Даскалите със забрана за частни уроци

Депутатите узакониха матурите и оставиха изискването за усвояване на книжовния български език
16 май 2008 14:19,
71
Даскалите със забрана за частни уроци
Снимка: БГНЕС

Учителите вече няма да имат право да дават частни уроци на учениците, които обучават. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за народната просвета.

Никакво право да дават частни уроци няма да имат и директорите и помощник-директорите на училищата, както и началниците и служителите в Инспекторатите по образованието.

За да удостоверяват, че не дават частни уроци, учителите и служителите ще подават декларации за липсата на конфликт на интереси.

С поправките се въвеждат т.нар. защитени училища. Те ще са в райони със силно разпръснати населени места.

Защитено училище ще става учебно заведение, което би трябвало да бъде закрито заради липсата на деца, но закриването му няма да стане, заради липса на близко училище или пък средищното училище не може да поеме децата.

Защитените училища няма да се закриват и ще получават допълнително финансиране от държавата, а списъкът с тях ще бъде обявен на сайта на МОН.

В окончателния текст на Закона за народната просвета остана изискването за усвояването на книжовния български език. Узаконяват се и матурите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе като ти са малко парите, защо не си смениш сферата на работа.Тази професия е призвание.Дай нещо от себе си на децата,не ги обръщай в пари.Парите сами идват при вас.Като при банките-даваш много кредити-високи лихви -забогатявяш.Давай знания на децата -МОН увеличи заплата!
49
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 15 години
Аз също подкрепям 47 , защото всичко зависи от децата.В книгите всичко пише,но няма кой да чете.До частни уроци може да прибегнеш само за консултация , но основата ти сам си изгради.А като ги знам учителите колко са кадърни...................Нивото им е нулево.Все реват за пари и времето им не стигало.Абе не си ли вземем сами книжките в ръце и да почетем сериозно, не си мислете ,че частният урок за час ще те ограмоти.Само ще ти олекне джоба.Едно време нямаше истерия по частни уроци и пак станахме хора.И то като четяхме книжки.
48
0
 
0
 
! Отговори
Вида преди 15 години
Скъпа, ти хабер си нямаш от българското образование! И не вини учителите, защото за срива в системата най-малко те имат вина. Аз не съм за първа година учител, но зная каква беше мотивировката за учене на децата преди 10-15 години и виждам каква е на сегашните деца.Те са немотивирани, защото виждат какви перспективи има за тях, или в чужбина, или беден у дома.И не учат за дипломи и бележки. Аз съм историк и виждам как децата чисти и невинни още, обичат България и искат като пораснат да работят за нейния просперитет, искат да се гордеят не само с миналото и, а и с настоящето. Сегашните ученици не са бележкари, защото и с тройка се влиза в университета.Вярно е, че има много глупости в образователната система, но затова не са виновни учителите.Има министерство, което ги "измисля".Колкото до изчистване на училището, ще се изчисти, но от добрите учители, защото с това заплащане те няма да останат.Нали това искахте вие родителите, учителите да получават ниски заплати!С вашите камъни по вашите глави.Горчивите плодове на това безумие ще се ядат след 4-5 години, когато няма да има кой да учи децата.
47
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Сайтът изключително изпростя.Интересно защо във всички медии за *** се използва думата "роми,а учителите били "даскали".За сведение на неграмотните журналисти даскалите са преподавали през 19 век,а сега в училище работят учители.Частните уроци ги има,защото учениците са мързеливи. Моята дъщеря влезе в езикова гимнаэия без да ходи на частни уроци.Сега е в 8 клас и отличничка без частни уроци.Подобре си вижте собствените деца,а после обвинявайте учителите.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"у4и за да не работиш"Идеята на тази поговорка обаче е друга - едно време са признавали за работа само физическият труд, не и интелектуалният.
45
0
 
0
 
! Отговори
mnjs преди 15 години
Навярно си травестит щом мислиш така!
44
0
 
0
 
! Отговори
da преди 15 години
Съгласен съм с номер 39 и аз така заварших наскоро и съм на ясно за какво става въпрос и за след време кой ще ни оправлява тази иначе хубавка държавица незнам и не чесно казано не ми се иска да знам всяко гледа... а поговорката учи мама да не работиш е много погрешна от много разбиращи сме на това ниво всеки се оправя и спасява както може не бива но е така и ще е така!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
.. надявам се, да не даваш уроци по български език, защото нивото ти на грамотност е някъде към втори за трети клас..
42
0
 
0
 
! Отговори
mnjs преди 15 години
давам уроци- не за напредък в училище, а за ксандидатстване.и е така,защото последните 10 години нивото на образованието се принизи много и не заради даскалите, а заради безумните учебни планове,програми и простотии.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
у4и за да не работиш..... докато това е цел N-1 скоро нема се оправим
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Рядко се вижда някой да изказва така компетентно и сигурно мнение, което представлява толкова голяма глупост, както 38. Но нека кажа и защо - никой, който не може да чете, не може и да ползва интернет - четенето се учи в училище. Никой, който не е запознат с трите закона на механиката, не може да разбере елементарни постулати във физиката - а трите закона се учат в училище. И за преподаването им е нужно не само а бъдат написани и прочетени, а примери, съобразени с възрастта, с интеелктуалното развитие и с преподадения до момента резултат. Не напразно педагогиката е наука, а не занаят, както счетоводството и правото например - съществуват множество метоики за преподаване, които включват последователност на материала, правила за поготовка на тази послеователност, правила за нагледност, също така има и наука за оценяването - доцимология, която изучава ефектите от оценяването и дава насоки за поставяне на оценки при преследването на някакви цели. Що се отнася до ученето за оценки - след изпита знанията НЕ изветряват. Досега никой не е открил начин да се забравя. Всичко, което някога е било учено си остава в главата, друг е въпросът как то може да бъде припомнено и възпроизведено.Но иначе съм съгласен - и то най-вече с номер 12 - никой да не бъде нормативно задължаван да посещава часовете. Да се насрочват изпити на 2-3 седмици и толкова - всеки да се подготвя както иска и да получава заслужена оценка след това. След не повече от година училищата ще се напълнят и то с изключително любознателни (вече) ученици. За съжаление това означава една напълно изгубена УЧЕБНА година, но ще бъде доста повече, ако се опитаме да оценим времето, което НАИСТИНА е изгубено от развитието на тези ученици.А целта на училището не се заключва в минимум от знания. Целта включва ОСНОВНИ знания, но също така и отговорност, развитие на мисленето, възпитание, дисциплинираност... Това не е футбол или политика, та всеки да го разбира и да дава акъл - изписани са доста книги по въпроса, тъй че преди да учите системата каква трябва да бъде, поинтересувайте се от нея.
39
0
 
0
 
! Отговори
hqkoi si преди 15 години
Bravo 29-ti! Zavur6ih predi nqkolko godini gimnaziq i imam dosta dobra predstava za obrazovanieto kato cqlo. Palen ujas e. Tejko i gorko ni, za6toto ako si mislite, 4e ni upravlqvat oligofr*ni, to gledaite kakvo 6te e sled 20 god... Teq gospoda, pove4eto ot tqh sa degradirali na bazata, 4e sa imali nqkakva cennostna sistema, no bude6tite politici...te nqma da imat dori i tova. Prostotiqta i zlobata se 6iri i razcufva v cqloto ni ob6testvo. Dano ne6tata se podobrqt kam po dobro, ina4e prosto bude6teto nqma da e izob6to svetlo za nas... Bog da pazi Bulgaria!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Най-големият проблем на българското образование е, че цялата система е направена така, че учениците учат за бележки и дипломи. Щом отминат тестове всичко като че се изпарява от главите на учениците. Вероятно проблемът е и световен. Главният смисъл на обучението в училище е дададе един минимум знания и да очертае възможностите за самоборазование. Ще изкажа моето категорично мнение - Интерент днес се превръща в най-голямото училище. Въпросът е как младите хора да го оползотворят, без да се изубят из лабиринтите на глупостите, които вече са го опасали. Така че дълг на съвременното българско училище е да се справи с тази задача. Надявам се, скоро училищата ще се изчистят от онези учители, които сами трябва да се научат на много неща и най-вече да мислят самостоятелно. Тези преподаватели не могат да водят децата на България в 21 век.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Те даже да се радват, че са само две, че в другите държави имат и по 4 - 5, а в Австрия са седем. Ама там да си висшист има тежест, тук и куцо магаре учи в уни
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Егати ревовете, какво сте занедоволствали, бре? Матури трябваше да се проведат за първи път още през 1992 г. но се отложиха, щото не било казано навреме. Оттогава всяка година за матури се говори. Какви опитни зайчета, какви пет лева - а сега БСП били виновни... Абе за 16 години само те ли бяха на власт? За тов време сам човек щеше сам човек щеше да състави конспекти и методики. Ама не - Филип Димитров не пипна нищо, Иван Костов не пипна, Симеон не си мръдна ***... Виновен ви е този, който реално въвежда мярката... Все тая, матури ще има и НЕ СА незаконни - има ги в закона за образованието. А и щуротията с Конституционния съд - как точно матурите нарушават Конституцията? Или с какво нарушават човешките права, че да се сезира съда в Страсбург? Всяка година се издават нови учебници, написани от некадърници и лаици в областта - как се чете това и как се преподава? Разбира се, най-лесно е да се плюе по четящите и преподаващите. А за създаващите методики и контролиращите какво да кажем? Имам предвид т.н."специалисти" в министерството и, в ролята на контрол - родителите. Мен баща ми ме изпитваше до 9-10 клас всеки ден. Е, накрая само се опитваше, но и това си имаше ефект - не смеех да се прибера с ниска оценка. Сега някой прави ли го? И тоя, дето го прави, имат ли децата му слаби оценки?Сега пък матурите лоши, не били подготвени учениците... Ами да са учили, какво са чакали? Ясно е, и не от вчера, че всяка норма е предпоследна.
35
0
 
0
 
! Отговори
г-жата преди 15 години
Кой в МОН формулира въпросите за матурите след 4-ти клас? С тях се покрива минимума от знания...Защо се харчат пари за провеждането им,като тепърва щели да се правят критерийте за оценяването им...Стресираме децата за глупости...
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Матура ще има, колкото и да не им се иска на някои и ще лъсне голият на българското образование, ще си проличи, че и частните уроци не помагат, горките родители, само им скубят парите тези шарлатани
33
0
 
0
 
! Отговори
лазаров преди 15 години
моето мнение е : синдикати и правителство играят една игра-да останат по дълго време на власт.виновни сме родителите,даскалите и синдикатите.даскалите-за това което показаха като доверие към синдикатите ,родителите,които повярваха на даскалите, и синдикатите,които излъгаха даскали и родители.
32
0
 
0
 
! Отговори
яко преди 15 години
накуде - накъм съд в Страсбург и със съдействието на Комитета в Хелзинки
31
0
 
0
 
! Отговори
pipiq преди 15 години
Много си прав, точно това е целта на заниманието. То народа така или иначе си е изпростял ужасно ... незнам дали има повече накуде. От тук нататък вече си е геноцид.