КАТ напомня: Фаровете вече не са задължителни

Карането на фарове остава само препоръчително до 1 ноември; сменете гумите с летни, проверете спирачките
5 мар 2008 17:29,
72
КАТ напомня: Фаровете вече не са задължителни
Снимка: Булфото

От 1 март вече не е задължително да се кара с включени светлини, напомнят от КАТ.

В повечето европейски страни обаче шофьорите карат на светлини през цялата година, така правят някои водачи и у нас - заради личната си безопасност.

Карането на фарове остава само препоръчително до 1 ноември.

Хубавата новина е, че така отпада рискът да загубите 5 контролни точки от талона и да "олекнете" с 20 лв.

Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди две години, за да се увеличи видимостта и да бъдат намалени катастрофите през сезона.

Март е месецът за смяна на зимните гуми с летни, както и за проверка на спирачките и нивото на спирачната течност

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Svetko преди 16 години
25, predstawqm si kwa krasiva kola karash, shtom do tova si oprql.. sigurno sled 15 godini karane she pojylteqt farovete... 28, w germaniq spestqwat tiq 250ml.. a 5-10-te litra v poveche na 100 km ot tova che e razresheno da karash s 250 i mnogo hora go pravat.. za tqh nishto..
33
0
 
0
 
! Отговори
Myleena преди 16 години
Темата няма нищо общо с това, с каква регистрация ти е колата!Всеки що годе интелигентен човек съсзнава, че по-голямата част от колите със софийска регистрация се управляват от вече десет-петнайсет годишните (постоянно живеещи) гости в столицата ни!Да не говорим пък за автомобилите взети на лизинг-във всяко провинциално градче, се срещат уж много такива столичани!Най-важно е какви са уменията на задволанното устройство,касапниците по пътищата ни са вследствие на прекалено многото комплексирани душици, меренето на *** и неспирните опити на всички тия льольовци да надскочат себе си,т.е. както собствените си възможности, така и реалните възможности на колите си!Комплексари има както и в луксозните,така и в колите вече пета или десета употреба!Първите дават по-малко жертви единствено и само заради бързо набиращите си , подобрени съвремени автомобили!За това,когато срещна някоя ужасно "бърза"Астра или класиката в жанра-Голф1,2,3 и т.н. , гледам да ги разкарам възможно най-бързо,защото от комплексари ми се повръща!Между другото 22, аз карам с бургаска регистрация ,което не ме прави морско чедо, и в такъв случай кво правим кака......?!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Еми не са много столиците в Европа където това е задължително!Унгария....
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Evala na #13. Bulgarite vinagi sa golemi tarikati. Povecheto izobshto si nqmat idea dali karaneto na farove ima efekt vurhu kolata ili rahoda na gorivo, ama samo zashtoto sa golqmata rabota, pravqn napuk. Napuk ama na sebe si... Moita kola e nova i farovete avtomatichno se vkljuchvat kogato kolata e zapalena. No i predi tova vinaagi sum si karalA na farove.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
То така най-лесно - дай да не спазвам закона, защото мен така ме устройва. Интересно ми е само как отделяте пари за бензин, но когато стане въпрос за нещо, което е наложено от висша инстанция - "Аз пари нямам!". Щели да му пожълтеят фаровете, брей, че то по тая логика не карай през зимата, че колата се цапа.. няма да я караш всяка седмица на автомивка, я. Или пък онзи индивид, с който всички са длъжни да се съобразяват, едно му се чудя, той близките и роднините си за хора има ли ги, че ги излага на риск всеки път като ги качи в колата? То нека си мисли, че другите ще го пазят, ама това само в един утопичен свят и то не в България, където по пътищата е анархия, че даже и джунглата е по-цивилизована.Спрете да плюете КАТ, че налага закони и си помислете, че току виж управляващите не се стараят само да ви прецакат като въведат даден закон. Все пак т. нар. "война по пътищата" е национален проблем и някой хора им пука!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Мога да се хвана на бас, че ако се забрани карането на фаровете през деня всичи тези, които си пазят ценните крушки ще започнат да карат на фарове! Българина е толкова велик!! Как някой си там ще му казва да си пуска фаровете? А че едни фарове могат да спасят човешки живот не му пука важното е да не му пожълтее кирливия фар!! Все пак вапрос на избор
28
0
 
0
 
! Отговори
Dimo преди 16 години
Преди години в Германия беше обсъждано карането на фарове през деня. Като довод против беше, че това повишава разхода на гориво с около 250мл./100 км. По броя на колите бяха изчислили, че това сериозно ще бъде в ущърб на хората и салдото по вноса. Отхвърлиха идеята, но ние сме богата държава:)
27
0
 
0
 
! Отговори
do 15 преди 16 години
то от пишаман шофьори по пътищата, дето са некадърни и не могат да виждат сме на тоя хал---------tova tvoiata avtobiografia li e
26
0
 
0
 
! Отговори
Марчев преди 16 години
още като каза "сигорна кола" си пролича колко ти е умствения багаж . о извинявай може би караш танк с 4 АЙРБЕГА . макар че и там няма нищо сигорно .
25
0
 
1
 
! Отговори
шофьор 15 годишен ст преди 16 години
Най-малкия проблем е изхабяването на крушките. Зацапрат се стъклата на фаровете. Особено халогенните от нагряването при постоянно светене пожълтяват и ти е..ава майката на фасона на колата. Нема да си развалям колата заради прищевките на МВР. Тъпотия е, съгласен съм с колегите дето са на подобно мение.
24
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Защо ли , които не си пускат фаровете, карат и най-рисково на пътя? Преди два дни по пътя за Рилския манастир беше пълно с такива бабаити, дето уж могат да си купят ненам си колко нови баварци, ама пари за една крушка не могат да отделят. Ама поне едно да можехте, уважаеми тикви, да разберете - безсмъртни няма, като ви изпраска някой тир и вие ще отидете там, дето отиват и блъснатите шофьори на москвичи.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
турския тир е длъжен да гледа къде кара, аз не съм длъжен да си паля фаровете, за това че има *** и не могат да вижат и трябва да им светя
22
0
 
0
 
! Отговори
чардафона преди 16 години
Бих карал на фарове, само ако ми помагаха да избегна ежедневните задръствания в София, където се претъпка от селяни управляващи старите си МПС-та със селските си номера, различни от буквите С и СА.
21
0
 
0
 
! Отговори
Весо преди 16 години
Да ти пикам на бавареца, както и на главицата празна. Карай и през нощта на тъмно, турския тир тъкмо няма въобще да усети, че те премазал... *** как може да има такива хора?
20
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 16 години
не карам на фарове и ако ме спрат в зимния период вадя 10-тарка и ме пускат. ама тая зима всичко на всичко са се спрели за фарове само 2 пъти, а карам всеки ден в центъра
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вместо да пишеш, колко некадърни шофьори има, не е ли по добре да караш на фарове, та белким това им даде възможност да те видят?!
18
0
 
0
 
! Отговори
Весо преди 16 години
Аман от пишман философи...статистиката говори сама по себе си, че там където го има този закон, ПТП-тата са намаляли. Смятам, че само един човешки живот да бъде спасен заради тези 4 месеца каране на фарове през деня, си струва,а? Тарикати ***, затва сме на тва дередже, щото главите ви пръцкат....
17
0
 
0
 
! Отговори
snake eater преди 16 години
Трябва през цялата година да се кара на фарове, защото наистина има полза и спомага за намаляване на аварийността. Колкото до нивото на спирачна течност-проверява се ВИНАГИ преди път, за да няма неприятни изненади.Моята кола е бяла, но винаги си карам на фарове, подкрепям колегата, който писа-който няма пари за крушки-да не кара!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ти специално може да си пазиш крушките все пак знае ли човек може и да няма "светлина в края на тунела"
15
0
 
0
 
! Отговори
велмо-ролетката преди 16 години
големи *** сте, аз имам черен баварец и никога не карам на фаровете, дори ги пускам само при нужда нощем, иначе в сумрах допоследно карам без фарове. да гледат и да си опичат акъла, то от пишаман шофьори по пътищата, дето са некадърни и не могат да виждат сме на тоя хал. я ми избройте освен северните държави като норвегия и скандинавието, другъде карат ли на пуснати фарове денем? освен у нас куците коне в б-я които си купуват книжки и не умеят да карат коли и един фар ше те спаси, да ама друг път