КАТ напомня: Фаровете вече не са задължителни

Карането на фарове остава само препоръчително до 1 ноември; сменете гумите с летни, проверете спирачките
5 мар 2008 17:29,
72
КАТ напомня: Фаровете вече не са задължителни
Снимка: Булфото

От 1 март вече не е задължително да се кара с включени светлини, напомнят от КАТ.

В повечето европейски страни обаче шофьорите карат на светлини през цялата година, така правят някои водачи и у нас - заради личната си безопасност.

Карането на фарове остава само препоръчително до 1 ноември.

Хубавата новина е, че така отпада рискът да загубите 5 контролни точки от талона и да "олекнете" с 20 лв.

Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди две години, за да се увеличи видимостта и да бъдат намалени катастрофите през сезона.

Март е месецът за смяна на зимните гуми с летни, както и за проверка на спирачките и нивото на спирачната течност

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 13 години
След 1-ви март всички пешеходци с филтър на гъзъ за предотвратяване замърсяването на околната среда. .... В стария правилник бе най разумно казано-с фарове при намалена видимост /дъжд,сняг,мъгла,пушек и т.н. /
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то е ясно че и фаровете и коланите са за да могат да вземат парички за да напълнят хазната която непрекъснато опапват. Никой не го е грижа за безопасността на хората. И като цяло копират всичко от *** недоносче ЕС
72
0
 
6
 
! Отговори
водач преди 14 години
фарове за да намалеят катастрофите и блъскането на пешоходци .защо аз искам да ходят пешоходците с включени фенери и денем и нищем и аз да ги виждам щом те не виждат колите които са 10 пъти по големи и шумни от хората как да ги виждаме ние в колите
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много противоречиви мнения има относно темата. Голям показател за хората които пишат е тук е начина им на изказване...........да не цитирам. Особено впечатление ми направи номер - 39. В градски условия е напълно излишно да се кара на фарове. В вечните задръствания които са в града е много приятно някой зад теб да си е включил дългите. Kой ще ме убеди че не заслепява, нищо че е ден? А на тези които и е много приятно да гледат светлините на другите, защо не предложат да се монтират и фарове до стоповете, за да можем да виждаме и колите пред нас. Тогава съвсем ще си извадим очите и ще станем очилат народ. За извънградско шофиране има ефект, няма спор, но за града е безмислено.Всеки знае какви са доводите на КАТ за да се въведат задължителните светлини, но на абсолютно на всеки му е ясно че в България на никой ниной не му пука за хората, а по скоро за глобите, нали трябва да си напълнят гушите.И още нещо искам да кажа на тези които споменават - еди къде си било така. И какво като в европа е така, докато правим всичко както го правят някъде, никога няма да се оправим, във всяко едно отношение.
70
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Няма смисъл от фарове при ясет денВ Австрия са се осъзнали вече и го премахват, но ние горките нали сме изостанали, ще минат години
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
по принцип фаровете са эадължителни при намалена видимост при дъжд снеговалеж и мрачно време но повечето шофьори не включват и не се сештат да си включат светлините при такива условия ,В такива условия автомобилите са неэабележими эа пешаходците и стават много элополуки с фатален край , Эа това кат е направил тоэи эакон эа фаровете да са эадължителни и то точно эа сеэона в който видимоста преэ повечето време на деня е намалена и эатова нетрябва да се критикува кат много си е правилно эащото в таэи държава има много *** - повечето - които неэнаят правилника и са си купили книжките и правят пораэии по пътищата
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не знам колко си "запознат" но ти също си от онези разбирачи, които винаги намират повод да се изкажат по всяка тема. Хората на запад карат на фарове не само за да виждат но и тях да ги видят. В холандия произвеждат Волво и фабрично колата е направена при запалване да се включват и фаровете. Това е направено с цел да се повиши безопасноста на пътя. Просто да те видят отдалеч. А относно "кьоравите шофьори" много хора са взели книжка и са били с добро зрение но това е било преди 10-20 год. Ако си взел книжка на 30 и сега си на около 50 то очите е нормално да отслабват. Такъв шофьор ще те забелеежи но доста по-късно. Лятото карайки срещу слънцето автомобили които се движат срещу теб в сенките на дърветата ще ги видиш но чак когато наближат, защото се кара с изключени светлини. Ако е с включени фарове то ще можеш да ги забележиш много по-рано. Това съм го изпитал лично въпреки че съм с добро зрение.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
в канада карат на фарове щото там иа бели ме
66
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
сега да попитам тия с фаровете който карат с 160 км/h и изпреварват колона от автомобили , какво помагат фаровете да видим кой с какви фарове ще ме удари челно ли ?? Аман от мутренски идиотии фаровете помагали - помагат на КАТ за повечко рушвети , помагат за разхода , а това какъв цвят е колата не е толкова важно ако задкормилното устроиство е малаумник
65
0
 
0
 
! Отговори
фарчо преди 16 години
Абе като сте такива разбирачЕ що не обясните на простите люде що в Европата всиииички карат на фарове целогодишно а? Или там само кьорчовци.Бахви в умниците.Е те такива *** нема.Няма да си пусне фарО да не му падне 25-годишния кумулатор на щайгата дет я търкаля.Отностно тоз дет пише за засляпяването и грешната преценка ..... заслепява само ако кара на дълги.А я ме светни особено лятото кат се напече хасфалта и се получи онзи огледален образ как е по лесно да се прецени дали колата идва срещу теб или върви в твоята посокаШОФЕРИ ..... !!!!!
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
джигитите в БГ не им пука от фарове КАТ руменчо петков , катастрофите са ежедневие
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе какви фарове през лятото, бе! Ако щете и зенитни прожектори да си сложите, файдата ще е все същата, докато *** шофьори са по пътищата.
62
0
 
0
 
! Отговори
Тъпи катаджии преди 16 години
Защо КАТ не покаже статитстиката си? С колко са се увеличили произшествията в резултат на задължителното каране на фарове?
61
0
 
0
 
! Отговори
Тъпи катаджии преди 16 години
ОчеАдно е, че фаровете пречат. Изключението е при условия, които изискват да караш на фарове и ще ги включиш и сам, без да ти го налагат тъпите катаджии.
60
0
 
0
 
! Отговори
Гюнтер Ферхойген преди 16 години
А бе , вие не сте никак добре и говорите глупости. Повечето радетели на осветлението тук ми се струва, че разсъждават като болни милиционери. А може би са си и такива. Вица да не ви припомням за ченгето дето играело шах с кучето..как и да е.За фаровете.... Пълна простотия и плиткоумие е позицията, че като си на фарове оня от насрещното ще те вижда по добре.За издаване на "Свидетелство за управление на МПС" задължително се минава на очен лекар. Ако не виждаш, не дават книжка.По тъпата ви логика, воглаве с простака Р.Петк., излиза че всички шофьори в България са кьорави!!! Смешно е!У нас има мног с купени книжки, такива дето карат пияни и всякакви простаци не зачитащи и елементарните правила за движение - но Кьорави шофьори няма!!!Тия от КАР и ко, да измислят нещо по-умно. Повече полицай на пътя, строг контрол, липса на корупция и т.н. Светенето на крушки не решава проблема!
59
0
 
1
 
! Отговори
Статистик преди 16 години
Някой да е провел статистика с колко точно са намалели катастрофите откак фаровете са задължителни?
58
0
 
0
 
! Отговори
Dydo преди 16 години
Фаровете си оказват влияние, особено ако е мрачно през деня, вали сняг, дъжд и т.н. Когато погледнеш в огледалата много по-лесно се виждат колите зад теб, ако разбира се са с включени светлини.
57
0
 
0
 
! Отговори
new преди 16 години
Фаровете през зимата колкото помагат толкова и пречат. Доказано, е че насрещната светлина води до грешна преценка на разстоянието, което има между теб и насрещния автомобил. От друга страна намалението в катастрофите може да се дължи на факта, че като цяло през зимния сезон трафика е по малък в сравнение с летния, това никой не го взема в предвид. По лошото, е че някои смятат, че като карат с фарове са с предимство. Аз си мисля, че трябва да се променят редица други неща за да намалеят катастрофите на пътя, като например да се направят разширения на пътните платна в областите с намалена видимост, да се изсекат всички дървета на разстояние до 10 метра от платното за движение и т.н. . Най- вече трябва да има взаимна толерантност между водачите, което честно не вярвам, че ще се случи.
56
1
 
0
 
! Отговори
dolf преди 16 години
Мисля, че на фарове трябва да се кара целогодишно, но само поизвън градски пътища. В града просто няма логика.
55
0
 
0
 
! Отговори
J. преди 16 години
Не знам доколко си "запознат", но самият факт, че няма ръст на произшествията вече е успех, защото боря на псевдо-карачите се увеличава ежечасно...