76% от младежите ни не знаят за какво живеят

Младежите не са способни да кажат за какво живеят, кои са техните идеали и за какво се борят, за какво мечтаят...
13 май 2008 13:15,
60
76% от младежите ни не знаят за какво живеят
Снимка: СВ

76% от младите хора на възраст от 16 до 20 години не могат да се самоопределят, сочи изследване на института по психология към БАН, представено от ст.н.с. Антоанета Христова.

Те не са способни да кажат за какво живеят, кои са техните идеали и за какво се борят, за какво мечтаят и кои са враговете им.

51% отричат всичко, което предлагат родителите им, като търсят собствени решения. 14% са в абсолютна неопределеност и нямат свои търсения. 16% пък имитират напълно родителските стремежи и очаквания.

Ценностната система на младите хора в периода на прехода е много сериозно разклатена, коментира ст.н.с. Христова. Според нея тревожното е това, че сега българската общност се намира в най-дълбоките води на прехода, като още не е стигнала дъното му.

В момента у нас има пълно разместване на ценностите като социалните правила и норми, скромност, учтивост, почит към възрастните, самодисциплина отстъпват място на самореализацията на всяка цена.

Данните бяха изнесени по повод стартиралата трета национална школа за докторанти и млади изследователи „Социалните науки за запазване и развитие на националната общност“.

Бием камбаната - учените психолози, социолози, антрополози имат социални модели, които могат да помогнат за намаляване на стреса, за по-добро функциониране на обществото в новите условия, за облекчаване на процеса на адаптация и идентификация, каза Христова, която е и директор на школата.

Според нея държавата трябва да използва тяхното знание и да вземе мерки за измъкване от кризата, в която е затънало българското общество. За съжаление общият брой на учените намалява, за разлика от другите страни, науката все повече се феминизира, тъй като заплатите на учените остават ниски.

Христова изтъкна още, че българското образование създава хора, които научават факти, но не как да решават проблеми, каквато е философията на западното образование. Когато тези знаещи личности попаднат в сложна социална ситуация, те могат да изживеят сериозен проблем.

Според психолога не е случайно, че през 60-те филмите на Холивуд, който е следвал политиката на САЩ, са завършвали с хепиенд – така американците са насърчавани да се борят и да побеждават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Шопа преди 15 години
Я си имам ценностна система-да апнем,да пийнем и да оправим жената...а-ако може и да откраднем нещо.
58
0
 
0
 
! Отговори
отчаян оптимист преди 15 години
бати глупавите лузърски статистически статии, защо пишете глупости бе!? - Тоя институт по психология към бан ако само с това се занимава да констатира какви губещи безцелни песимисти сме да вземат да облекчат бюджета и държавата и да се самозакрият някакси че и по форума отзиви : "да така е в тази глупава страна...
57
0
 
0
 
! Отговори
Pe6o преди 15 години
Не само младежите не знаят - управниците също! Тях ги интересуват само заграбените пари в времето на мандата им, за да имат "за после"
56
0
 
0
 
! Отговори
smex преди 15 години
Ami ne sum suglasen s tezi procenti koito sa izneseni no vse pak ima takava znachitelna chast ot nas mladite koito nemogat da otgovorqt. No kakvo sme vinovni nie pitam az?????!!! Vsichki vie ste vinovni vuzrastnite che samo v moq blok ima 3 dilara na narkotici,a kolko ima v kvartala ili v grada,kolko 4engeta igraqt dvoini igri i razprostranqvat.Koi e vinoven che poglejdaiki prez prozoreca si vsqka sutrin vijdam 4-5 prostitutki mahaiki na preminavashtite avtomobili koi e vinoven che posred bql den po vsichki televizii gledam samo cici-te na tazi i onazi ,koi e vinoven che vsichkite mi priateli i poznati se drusat po cql den koi e vinoven che klo6ara jiveesh v hrastite pred kushti vseki den razpolaga s poveche pari ot men koi e vinoven che bashta mi vseki den e piqn oshte predi zalez slunce koi e vinoven che sum na dvadeset godini i veche imam pochti 3 godini trudov staj ucheiki , koi e vinoven za vsichki tubi s lepilo i sprincovki na vseki ugul , koi e vinoven che vsi4ki *** imat DVD-ta i skupi koli,a az nqmam , koi e vinoven che si kusam guza ot uchene i ot rabota oshte ot dete a ne sum postignal nishto i nqmam nishto s izkluchenie na edno PC koeto edva si kupih-------ami ne sum az vinoven.Vupreki vsichkata tazi pumiq si imam svoite celi i sum siguren che edin den i az shte moga da se nareka chovek,shte postigna neshto s chesten trud i to v Bulgaria.
55
0
 
0
 
! Отговори
Несторов преди 15 години
Няма човек без ценностна система. Всеки си има своите вярвания и правила които сам си е изградил и следва. Идеалите не представляват ценностната система, а може би са част от нея. В днешно време манипулацията е навсякъде. Толкова много организации ( било то фирмени или други ) желаят да променят ценностната система на масите за да печелят от това и успяват. Младежите изграждат техните ценностни системи от това което им се предлага. И не само младежите. Мнозинството хора от обществото са прости консуматори на храна, на предавания по телевизора, на прости статии от вестниците, на символи, нещо като свинете - каквото им дадеш, това ядът... :( Проблема е, че родителите им не предлагат нищо друго освен собствената си неосъзнатост и простата си ценностна система, останалото те вземат от улицата и от медиите. Проблема не е в младежите, а във възрастните. Познавам толкова малко родители, които възпитават едни интелигентни, устойчиви на внушения деца, деца с ясни цели, вярвания и разбирания ( по точно ще ми се да познавам поне едни такива родители ). Но какво може да очакваме от хора които са били водени на каишка, с промити мозъци. Те нямат собствени разбирания, собствена философия. Имат само стомах и сензорни възприятия. А крушата не пада по далече от дървото.
54
0
 
0
 
! Отговори
Niksun преди 15 години
Не ми говорете глупости . Знаех какво искам на 16 и сега знам - на 20 съм . При положение , че живеем в държава , в която простотията е на пиедестал за какво може да говорим ? Умните ги наричат как ли не и им се присмиват ! Това ли е нормално ? Да супер е да не ти пука за родителите ти и да им правиш на пук ?! Не сте добре . Нали всеки ден виждам колко сте зле това съм го осъзнал на 15 16 . Вие не си давате сметка за нищо , подръжавате на някой и ви е страх да покажете истинското си АЗ . Човек се ражда , дава нов живот и умира . Това е . Но това определено не означава , че трябва да правим глупости , защото така и така ще умрем . Има много стойностни неща , които могат да се видят и направят докато сме живи . Не си хабете живота . За мен няма нищо по възвишено от това да създам добро семейство и добри Българи . А който иска да се маха от България прав му път - значи не е никакъв Българин .Всичко добро на всички Българи .
53
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Това, може би , е нашият най-голям проблем: няма общност, няма чувство за принадлежност към нация.Обяснимо е: какво ме свързва със съседа ми, който имал милиони, спечелени неизвестно как и който ме гледа иронично и съжалително, когато се разминаваме по коридорите. Нищо, съвсем нищо, повярвайте ми. Други хора, от други народи, на хиляди километри от мен са ми стотици пъти по-близки, защото се вълнуват от това дали съм болна, имам ли нужда от помощ и ме ценят като човек и личност повече от съседа, от управниците, от личния ми лекар, който не знае жива ли съм още. Та те всичките били българи, мои сънародници, какво от това ?Младите хора и децата не уважават своите родители, защото не виждат личен пример за нещо добро, смело и честно. Ценностите не се преподават, нито от родители, нито от учители - те се показват чрез ежедневно действие и личен пример.
52
0
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Tupo e da se zadava podoben vyrpos na nqkvo 16 godishno pishleme.Az kato se zamislq na 16 kuv bqh....prosto neumesten vypros za 16 godishen
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А ти достигнал/а ли си до прозрението вече или само си мислиш, ч е е така?Повечето възрастни отговарят: заради децата. Тъжно и жалко е, ако е само това. Децата са част от смисъла, но не го изчерпват.Та... Как да очакваме да отговорят 18-годишните на въпроса за какво живеят, при условие, че те тепърва откриват света около себе си?
50
0
 
0
 
! Отговори
Скот Балкански преди 15 години
Нормално за Балканска Скотия!!!
49
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 15 години
Още по-зле, че и възрастните не знаят за какво живеят
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А колко от възрастните могат да се самоопределят и да кажат за какво живеят, та са тръгнали да задават такива въпроси на тинейджъри? Някои хора цял живот не могат да отговора, а какво остава за 18 годишни момчета и момичета?Статията създава изкуствени драми.
47
0
 
0
 
! Отговори
ф.с.в преди 15 години
Съгласен съм със статията ,,,младите хора тук са така объркани както доста хора на много по голяма възраст от тях ,,,единственото решение е бягство от тази абсурдна мизерна и смотана страна ,,стискам им палци Успех
46
0
 
0
 
! Отговори
zlatina преди 15 години
Ами ако нямат проблеми?
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кажете ми държава, в която децата от 16 до 20 години масово да имат истинска ценностна система. в страни, където има религиозни традиции са с промити мозъци, а в западните страни са объркани, егоистични и само си гледат кефа... пак с промити мозъци.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
статията е вярна, но никой не може да ме убеди, че миналите поколения са били по-ценностни - ако беше така и това им беше насадено, нямаше сега поколенията от 60-те и 70-те да са във вихъра на разврата и безморалността. А да не говорим за "ценностите" на патриархата от началото на века - сега бабичките като гледам колко са "мили" и "възпитани" по комунистически, ама ще се избият по тролеите... А според мен лично това не е оправдание за човека - той сам избира каква ценностна система да има и да предаде на децата си.
43
0
 
0
 
! Отговори
:)))) преди 15 години
demek i ti si TAP :d
42
0
 
0
 
! Отговори
Теменужка преди 15 години
Първото нещо което искам да отбележе е факта, че половината коментари са ,,прекалени" някой ги разглеждат от гледна точка на държавата, другите от гледна точка на философията , а на трети им е виновно българското минало и куп други измислици :). Според моето скромно лично мнение не бива да се изпада в големи конкретизации - кой точно и къде е виновен.Младежите незнаят защо и за какво йижеят защото всичко излиза от къщата в която си възпитан. Може и да се свърже с филосифията - да, може с дадена X-държава. Но родителите са си главните виновници които допуснаха , техните деца да имат липса на възпитание, морал, образование, ценности и т.н. При каквито и да е управления, очертания на икономиката, при каквито и да е било ситуации от живота - човек трябва да е насърчаван и възпитаван от детето си , липсва ли внимание, липсва ли контрол , за мен всичко рухва.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nomer 1
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бе някой от вас ще кандидатства за "Пулицър", както виждам."Консуматорската култура", която някой долу оплю, е единствената, където качетвата на някого могат да бъдат оценени обективно, т.е. с материално изражение. Противното са "вождове", партийни линии и ред други идиотщини.Ако се направи същото "изследване" сред възрастни, сигурно ще се окаже, че 90% не знаят защо живеят.