Съботната драма с юниците

25 юници бяха натоварени в камион и върнати обратно "вкъщи"
16 фев 2008 16:35,
50
Съботната драма с юниците
25 юници бяха натоварени в камион и върнати обратно „вкъщи“. Снимка: БГНЕС

След шестчасово задържане в РПУ-Мездра Андриян Цаконски - организатор на протестния поход на фермери с 25 юници към столицата, беше освободен.

Пред журналисти на изхода на полицейското управление той съобщи, че му е повдигнато обвинение по чл. 272 от НК (за възпрепятстване на органите на реда) и му е връчена призовка да се яви на 20 февруари за получаване на обвинителния акт.

Днес сутринта по искане на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) полицията прекъсна протестния поход на фермерите край село Ребърково, община Мездра.

Андриян Цаконски и още трима протестиращи бяха задържани, а 25 юници бяха натоварени в камион и върнати обратно във фермата на Цаконски в село Търнава, община Бяла Слатина.

По думите на Цаконски срещу него е употребена физическа сила при задържането му.

Останалите трима протестиращи заявиха, че при задържането им и престоят им в полицейското управление срещу тях не е употребявана физическа сила.

Цаконски заяви, че протестният поход с животни започва отново утре в 9.30 часа от фермата му в Търнава, като този път протестът ще бъде подкрепен от повече фермери и зърнопроизводители.

Междувременно НВМС призовава протестиращите млекопроизводители да преустановят използването на животни за целите си – каквито и да са те.

Проблемите на животновъдството трябва да бъдат решавани по пътя на диалога между представителите на държавните институции и фермерите. Самите животни нямат вина, за да бъдат експлоатирани чрез подобно нехуманно отношение. Това заявяват от НВМС във връзка с днешния инцидент край село Ребърково.

Не отговаря на истината, че протестиращите са възпрепятствали работата на органите на реда. Това твърдят Мирослав Найденов – ръководител на експертната група по земеделие на ПП ГЕРБ, Искра Фидосова – член на ИК на ПП ГЕРБ, Николай Коцев – Областен ръководител на ПП ГЕРБ – Враца и Председател на Общинския съвет – Враца, които от рано сутринта следят от близо арестуването на фермерите.

В последните месеци българското общество стана свидетел на поредица от опити на млекопроизводителите да привлекат вниманието на правителството към отчайващото състояние на животновъдния сектор. Това се казва в декларация на изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ по повод "мирното протестно шествие на българските млекопроизводители".

Според партията, „тази сутрин безобразието на управляващите надхвърли всякакви граници, когато представители на Националната ветеринарномедицинска служба и на полицията спряха протестиращите хора. Млекопроизводителите бяха арестувани, а кравите – прибрани в камиони, за да бъдат извозени“. ПП ГЕРБ изразява своето огромно възмущение от случилото се и категорично настоява за отстраняване на началника на ОДП – Враца – Комисар Иван Сълов и директора на НВМС– Жеко Байчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
вет преди 16 години
Ако има повече хора като този човек,може би БГ ще се превърне в нормално място за живот
8
0
 
0
 
! Отговори
asko преди 16 години
Кореняк софиянец съм и шапка му свалям на този човек !!! Подкрепям го изцяло и ако дойде в София ще се присъединя до него и ще му стисна ръката !! Дано има повече Българи като него, да е жив и здрав и да не се плаши от такива поръчани милиционерски мероприятия срещу него !!! Евала за смелостта на този човек....
7
0
 
0
 
! Отговори
вет. преди 16 години
Кироооо много си глупав.
6
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 16 години
Алооо журнаслитите и това кравата от протеста ли е??? Ам тая е съвсем друга , сложете крава от протеста.. хахахахахХАхахахахаха :))))
5
0
 
0
 
! Отговори
kiroooooo преди 16 години
Трябваше да заиграят палките...не може на който му скимне да протестира, пречейки и нарушавайки обществения ред!!! За какви се мислят простите селяни! И Не говорете за демокрация понеже заради "демокрацията"(анархията) в която живеем се позволяват подобни неща и сме толкоз зле от 20г вече!
4
0
 
0
 
! Отговори
kiro преди 16 години
абе ти на всяка манджа мерудия ли си ? Работа нямаш ли, семейство, гадже поне ??? Навсякаде и за всяка тема пишеш тъпотий
3
0
 
0
 
! Отговори
Бикар преди 16 години
No1 е отговорил на No 2. Юница е млада крава (разбирай ГЕРБ) , която не е ходила на бик.
2
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 16 години
юницата е крава, която не е раждала още и и предстои да роди. а за ГЕРБ - какво разбират те от крави и юници?
1
0
 
0
 
! Отговори
Вишничка преди 16 години
ПП ГЕРБ,не може да се отрече,че са на всеки метър...Мале,мале,к'во ни чака.Някой може ли да ми обясни на коя крава се вика юница ?