Царят артисва без "Кричим"

Областният управител на Пловдив обжалва връщането на резиденцията на Сакскобургготски, било "парадокс"
13 май 2008 13:07,
23
Царят артисва без "Кричим"
Снимка: segabg.com

Възстановяването на двореца „Кричим” на Симеон Сакскобурготски и сестра му е парадокс от страна на административния съд в Пловдив, коментира областният управител на Пловдив Тодор Петков.

Той припомни, че 371 декара и прилежащите към тях сгради, за който имот се претендира от Сакскобурготски и сестра му, са публично-държавна собственост и нямат идентичност.

Това е установено от тройна експертиза и е послужило за мотив на областния управител да издаде заповед с отказ за връщане на имота.

Според Тодор Петков министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да се произнесе, защото става въпрос за публична общинска собственост.

„Парадокс е, че съдът реши, че имотът съществува така, както е поискан от Симеон Сакскобурготски. Нашите действия оттук-нататък са да обжалваме във Върховния административен съд", каза още областният управител на Пловдив.

В момента Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 год.

Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на цар Фердинанд и цар Борис и техните наследници.

Документът уточнява, че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17.

От тях на царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” /от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община/, “Царска Бистрица”, “Саръ-гьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
satanata преди 15 години
тези имоти, тоя дър пръч може ли да ги прибере при себе си в дупката 2х2 в земята, или пък купищата пари, които би получил при продажбата на имотите.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
този нагъл лъжец да си ходи там откъдето е дошъл има интервю с него как лъже че няма да има имотни претенции към България а заграби половината гори и имоти *** марш във Мадрид