В подземията на МВР пълно с чадъри-убийци

"Хамбургер Абендблат": Британските антитерористи, разследващи смъртта на Георги Марков, откриват потресаващите находки в МВР-БГ
24 юни 2008 13:47,
38
В подземията на МВР пълно с чадъри-убийци
Снимка: БГНЕС

Само няколко седмици остават до изтичането на срока за давност за залавянето на убиеца на най-известния български дисидент Георги Марков, пише авторитетният германски вестник "Хамбургер Абендблат".

Изданието припомня факти около зрелищната стрелба по писателя, извършена на 7 септември 1978-ма година.

Сега, 30 години по-късно, Скотланд Ярд отново се заема със случая - тъй като ако до 11 септември, денят на смъртта на Георги Марков, убиецът не бъде разкрит, случаят ще бъде закрит поради давност.

"Хамбургер Абендблат" съобщава още за посещението у нас на екип от антитерористичния отдел на Скотланд Ярд и за потресаващото им откритие - цял арсенал от чадъри-убийци в подземията на вътрешното министерство.

Отровните топчета от върховете им се насочвали под налягане или с пружина.

Още навремето при извършването на убийството подозренията се насочват към българската Държавна сигурност - тъй като Георги Марков не е обикновен български гражданин.

Той е дисидент, прославен журналист, писател и автор на театрални пиеси.

Заради смелата му критика към комунизма в България и по-специално към управлението на Тодор Живков, Марков е включен в черния списък на тайните служби.

Най-напред бяга в Италия, след което в Лондон, където работи за БиБиСи и за Дойче Веле.

През 1994-та година бившият директор на съветското контраразузнаване Олег Калугин казва, че разгневеният от изявите на Марков Тодор Живков разпорежда убийството му.

Организацията на атентата е поета от тогавашния вътрешен министър Димитър Стоянов, помолил за съдействие КГБ.

По данни от документите на българските тайни служби - агент с името "Пикадили" получава задачата да извърши убийството.

Истинското му име е Франческо Джулино, датчанин от италиански произход и днес според "Хамбургер Абендблат" днес убиецът е  жив и здрав, на 62 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Изразът в статията "зрелищната стрелба" показва пълно безхаберие към думите и непознаване на случая Марков.Това да не е холивудски филм!
16
0
 
1
 
! Отговори
petko преди 15 години
но като чета коментарите,май наистина са прави да си мислят така за нас......Първо да сте чували българската армия /или полиция/ да са били въоръжени с чадъри?!?!?.....тогава за чий ще им е да произвеждат ,,цели подземия '' с това ,,оръжие''???такива оръжия се изработват еденични бройки/не повече от 2/ .След това се унищожават,защото трябва да си луд да го съхраняваш.Ако все пак наистина е имало такова оръжие,нали не си мислите,че ще го поставят на витрината на ЦУМ ,за да може всеки *** журналист от англия да го види?Толкова хора работят в МВР ,как един не каза,че го е виждал,само някакъв световно неизвестен журналист го е видял.....хайде не на нас тези.....и трето-това явно е поседния шанс на англичаните да натопят българия......нещо много се трепят в този лондон,то да беше само Г.Марков......
15
0
 
1
 
! Отговори
UnderDark преди 15 години
Има ли начин тези които пишат статиите за "Днес БГ" да ги проверяват по някакъв начин дали са достоверни.Това направо ми прилича на фентъзи.Особенно за купчината чадъри в мазето /и всичките отровни /. НЕКА НЕ СЕ ТЪРСИ "ШОКИРАЩО РАЗКРИТИЕ" ВЪВ ВСЯКА НОВИНА. Моля ,за малко повече обективност в статиите.Все пак това е новинарски сайт а не секцията с приказки на az-deteto.com
14
0
 
1
 
! Отговори
коментатор преди 15 години
Каква "зрелищна стрелба" бре? То за малко да су умре без да разберат, че е бил прострелян - то и самото прострелване е спорно...
13
0
 
1
 
! Отговори
Mster преди 15 години
Ако беше останал жив,днес г.м. щеше да е бивш говорител в "черна станция"! Никому неизвестен,при това. Това,за чадърите в подземията ,няма да го коментирам...
12
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 15 години
значи българските ченгета са толкова умни, че да го убият без никакви следи, и са толкова глупави че да пазят чадъри в мазето :))))защо ли си мисля че и ония журналисти са писали глупости, и че нашите псевдожурналисти са превеждали на куц крак.....*** работа....
11
0
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 15 години
Не знам да има по вредна *** от мързеливите и некадърни комунисти - особено ако им падне да управляват. Мамицата ни разкатаха безродниците непригодни.
10
0
 
1
 
! Отговори
Друг поп преди 15 години
"Българският чадър" като символ на сплотеността и задругата :-D
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
кой ''умник''ги пише тези работи?Жив и здрав бил убиеца....е ако не ние Европата да го е хванала
8
0
 
1
 
! Отговори
BAI GANIO преди 15 години
................ ДА СИ КАЖАТ ! СЛЪНЦЕТО МАЙ ВЕЧЕ СЕ ПОКАЗВА НА ХОРИЗОНТА !? ЗАДАВА СЕ ДЪЛЪГ И МЪЧИТЕЛЕН ВИДОВ ДЕН ! И ГОСПОД ДА ИМ Е НА ПОМОЩ НА ТИРАНИТЕ !
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Хехехе, да бе, да! Ще оставят те чадърите цели 30 години, че и ще заведат англичаните да им ги покажат. Ама моля ви се! И един мармот завива шоколада в станиол...
6
0
 
1
 
! Отговори
Niko преди 15 години
rabotata naprovo e lainaaaaaa
5
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
4,Българската държава са хората на България, не те са го убили! Петни се името на тия които може би са го убили или са били съпричастни по някакав начин на убийците му...
4
0
 
1
 
! Отговори
rowena преди 15 години
Защо наистина не се постави акцент върху творчеството на Георги Марков от медиите? Само с агенти и куки ни занимават.Дали е бил агент на ДС, двоен агент или само писател дисидент в ВВС?Всичко това са повече негативи отколкото прослава на творчеството на поета. Дори комунистите бяха безсилни да навредят толкова на творчеството му и да го покажат като про-западен агент.Демокрация настана а словото му тъне в е забрава и за него се шуми само като за една от куките.Петни се името на България което е най-лошото в случая. Хората вярват във всевъзможни глупости, един виш американски дипломат преди години отказа да застане под предложен му български чадър.Смешна фобия от български чадъри.
3
0
 
1
 
! Отговори
sisi преди 15 години
и защо цитирате западната жълта преса?
2
0
 
1
 
! Отговори
шерлок холмс преди 15 години
то , че са намерени чадъри - това е ясно. ама кой ги е сложил там и кога - това вече е загадка
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Моляяяяяяяяяяяяяяяяяя? И още си държат чадърите-убийци в мазето???? Потресаващо! Митьо Гестапото, значи? А Р.Петков знае ли? А М.Миков знае ли, виждали ли са ги? Нямам думи! Останах без дъх! Каква държава сме ние? И как се правим на дръж ми ...шапката, пардон... чадъра!