Съботната драма с юниците

25 юници бяха натоварени в камион и върнати обратно "вкъщи"
16 фев 2008 16:35,
50
Съботната драма с юниците
25 юници бяха натоварени в камион и върнати обратно „вкъщи“. Снимка: БГНЕС

След шестчасово задържане в РПУ-Мездра Андриян Цаконски - организатор на протестния поход на фермери с 25 юници към столицата, беше освободен.

Пред журналисти на изхода на полицейското управление той съобщи, че му е повдигнато обвинение по чл. 272 от НК (за възпрепятстване на органите на реда) и му е връчена призовка да се яви на 20 февруари за получаване на обвинителния акт.

Днес сутринта по искане на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) полицията прекъсна протестния поход на фермерите край село Ребърково, община Мездра.

Андриян Цаконски и още трима протестиращи бяха задържани, а 25 юници бяха натоварени в камион и върнати обратно във фермата на Цаконски в село Търнава, община Бяла Слатина.

По думите на Цаконски срещу него е употребена физическа сила при задържането му.

Останалите трима протестиращи заявиха, че при задържането им и престоят им в полицейското управление срещу тях не е употребявана физическа сила.

Цаконски заяви, че протестният поход с животни започва отново утре в 9.30 часа от фермата му в Търнава, като този път протестът ще бъде подкрепен от повече фермери и зърнопроизводители.

Междувременно НВМС призовава протестиращите млекопроизводители да преустановят използването на животни за целите си – каквито и да са те.

Проблемите на животновъдството трябва да бъдат решавани по пътя на диалога между представителите на държавните институции и фермерите. Самите животни нямат вина, за да бъдат експлоатирани чрез подобно нехуманно отношение. Това заявяват от НВМС във връзка с днешния инцидент край село Ребърково.

Не отговаря на истината, че протестиращите са възпрепятствали работата на органите на реда. Това твърдят Мирослав Найденов – ръководител на експертната група по земеделие на ПП ГЕРБ, Искра Фидосова – член на ИК на ПП ГЕРБ, Николай Коцев – Областен ръководител на ПП ГЕРБ – Враца и Председател на Общинския съвет – Враца, които от рано сутринта следят от близо арестуването на фермерите.

В последните месеци българското общество стана свидетел на поредица от опити на млекопроизводителите да привлекат вниманието на правителството към отчайващото състояние на животновъдния сектор. Това се казва в декларация на изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ по повод "мирното протестно шествие на българските млекопроизводители".

Според партията, „тази сутрин безобразието на управляващите надхвърли всякакви граници, когато представители на Националната ветеринарномедицинска служба и на полицията спряха протестиращите хора. Млекопроизводителите бяха арестувани, а кравите – прибрани в камиони, за да бъдат извозени“. ПП ГЕРБ изразява своето огромно възмущение от случилото се и категорично настоява за отстраняване на началника на ОДП – Враца – Комисар Иван Сълов и директора на НВМС– Жеко Байчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
че как няма да протестират батбойкоборисовчетата, нали платиха за `народния протест`, че и план направиха как да бъде `спонтанен`, а ся им взеха играчката без да има далавера.....
28
0
 
0
 
! Отговори
LORENA преди 16 години
си.Фермерството в България никога не е било бизнес и скоро няма да е.То е ПРЕХРАНА за хората-на село освен да гледат животни,друго не могат да правят!Еййй,някой падат от Луната!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Доколкото знам, държавата им дава достатъчно пари на краварите, така че да не прекаляват с исканията!Хем тръгнали фермери да стават и бизнес да правят, хем искат държавата да им плаща за отглеждането на кравите...
26
0
 
0
 
! Отговори
гражданка преди 16 години
когато някой не иска да умира мълчейки му пращат полицай и го арестуват.За съжаление си имаме държава за шепа крадци.
25
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 16 години
Използват животните за разменна монета.Един от акъллиите ,които пречиха на хората, призова за хуманно отношение към животните.После"благородно" каза ,че можело и да ги пратят в екарисаж,но щели да ги пощадят!!!А как се чувстват животновъдите? Не държава,а мащеха!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Nali vseki den gledate i chetete novinite.Az vi kazvam che moge bi i v Afrika e po dobre ot tuka
23
0
 
0
 
! Отговори
hard преди 16 години
По телевизията като се измешаха говедата и полицаите - нема разлика.
22
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 16 години
Napulno gi razbiram horata.Kak njama da stachluwash pri polojenie che ti izkupuwat truda na bezcenica i posle go preprodawt dwojno i trojno po-skapo.Naistina darjawata trjabwashe otdawna da se namesi, ama tja w liceto na praworazdawatelnite i prawoohranitelnite organi se griji mnogo poweche za prestupnicite i wsichkata ostanala swoloch, otkolkoto za chestnite hora koito se prepitawat s truda si. Inakomislesta mnogo si dalech ot istinata. Subsidii ima i na Zapad i bez tjah horata w tozi sektor ne biha mogli da se sprawjat.Na Kiroooo: momche ne te znam kakuw si i otkade si ama molja te ne capaj foruma s prostotiite si.Blagodarja.Az.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
......на "ГОСПОЖИЦА"
20
0
 
0
 
! Отговори
LORENA преди 16 години
млека ,сирена и кашкавали ти предлагат?Никакви!Изключвам деликатесите в големите вериги.Те не са за ежедневна консумация от обикновените хора.Много лесно фалираш "селянията",ама тя те храни и не е виновна,че я експлоатират безобразно!Изкупуват им продукцията,не,направо им я ограбват,разреждат млякото най-безскруполно и ти продават вода на петорна цена.Сиренето и кашлавала неузрели-мажат се като пастет.И вместо да подкрепим фермерите,ние гледаме сеир.А на тъпите ветеринари дето се правят на хуманисти--няма по-голяма нехуманност към добитъка да го оставиш да умира от глад.Ама това да не е тютюн,че Доган да го е еня!
19
0
 
0
 
! Отговори
inakomislq преди 16 години
Защо се превръща една обикновена селяния в медийна централна новина?След като не си конкурентно способен на пазара,просто умираш и евтиния и по-качествен вносен продукт се налага,
18
0
 
0
 
! Отговори
един от вас преди 16 години
Киро, Кирооо,Нали вие "гражданите" избрахте човек от село-два мандата начело на държавата!Дали е *** си отговорете вие.Ега ти гражданите дето избират селяни да ги ръководят!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да ревизират по-добре субсидиите по Сапард и еврофондовете. На кого са били давани, кога и колко. Колко и на кого са били отказвани, защо, кой си е позволил да прилага закона несправедливо и безнаказано , колко е откраднатото и пр. Ако има надпартийна воля за това, ще се разбере много лесно отчаянието , накарало тези хора-български стопани да рискуват и при минусови температури да се принудят да доведат животинките си като бедни сираци ,просещи пред храма на падишаха, за да ги види гражданството, че въпреки глада, тях все още ги има. Плачат за тютюна,компенсират, обезщетяват... а той е отрова за децата и в същия момент същите нехаят за осигуряване на млякото, което е основната детска храна. Безочлив феодализъм. Такава стопанска политика води министерството на кабил. Безочливо и нагло разделение на фермерите по странни признаци на наши и ваши. В макроикономически национален аспект на това му се казва геноцид до разруха. Държавата плаче за съд заради престъпното си безхаберие. За разлика от сираците по домовете, зад глада на животните стои загрижеността на техните отчаяни стопани, а зад тях - законното им право на равноправие.
16
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 16 години
Млякото, което се изкупува от производителите за 30 ст, ти го продават на тебе в магазина между 0.80 и 1.60 лв.В тези 30 ст. влизат денонощен труд, храна за живетните, ветеринарна помощ, ваксини, лекарства, отопление, да изброявам ли още? Аман от слепци в тази държава!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
хора, няма как да дойдат животните до софия... няма да ги пуснат за да не нарушат имиджа на бате Бойко Идеалния! за това са ангажирани всички ветеринарни и неветеринарни служби:)))) да им пикая на демокрацията на нашите чучула:))))
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
11-ти...ти добре ли си?:)
13
0
 
0
 
! Отговори
stanislava преди 16 години
Как не ги е срам бе?! Направо ми иде да си хвана торбичката и да тръгна и аз с кравите. Евала на Цаконски.
12
0
 
0
 
! Отговори
stanislava преди 16 години
"Самите животни нямат вина, за да бъдат експлоатирани чрез подобно нехуманно отношение. Това заявяват от НВМС" Дрън дрън. Питам аз хуманно отношение ли е хората да нямат пари, за да отглеждат животните и те да *** от глад. Е г...и даржавата. Докарали са обикновения човек до нищото и после ми говорят за хуманно отношение. Заслужават всичките да ги пратим на поход до м......та си без право на завръщане
11
0
 
0
 
! Отговори
120 годишната баба Х преди 16 години
Що спряхте животинките бе, хора. Трябваше не към фермата, а направо пред Народното (пардон айдушкото) събрание да ги стоварите, та да не се мъчат горките да бият толкоз път. А и даскалите трябваше първи да ги подкрепят (имат богат опит със стачките) и да излязат барабар със всите софийски дечица. Ако не друго, то поне нагледен урок по зоология и природизнание ще проведат на децата, че завалийките, някои никога не са виждали туй животинче, дето му пият млякото... Май сбърках, много деца не са пили мляко от бебета, щото безработните им родители, едва връзват двата края и за такива лакомства казват все: ПОСЛЕ миличко, като започна някога работа!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ne im se varzvaite 400 gr kiselo mliako e 80 stotinki mo6ennici sa teq kravari