З8% от българите не работят

62 % от българското население е работещо, останалите са или учащи, или пенсионери и безработни
14 фев 2008 15:14,
19
З8% от българите не работят
Снимка: Dnes.bg

62 % от българското население е работещо, останалите са или учащи, или пенсионери и безработни. Това заяви Пламен Гергинов, началник на сектор в Министерството на труда и социалната политика.

Ведомството е управляващ орган на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.“. През миналата година по програмата са били отворени 6 схеми за кандидатстване по проекти, а сега са около 20.

Целта е повишаване на заетостта, осигуряване на достъп до качествено образование, както и социалното включване на хората с увреждания и малцинствата.

Междинните звена, където също могат да се подават проекти по програмата, са Агенциите по социално подпомагане и заетостта и просветното министерство. Цялата информация за кандидатстването с проекти и сроковете е качена на сайта на социалното ведомство.

Днес програмата бе официално представена във Варна в рамките на „Панаира на туризма и свободното време“. Общата сума по нея е 1 милиард и 213 милиона евро.

Според Гергинов високият процент на неработещите в страната се явява като най-мощния ресурс на кадри и в тази област е нужна постоянна работа от страна на различните институции.

По програмата са разкрити няколко схеми за осигуряване на заетост на безработните и подпомагане на хората над 50-годишна възраст.

Една от схемите, по която може да се кандидатства с проекти, е за насърчаване на заетостта в браншовете с недостиг на кадри. По нея могат да кандидатстват бенифициенти от сферата на туризма.

Сред другите схеми са тези свързани със създаване на условия за лицата с увреждания и адаптирането на средата.

По думите на Гергинов масово хотелите в курортите не са адаптирани за инвалиди. То бе категоричен още, че в най-скоро време на 100 % трябва да се адаптират за инвалиди и училищата и детските градини в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
32
 
! Отговори
ot men преди 16 години
Не е ли крайно време всякакви тия депутти, политици онбуцмани и всякакви други избираеми търтеи да са най-много до 65г. при избирането им. Добре нека да дават акъл в партиите, но след 65 да нямат място никаде в държавната баница и нека дадът пример. Така и така не ходят в залата народните представители и не е ли време да ги намалим пне на 160 като данъкоплатците намаляха с 2 милиона.
17
8
 
32
 
! Отговори
6efa преди 16 години
za boga neka vnesat albanski ku4eta da ba4kat a nie 6te im sme 6efove to e prosto kakto be v gyrciq ama lo6oto e 4e i albancite za po zadrujni ot nas i kakvoto kajat go pravqt a nie samo prikazvame dai da se digame na noj kato 97g i pred parlamenta da izritame vsi4ki i da upravlqvame nie mladite
16
8
 
32
 
! Отговори
KKK преди 16 години
А *** другар Пламен Гергинов, началник на сектор в Министерството на труда и социалната политика да не би да се води в процента работещи а? Събрали се *** да ни информират кой работи и кой не ?След *** най неработещи са именно плужеците в министерства и агенции. Бог да пази данъкоплатците !
15
8
 
32
 
! Отговори
ВОЙВОДА преди 16 години
СЕ КАНИ ДА ВНЕСЕ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА ! ЧЕ ПО ЕВТИНА ОТ ТУКАШНАТА ИМА ЛИ *** *** КУМУНИСТИЧЕСКА !
14
8
 
32
 
! Отговори
DJ преди 16 години
Скоро чух разговор между двама тийнейджъри.Единия каза "Ако спечеля джакпота от ТОТО-то(нали имаше 2,5 млн.лв) ще лежа по цял ден и нищо няма да правя".Тогава другият му отговори - "Та баща ми и брат ми правят това, без да сме милионери".- Това е истината - "По-добре гладен отколкото уморен." ...тежко и горко на България.
13
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
Нали затова са измислили хората "сива икономика" , за да не се работи за такива като тоя дето дава оценки колко хора работят и колко не. Айде духацио.
12
8
 
32
 
! Отговори
nikolai преди 16 години
az sam na 18 i rabodq ot 3 godini vsqko lqto taka4e ne iskam nikakvi komentari za mladoto pokolenie po4ti vsi4ki moi poznati rabotqt lqtoto
11
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
има хора които и за 200 лв. ше работят за да могат да си изхранят семейството. Имал съм и 2 и 200 така,че не се прави на велик,щото като ти опре яйцето на газа ща видя!!!
10
8
 
32
 
! Отговори
alo преди 16 години
да им работя за 200 лв.,---защо?// Да си работят сами. Да си внесат китайци, африканци и каквито си искат. Браво на номер--3--. Това е истината
9
8
 
32
 
! Отговори
brei преди 16 години
be az nemoa da razbera otiadoxme si i si otpixme i pose bedni sme bili nesme bedni tapi ste sravnenie s kanada 6te mi pravite
8
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
4E TE LUDILI SA ZA 500 KINTS KOI RSBOTI SAMO MALOUMNICITE
7
8
 
32
 
! Отговори
a-n преди 16 години
Да ама в Канада производителността на труда е далеч по висока,не гледаш ли какво направиха при нас.Колко машини се унищожиха и цели производства с цел да се смачка българина,защото сит народ трудно се манипулира.
6
8
 
32
 
! Отговори
Maslarova преди 16 години
Това въобще не е шокираща цифра!В развити страни като Канада процента на работещите е още по-малък. Не правете прибързани изводи!
5
8
 
32
 
! Отговори
Марчев преди 16 години
Ми то май само за *** приказват , те почти 38% ама що пък ги смятат за бългати? какво ми броят децата и каскетите ?
4
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
Ама снимката е много готина ,нали? Тия сигурно са от работещите.
3
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
Пенсионерите - как да е, те поне са си работили хората, сега няма как да ги оставим, те са си дали тяхното. Но я се огледайте? Младите ги мързи, на работещите бели хора - заплатите в повечето случаи са малки, но нали те плащат данъците и издържат останалите по тоя начин?Ето кои останаха да не работят тогава: В България не работят само *** и протежетата на ДПС, защото тия последните са рожби на една система, създадена от Доган - тази система ги поема от много млади, купува им дипломи от Запад или от тука и ВЕДНАГА след дипломирането ги вкарва по какъв ли не начин на постове в обществената сфера или в политическата власт. Това им е правило! Евалла на Доган, грижи се за своите - да не работят, но да са добре осигурени, те затова го слушат и са му верни! За *** кво - вземе помощи, обърне ги в бира и кебапчета и като свършат помощите, тръгват да крадат. "Бедни сме затуй краднем" - готово оправдание. Значи белите хора с нормална работа движат всичко, но понеже системата е такава - вземат малко. Виновни са *** и мързеливците!
2
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
Браво на 1 ако издухат от тези места всички пенсионери които така или иначе не работят ще се разкрият доста места за младите хора. Тоя има право на пенсия, но не седи ли седи на благата работа / не говоря за пенсионерите които от нямане се захващат да работят, а и те не са на бюро, а бачкат/. Това е неморално и мърляво поведение спрямо активните хора.
1
8
 
32
 
! Отговори
а-н преди 16 години
Аман от началници и институции и други тунеядци,на един работещ на гърба са се качили/кметове,депутати,министри,данъчни и не знам оше какви търтеи и всеки дава акъл и се прави на важен с голямата си заплата.Нашто го няма никъде в света,яхнали са ни изтискват ни като лимони и накрая ни хвърлят жълти стотинки.