Цар Самуил е починал тежко ранен и нелекуван

Цар Самуил е починал на 70 години от тежка рана в областта на лявото слепоочие
20 мар 2008 20:45,
99
Цар Самуил е починал тежко ранен и нелекуван
Реконструкцията на черепа е продължила четири месеца и половина. Снимка: БГНЕС

Цар Самуил е починал на 70 години от тежка рана в областта на лявото слепоочие и ухо. Това заяви директорът на Института по антропология към БАН член-кореспондент проф. Йордан Йорданов.

Вероятно българският владетел е искал да се защити в битка и е вдигнал двете си ръце нагоре, при което те са били счупени, каза професорът при представянето на реконструирания череп на българския владетел.

Самуил не е бил лекуван, тъй като счупените кости са започнали да зарастват много накриво.

Освен това, сигурно не е можел да се храни, тъй като е била повредена и долната му челюст, каза проф. Йорданов.

Реконструкцията на черепа е продължила четири месеца и половина, а гипсовата отливка е била предоставена от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Скелетът на българския владетел е открит в саркофаг на южния бряг на Преспанското езеро, който е на гръцка територия, през 1969 г. Тогава гръцкия археолог Николаос Муцопулос намира четири саркофага и само един от тях не е ограбен. Той предава черепа и три кости на българските учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 16 години
Ти пак ще си у земята на дедовия си, никой не е казал, че ще си някъде другаде. Просто ще се казва по малко по-различен начин и комшият ти - албанец ще се радва на халката ти, както и на тази на женат ти и....на рода ти шовинистичен.
37
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 16 години
Уважаема госпожо/це - защо не допуснете, че има и друга истина, освен тази която са ви насаждали в празната детска главица като ученичка в 4-ти клас и цял живот живеете с този мит
36
0
 
0
 
! Отговори
Абрашева преди 16 години
САМУИЛ е български цар само в книгите на полунеграмотния историк Божидар Димитров - за целия цивилизован свят - той си е МАКЕДОНСКИ ЦАР - лошото е че в БГ постоянно се налага всякакво затъмнение - историческо, политическо, икономическо и културно
35
0
 
0
 
! Отговори
Анатоли преди 16 години
да, бе и аз съм българин и ме е срам да го кажа извън България, интересно как пък македонците се пишели за българи - това мисля че е евтин националшовинистически трик на нашите управляващи
34
0
 
0
 
! Отговори
Марияна преди 16 години
истината за Самуил е една: починал е от сърдечен удар като е видял ослепените си войници от Василий Втори ***.На всеки 1000 ослепени е оставил по един с едно око да ги води и заведе при Самуил. Като ги е видял Самуил не е издържал на гледката и е получил сърдечен удар.Това е истината *** такива
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ми яз съм у земята на дедо ми, тебе злобата те вей по всичките земи, злобата е за задръстен, мене радостта ми е право
32
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 16 години
Македоня ке я биде, но в Албания (както изглежда) и ке ви се радват албанци с дебели.....мераци! :)
31
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 16 години
Виж бе 30 ходи некъде да си избиваш комплексите бе!Писна ми от теб и такива като теб!Прочети си историята и тогава се изказвай!Като си толкова курназ кажи ми във вашата история какво пише за цар Самуил,че ми е много интересно!
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
македония ке я биде, на дедите ни сте дерт, бегай, усмихни се, душата с радост напълни
29
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 16 години
Това не е истина!В българската история се казва,че цар Самуил е починал от сърдечен удар,когато вижда ослепената си 14 000 българска армия!Следователно това не е черепа на цар Самуил,ако тези останки говорят това,което е посочено в статията!Или ще почнем да пишем вече нова история????Какви са тези глупости сега????
28
0
 
0
 
! Отговори
male преди 16 години
MAKEDONIQ E BULGARSKA !!!! (samo,che ne si priznavat horata....To i Bulgarite veche gi e sram da kajat,che sa Bulgari....i ima zashto!!! )
27
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 16 години
Цар Самуил не е ли починал от сърдечен удар,когато вижда ослепената си войска?
26
0
 
0
 
! Отговори
АнтиМакедонец преди 16 години
Ей македонце, мамицу ти македонска .
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
македонец е, всичко отпреди е техно, македоници има на света откакто има злоба
24
0
 
0
 
! Отговори
wew преди 16 години
Абе *** какъв си ти, че ще оспорваш Българската история македонски цар бил, ама като се замислиш е бил цар и на вас тъпите македонци щото сте си чисти българи и вие и сърбите а освен това сте и НАЙ-ГОЛЕМИТЕ *** НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. СМЪРТ !!!!!! за такива като теб
23
0
 
0
 
! Отговори
Jasmin преди 16 години
Какъв цар е бил след като няма един негов портрет или пък статуя или лика му да е на някоя монета, че да гадаят как е бил изглеждал?? българска работа...
22
0
 
0
 
! Отговори
Caboose преди 16 години
Абе Методий, ти по типично македонски подход съчиняваш врели некипели за историята. 240 евро казваш. Ти знаеш ли през коя година е открит скелета на Самуил и през коя година е въведено еврото? Тоя дето го е купил за 240 евро да не е имал машина на времето? Будала...
21
0
 
0
 
! Отговори
още от №19 преди 16 години
Всичко това го пише в книгата на един сръбски учен. Сърбите отдавна признаха, че Самуил е българин, професорът от Гърция, който е един достоен човек и истински учен, не случайно е дал кости на българската страна.
20
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 16 години
metodi, цял свят знае, че Самуил е български цар, че целият му род са българи, а неговия съперник Василий *** е получил прякора си именно заради Самуил !Само македонците не знаете, то какво ли знаете ... Дано всички македонци да изгниете в тая смешна Македония !
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Разбира се, че това е цар Самуил. Има твърде много доказателства за това. Много хора са писали за него, вкл. Шекспир. Написаното в хрониките и раните по скелета говорят, за пълно съвпадение. Мястото на погребението също. На номер 2 и другите, които пишат глупости просто трябва да бъде обяснено, а не да бъдат хулени. Те пишат така, защото не знаят. Самуил получава сериозна рана в битката при река Сперхей в дн. Гърция (мисля, че беше 989 г., но може и да греша). Спасява го синът му Гаврил Радомир. Там Самуил допуска първата си грешка и понася последиците от това. Ние също. Но Самуил е уникале. Той е като птицата Феникс. Винаги намира сили да се изправи и да започне отначало битката. Битка продължила повече от 40 г. Голямата битка за България. Друго важно нещо е, че не е ламтял за титлата "цар", а е отстъпил правото да я носи, този, който я заслужава по закон - внукът на цар Симеон. Чак след неговата смърт, и когато няма кой друг да я получи я приема лично. Поклон!