Жените в България са дискриминирани?

Нежният пол е поставен в по-трудна ситуация, твърди председателката на Асоциация "Да съхраним жената"
6 мар 2008 15:30,
68
Жените в България са дискриминирани?
Снимка: fullerton.edu

50, 2 % от населението на България са представителки на нежния пол. Жените обаче често са поставени в по-трудна ситуация от мъжете. Смъртността при тях е по-голяма, а качеството им на живот e твърде незадоволително, заяви председателката на Асоциация “Да съхраним жената” Йорданка Ненчева.

Според Ненчева, съществува дискриминация срещу жените по отношения на тяхната професионална реализация. Безработните жени са повече от безработните мъже и дори, когато работят, взимат средно с по 30 % по-ниски заплати.

Освен това част от жените са принудени често да сменят работата си. При някои това става 3-4 пъти годишно, което ги натоварва психически. По думите на Ненчева, сезонната работа също ощетява жените, защото те работят по четири месеца, но след това ги уволняват.

В този нерадостен контекст Асоциация „ Да съхраним жената“ си е поставила за цел да обучава представителките на нежния пол, така че те да станат по-конкурентноспособни на трудовия пазар и да ги подпомага, в случай че жените искат да започнат свой частен бизнес.

Вниманието на организацията е насоченo преди всичко към момичетата, които сега завършват училище, както и към тези без родители. Основна цел е тяхното наемане на работа веднага след като завършат средното си образование.

Ненчева подчерта, че за възрастните хора не е достатъчно само да имат Клуб на пенсионера в квартала. Нейното предложение е за възрастните жени да се създадат „центрове за общуване“, които да са оборудвани с домакински уреди, телевизори и шевни машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
az ne gi deskriminiram
6
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
#2 и #3 ... искахте равенство ... имате го! Сега като виждате че не успявате да се реализирате какво трябва да стане? Да се задължат работодателите да ви дават предимство ли? Защо? Нали искате да сте наравно с мъжете? Е, наравно сте. Действайте!
5
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Аз съм жена в България / средностатистическа - нито бедна, нито богата /, на 30 години съм и изобщо никога не съм се чувствала дискриминирана - нито в училище, нито в Университета, нито у дома или на работното място! "Към хората трябва да се отнасяш така, както искаш да се отнасят към теб самия!" И аз съм привърженик на тази максима! Никога до сега не съм срещала полова дискриминация в България!
4
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
До колкото разбрах от статията тук не става въпрос за дискриминация, а затова че женките не смогват. Т.е. никой не ги спира или ощетява те просто не могат. Ако има центрове за подпомагане на жени трябва да има центрове за подпомагане на мъже. Иначе имаме дискриминация спрямо мъжете.
3
0
 
14
 
! Отговори
у преди 16 години
Вярно е !!! В нашата строителна фирма на мъжете инженери заплатите са от 400лв.до 900лв. по-високи от заплатите на жените инженери.При това жените са с по-голям стаж в професията. Шефа казва...НЯМАТЕ _ _ _ !!!!...уж с чувство на хумор...обаче е истина!
2
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Май в тази статия нещата са малко пресилени, но като цяло в България наистина има полова дискриминация. :-( Случвало ми се е да не ме наемат на работа с мотива, че съм жена и работодателя, няма интерес след някои друга година да изляза в отпуска по майчинство! Е, това ако не е дискриминация!
1
0
 
14
 
! Отговори
baj Hasan преди 16 години
Ej smartnostta po - golqma -GLUPOSTI ,AMA GOLEMI GLUPOSTI,evalla na izsledvaneto.Predlagam za vazrastnite maze da se sazdadat centrove s hladilnici (palni s bira ) ,mesta za karti ,tabla,6ah i video s ***-filmi ako babi4kite ve4e ne im davat