отговори
Drug преди 16 години
To ako ne beshe pechalno, shteshe da e na-golemiia maitap - Kostia govori za putinizaciia na BG, a Sugareto dyrzhi snimkata na niakoia, koiato niama nishto obshto s negoivia diagnosticiran idiotizym.
1
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
уби Политковская и Литвиненко , за да се запознаем по-добре с живота в Россия .Нагъл кагебист , с посрещачи долни дупедавци .