Даскалите със забрана за частни уроци

Депутатите узакониха матурите и оставиха изискването за усвояване на книжовния български език
16 май 2008 14:19,
71
Даскалите със забрана за частни уроци
Снимка: БГНЕС

Учителите вече няма да имат право да дават частни уроци на учениците, които обучават. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за народната просвета.

Никакво право да дават частни уроци няма да имат и директорите и помощник-директорите на училищата, както и началниците и служителите в Инспекторатите по образованието.

За да удостоверяват, че не дават частни уроци, учителите и служителите ще подават декларации за липсата на конфликт на интереси.

С поправките се въвеждат т.нар. защитени училища. Те ще са в райони със силно разпръснати населени места.

Защитено училище ще става учебно заведение, което би трябвало да бъде закрито заради липсата на деца, но закриването му няма да стане, заради липса на близко училище или пък средищното училище не може да поеме децата.

Защитените училища няма да се закриват и ще получават допълнително финансиране от държавата, а списъкът с тях ще бъде обявен на сайта на МОН.

В окончателния текст на Закона за народната просвета остана изискването за усвояването на книжовния български език. Узаконяват се и матурите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
ако и на катаджиите забранят да взимат рушвети , а прокурорите накарат да вкарват бандитите и политиците в пандиза - то ще вземем да цъфнем , бе ! А пък и Дани Педеразззааа вземе да се обръсне - направо рай !
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мисля,че проблема е много сериозен.В училището на сина ми вече напуснаха почти всички учители по Английски език и Информационни технологии.Сега годината ще довършва някаква "учителка" с курсове в езикова школа,която знае по-малко от учениците си.Ето такива кадри може да намери г-н Вълчев,за да запушва пробойните в училището.Пък и не виня тези,които бягат от училище.
68
0
 
0
 
! Отговори
от53 преди 15 години
Не съм им скучна,гарантирам.На тях всичко им е скучно с изключение на мобилните телефони.Трябва да влезете за мъничко в тази система,за ден може би,и няма да повярвате на очите и ушите си.В началото,когато споделях с родителите си с какво се сблъскавам,те не ми вярваха.Трябваше им време,за да разберет,че не преувеличавам.Аз самата съм завършила преди 10 години,което не е чак толкова назад във времето,а и в никакъв случай не съм била примерна ученичка-но това днес не е училище с ученици.Специалист съм по предмети,които са балгодатни за провеждане на дискусии,формиране на лично мнение,лична изявано,за да случи това в час,на среща трябват личности,а не празни души,които да се възхищават на сводниците,само защото карали S-класи и в дискотеката всеки се страхува да не ги бутне,настъпи или нещо подобно.Това са млади хора,за които цитирамХамлет е ,какво от това,че Ботев е знаел,че отива да умре-и мен не ме е страх от смъртта,Австралия е в Европа,Румъния е свръхколониална сила,в Аржентина се говори на аржентински,а в ирландия на ирландски.Масово големите ученици нямат понятие от това какво представлява демокрацията,тоталитаризмът,кой е Сталин и т.н.Но с удовоствие взимат банкнотата по време на избори и пускат "вярната" бюлетина.Образованието и здравеопазването са съсипани умишлено-не се съсипват,те вече са съсипани!А това означава духовен и физически геноцид спрямо българската нация.Ние вече не сме нация,ние сме стадо овце.
67
0
 
0
 
! Отговори
атака преди 15 години
Докторче и даскал това е толкова хуманно, но до преди 10-ти. Ако тогава посегнеш и дадеш пари на дофтор заминаваш на кино . Имах член от семейството лекар/бог да го прости/.Сега учител не е престижно Моата дъщеря не пожела да работи като учител защото по време на стажа в италиянския лицей видя какви ........ трябва да учи. та сега работи друго.А за лекаря няма изход добрия специалист друго не може/единия център се развива за сметка на другия.Уважавам вашия труд ,но си привличайте пациенти в часната клиника а не от държавните заведения. Друг е въпроса че всички живеем в мизерия особенно нашите пенсионери. Така че взимайте от белите "якички"
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Положението е такова, че повечето от днешните учиници са мързеливи, нямат амбиция, нито цел в живота, да не говорим за възпитание. Част от учителите също нямат нужната подготовка и подход към учениците, нито достатъчни знания да преподават.Истината е в поговорката: Който учи, ще сполучи!
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЯКОИ хора не виждат по-далече от носа си. Рибата се вмирисва откъм главата, това е! И не съдете за стадото по столичната ***! Детето ми учи в провинцията, отличник е и не ходи на частни уроци, съучениците му -също! Който иска да учи, го прави и не търси вината в учителя си.
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нали виждам как се държи учителката на моя син.Синът ми сам се справя с всички предмети.Отличник е , но когато я попиташ все някъде куца.Съученикът му е син на борчага мафиот , постоянно спонсорира училищни мероприятия и от него по голям умник няма.Целуват .Гледат където има пари.Кво сте седнали да ми пишете колко сте честни.Седнете и четете.Ограмотявяйте се.Обичайте децата.Не гледайте само изгодите.Не говоря за всички учители.Те знаят за кого говоря.Засрамете се .
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За мен най-ценната професия е професията на лекаря.Това е най-хуманната професия.Книги четеш - знаеш.Баба ми е на 90 години,знае да пише и смята.Учила е в килийно училище.Даскалите не са били с няколко класквалификации,ама са ги научили на нещо.Къде е днешната Райна княгиня?Убедена съм , че без пари днешната няма да извезе знамето.За такива учители говорим.Давайте. и не вие , а накарайте родителите да стачкуват във ваша полза за увеличение на заплатите ви.
62
0
 
0
 
! Отговори
#59 преди 15 години
оставете скъпо оборудваните кабинети.Аз имах предвид душевната нагласа на човек.При лекарите нещата стоят погледнати от друг ъгъл.Племенницата ми е 3 година студентка в МУ -София.Учи и то много.Казвам го , за да направя съпоставка с учителите.Има способни учители.Но има учители завършили и едвам изкласили полувисшите институти и после учили директно в университетите още две години.В преподавателската работа се иска акъл.Не само модерно оборудвани кабинети ,а акъл.На доктора му е необходим модерен кабинет за диагностика.Незнам.За мен не всички учители са Кадърни.Имам съученички, които едвам изкласиха,завършиха полувисш институт в Кърджали после Пловдив и сега ........
61
0
 
0
 
! Отговори
Доктор до 59 преди 15 години
И си прав, и не съвсем.За моя пациент бягството му от час/консултация,преглед/,независимо къде го правя може да се окаже фатално.Той е така да се каже на кон-сърма.Отказа от преглед и лечение в болницата, обаче и при нас си е нарушение.Но го правим.От комерсионализъм най-вече.От наложената "добра" практика.И често си кръстосваме/препращаме/ пациентите.И при учителите ще стане така.Тази забрана няма да реши проблема.Ниско ниво на болниците, ниско ниво на училищно обучение, ниско заплащане, общо деградиране на обществото-там са проблемите.Когато един човек куца и се препъва непрекъснато, не му забраняваш да ходи по неравни места, а му лекуваш краката/или заболяването, каквото и да е то/.
60
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Направихме си труда да изчислим средната възраст на учителите в нашето училище.Тя е 53 г..Почти половината ще се пенсионират в следващите 5 години.От няколко години млади учители не са постъпвали на работа.Вълчев каза,че след стачката малко учители били напуснали.Това е така, защото половината са пред пенсия.До няколко години тази професия няма да съществува.
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
При вас проблема е друг.И при вас нещата куцат, но вие умеете да предположите пациента да ви разказва за болежките.Вас няма да ви нападам.От лекарския кабинет не бягат пациенти, но от учебен час бягат.Значи вие ги предразполагате , а учителите-не могат.Вие изслушвате пациентите, а после им вземате парите.Те виги дават на драго сърце, защото е проведен диалог ,а учител-ученик има монолог.Разбирате ли къде е разликата.Трябва да се докосват до последната брънка на душата.Някои не го умеят.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не модерните тестове ,а начина на преподаване явно е скучен.Едно време нямаше тестове, но като започваше да предава урока,учителя съм го гледала в устата.Като приказка разказваше материала.Не е проблема в модата на преподаване.Трябва да имате таланта да грабвате децата.Може би сте им скучна.
57
0
 
0
 
! Отговори
Доктор преди 15 години
Тъй, тъй, джавкайте се там помежду си, да не вземе на някой да му хрумне да въвежда тази забрана и за нашата частна практийка, че ще му разкажа играта.Какво сега, ако ми дойде пациента в болницата, да нямам право да го приема в частния си кабинет ли?Ама ха я!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
като не ти стигат парите за сметките оди си смени работата.Скоро си смених моята.защото ни ми стигнаха пари да си платя телефона.А, не искаш , защото до обяд на работа.Цяло лято отпуска.Кеф.Ами като е кеф ко да напрайм.Няма пари.
55
0
 
0
 
! Отговори
#50 преди 15 години
Аз също съм педагаг по образование.Трудовият ми стаж като така е 8 години .От 92г не работя като учител,защото се нагледах и наслушах на простотии.Никога не съм работила за многото пари тази професия.Обичах я много и я боготворях. но разберете нивото на по-голямата част от учителите е под всяка критика.Има интелигентни учители , но те не рават за пари , а дават знания на децата.Отвратих се от начина на мислене на по-голямата част он учителите.Разбира се говоря за 50% от преподавателите.Не си гледат съвестно работата.
54
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Не пиши глупости като не си компетентен.Като си плащам сметките никой не ме пита какво ми е призванието.Истината е ,че повечето ученици са невъзпитани и затова аз имам претенции към родителите.Свършете си вие работата,а посли имайте претенции към нас.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Безплатен обяд няма,стига с този комунизъм.Винаги качествената стока е по-скъпа от некачествената.И разберете веднъж завинаги,че учителите "не реват за пари",ниското заплащане е само един от малкото проблеми в образованието.Аз лично имам 3 години стаж и приключвам с тази работа,просто ще завърша годината все пак.Защото това не е работа.Не съм учила и не съм харчила парите на родителите си 5 години,за да съм нечия гувернантка,да търпя нагло отношение и липса не най-елементарно уважение;да нося огромна отговорност за здравето и живота на децата,а после да се чудя как да посрещна раходите си.Да отделям часове,готвейки уроци по възможно най-модерния начин,а после да ми се смеят в очите.ако въобще са в влезли в час;да консруирам тестове,за да ги изпитвам без стрес и да съм в крак с тенденциите,а те въобще да не са погледнали и едно редче в учебника или тетрадката.Не можеш само да даваши отсреща се иска нещо.Един работник,колкото и да е съвестен,не може да произведе продукция,без да има съответната суровина.
52
0
 
0
 
! Отговори
kukuriak преди 15 години
Znanieto e sila! U4i za da znae6 i da bade6 silen i moje6t. Tova e goliamo bogatstvo, koeto ne se kupuva s pari. To e vapros na jelanie, liuboznataelnost i uporstvo. Znanieto e sila, koiato nokoi ne moje da ti otneme.
51
0
 
0
 
! Отговори
ученик преди 15 години
Българското образование е един цирк и главен виновник за това е палячото Вълчев