135 години от обесването на Левски

В столицата ще се проведе възпоменателна церемония в 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски
19 фев 2008 10:29,
35
135 години от обесването на Левски
Снимка: БГНЕС

Днес България отбелязва 135-годишнината от гибелта на Васил Левски. Апостолът на свободата е обесен на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. в покрайните на София.

В столицата ще се проведе възпоменателна церемония в 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски.

Слово за подвига на най-значимата фигура в българската история ще произнесе Никола Хаджиев. Панахида в памет на Йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъде отслужена в 17.00ч. от техни преосвещенства Знеполски Епископ Йоан и Стобийски Епископ Наум в храм „Света София”.

В Карлово възпоменателното честване ще започне с панихида в храм “Св. Богородица”, в който Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен за дякон, от 11 ч. на площад “В. Левски” ще бъде митингът - поклонение, след което ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 16 години
Апостолът на Свободата - вечна ще е твоята памет. Не могат да заровят любовта народна в пръст!"Аз съм посветил себе си на Отечеството и ще му служа до край..."Васил Кунчев, когото народът нарече Левски
13
0
 
0
 
! Отговори
Galia преди 16 години
Как да не е успяло делото на ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Той е положил здравите основи на революционното движение в в поробената ни Родина,което подготвя успешното участие на българите в Руско-турската освободителна война чрез опълчението! АПОСТОЛЕ, НИМА СЕ СВЪРШИХА С ТЕБ ЧИСТИТЕ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ ?.......
12
0
 
0
 
! Отговори
zoro преди 16 години
Ботев пише за Апостола: Приятелят ми Левски е нечут характер навън дърво и камък се пукат от студ, а той все пее, и все весел.Чиста и Свята Република АпостолеДано доживеем да я видим, помагай с неизмеримата си сила и от висините небесни на Нас Грешните... Щастие, Мъка, Радост, Тъга!Не можем да заровим чувствата в пръста!Поклон пред светлата ти памет... Поклон!
11
0
 
0
 
! Отговори
Teodora преди 16 години
Няма по-велик българин от Левски. Ще го помним винаги, докато има на света едно българско сърце да бие, ще те помним, Дяконе!
10
0
 
0
 
! Отговори
Вишничка преди 16 години
"ВРЕМЕТО Е В НАС,И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО"ЛЕВСКИ
9
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 16 години
Сещам за едно стихотворение на Вазов "Бате кой е тоя синеок герой?Левски мило братче се нарича той..."и затова, че трябва да носим Апостола и думите му в сърцето си не само на този ден...
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Апостолът сигурно ще се обърне в гроба, ако знае как българските политици са готови да признаят новообразувана мюсюлманска сепаратистка държава, образувана в разрез с всички международни правила върху заграбена територия....и студ, и мраз, и плач без надежданавяват на теб скръб на сърцето.
7
0
 
0
 
! Отговори
Reni преди 16 години
Той любеше своето Отечество красно.Девет годин тойскита се бездомен, без сън, без покой,под вънкашност чужда и под име новои с сърце порасло и за кръст готово,и носи съзнанье, крепост, светлинана робите слепи в робската страна.Думите му бяха и прости и кратки,пълни с упованье и надежди сладки.Говореше често за бунт, за борба,кат за една ближна обща веселба,часът на която беше неизвестен;изпитваше кой е сърцат, сиреч честен,участник да стане във подвига свят;всяк един слушател беше му и брат.В бъдещето тъмно той гледаше ясно.Той любеше свойто отечество красно.Той беше скиталец и кат дете прости като отшелник живееше в пост.Горите, полята познати му бяха;всичките пътеки кракът му видяха,пустинята знайше неговия глас,хижата го знайше и на всеки часвратата й за него отворена беше.Той се не боеше, под небето спеше,ходеше замислен, сам-си без другар.Тая заран млад е, довечера стар,одеве търговец, сега просяк дрипав,кога беше нужно - хром, и сляп, и клипав;днес в селото глухо, утре в някой градговореше тайно за ближний преврат,за бунт, за свобода, за смъртта, за гробът,и че време веч е да въстане робът;че щастлив е оня, който дигне пръвнародното знаме и пролее кръв,и че трябва твърдост, кураж, постоянство,че страхът е подлост, гордостта - пиянство,че равни сме всички в големия час -той внасяше бодрост в народната свяст.Поклон пред паметта на най-великият българин!
6
0
 
0
 
! Отговори
vankata преди 16 години
AKO NE E BIL VASIL LEVSKI SEGA NQMASHE DA IMA BULGARIQ A TURCIQ SHTESHE DA E PO GOLQMA BLAGODARENIE NA NEGO SEGA JIVEEM V BULGARIQ PAK NI UPRAVLQVAT TURCI NO NISHTO SKORO MOJE DA SE POQVI NQKOI KATO VASIL LEVSKI
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИО, майко моя, родино мила,защо тъй жално, тъй милно плачеш?Гарване, и ти, птицо проклета,на чий гроб там тъй грозно грачеш?Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,затуй, че ти си черна робиня,затуй, че твоят свещен глас, майко,е глас без помощ, глас във пустиня.Плачи! Там близо край град Софиястърчи, аз видях, черно бесило,и твой един син, Българийо,виси на него със страшна сила.Гарванът грачи грозно, зловещо,*** и вълци вият в полята,старци се молят богу горещо,жените плачат, пищят децата.Зимата пее свойта зла песен,вихрове гонят тръни в полето,и студ, и мраз, и плач без надежданавяват на теб скръб на сърцето.Хр. Ботев
4
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Симеон велики всъщност не е успял в начинанието си , но наистина е един от най великите българи, а за Васил Левски може да се каже че е дал всичко за родината както трябва да правим и ние.
3
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
"най-значимата фигура в българската история", по това може да се поспори, все пак има фигури, успяли в начинанието си, като например Аспарух и Симеон Велики.
2
0
 
0
 
! Отговори
Оня с коня преди 16 години
И не бива да забравяме българското у себе си независимо каде сме...
1
0
 
0
 
! Отговори
Toma преди 16 години
Edin velik BULGARIN !