Очевидецът

Скочихме моментално, излязохме навън и видяхме "гъбата" в небето
3 юли 2008 09:28, Екип на Dnes.bg
82
Очевидецът
Взривовете в Челопечене. Снимката е от читател на Dnes.bg

"Спяхме спокойно, когато усетихме два-три гърмежа. Разбудиха ни, защото бяха доста силни, но помислихме, че се задава буря и брат ми излезе на терасата да затвори прозорците, ако случайно завали", разказа за Dnes.bg свидетел на взривовете, живеещ във Враждебна.

"6-7 секунди след първоначалните два гръма,  целият квартал се разтресе от мощен взрив, много прозорци на къщи се пръскаха.

Скочихме моментално и започнахме да се обличаме, без изобщо да знаем какво се случва. След 15-ина секунди втори мощен взрив ни разтърси.

Честно да ви кажа, първото, което ми хрумна беше атентат срещу някой "бизнесмен" от квартала или пък бомбардировка, защото взривовете бяха доста близо.

Излязохме навън и видяхме така наречената "гъба" в небето, която тъкмо се издигаше.

Хората масово излизаха извън жилищата си, като никой не знаеше какво се случва. Веднага тръгна слух за авария в "Кремиковци".

Оранжевите кълбета, които се виждаха, пристигаха под формата на звук в квартала след около три-четири секунди, а най-шокиращата гледка бе, когато ударната вълна на трети мощен взрив бе видяна преди да бъде усетена, което предизвика масова паника.

Детонацията бе изключително мощна и счупените стъкла от къщите стигнаха до средата на пътя.

Около 15-ина минути след началото на взривовете чухме, че е взривен военен склад в Челопечене.

В момента е 9 ч., взривовете все още продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
НИКИ преди 15 години
В нормалните държави Началникът на ГЩ си подава оставка след такива прозшествия. Но този послушко, чието ниво е до рота, и то мобилизционна , няма нито достойство нито чест. Познавам го от 35 години и Ви казвам - той е позор и срам за БА!!
60
0
 
0
 
! Отговори
Малко по-запознат преди 15 години
Май съм сбъркал в последния си пост - май наистина има 1494 тона взривни материали в Челопечене
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Браво, Днес.бг, добре отразявате събитията! Отново ще ви чета по-често.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
OK! в vbox-a има филмче как гърмят 6 тона тротил. увеличете това 3 пъти и отгоре и ще видите с какво сме се разминали
57
0
 
0
 
! Отговори
Parcuc преди 15 години
Офиса ми се намира на ул Резбарска в Хаджи Димитър, от първия гръм се разтресе, при втория директно се изнесохме навън, а третия определено ни отказа да влезем вътре. Усетих и ударната вълна, прозорци до нас се счупиха.....беше адския екшън филм!
56
0
 
0
 
! Отговори
dasdas преди 15 години
абе какви глупости се изписаха ... нямам думи, как Шопландия щяла да се затрие... как щяла да стане на дупка .. е то не, че не е но....20тона тротил се равняват на 0.02килотона, атомната бомба пусната над Хирошима се равняваше на около 18килотона, дори и толкова мощна бомба не можа да причини щети на повече от 3-4километра от епицентъра, единствено бомба равняваща се на 1мегатон или 1000000 тона тротил имат "обхват" на разрушение около 6 километра .. всичко останало са изпочупени прозорци от звуковата вълна и отслабващата ударна.
55
0
 
0
 
! Отговори
sava преди 15 години
v hipodruma, nova kooperatsia se raztrese, kakto pri 2-3 stepeni po rihter!posledvaha po leki garmeji i pomislihme, che ot iztok idva dajd i gramotevitsi... da, prilichashe! okolo 2 h nyamashe informatsia... t5akiva skapani slujbi li imame? ami nie sme opasni za Evropa s nasheto bezhaberie! tuk ne livan ili ivitsata gaza, ta da sme sviknali s garmeji. a jurnalistite se setiha dnes, che prez m.mart podoben sluchay e imalo v Albania! az ne znaya da sa go spomenaval... ega ti jurnalistite...
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
beeegai narode!
53
0
 
0
 
! Отговори
Малко по-запознат преди 15 години
Само да допъля - тротилът е само 2.5 тона, а общото количество експлозиви(много от тях доста маломощни) е 20. Всичко нагоре са просто преувеличения.
52
0
 
0
 
! Отговори
Малко по-запознат преди 15 години
Опасността от тротила не е отминала, но искам да ви успокоя поне, че тротилът не гърми, а просто гори доста силно.
51
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 15 години
"А тоя тротил..., не знам... наистина Слава на Бога, че само по чудо не е гръмнал... Ако вярвам на едни познат, тия 20т. може да оставят на мястото на София една голяяяяяяяяяма ДУПКА.... :-("Какво не знаеш ***, мамво не знаеш ? Така ли гърми тротил ? А пък недай боже ако стане някое по-сериозно земетресение, сигурно целия български народ ще умре от посиране, а не от нещо друго. Еййй, аман от истерични кокошки.
50
0
 
0
 
! Отговори
radi преди 15 години
Потресена съм! Аз съм от Лагера и щом чак при нас се усетиха, не мога да си представя какво е ставалотам на място... Нашият блок се разтресе.... Усетих 4 труса. Може би са били тези най-силните... Помислих си, че са бомбили някой "бизнесмен" наблизо... После като пуснах новините вече разбрах... А тоя тротил..., не знам... наистина Слава на Бога, че само по чудо не е гръмнал... Ако вярвам на едни познат, тия 20т. може да оставят на мястото на София една голяяяяяяяяяма ДУПКА.... :-(
49
0
 
0
 
! Отговори
Danger Soldier преди 15 години
http://zazz.bg/play:d9de9a16
48
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 15 години
абе тя си е мн.добре,но на теб ти има нещо...май не се замисляш колко са сериозни нещата...нз какво те чака утре...аз съм далеч от събитието,но и при мен се усети...не искам и да си помислям какво им е било на хората,които живеят там...буквално за секунди...ужас....хубаво,че няма жертви...коментари от сорта дали някой си е пил хапчетата или не са напълно излишни и ***...предвид вс ставащо и смешни...всеки има право да вярва в каквото си поиска,живеем в свободна страна....но хайде да не обръщаме темата на религиозна вълна.....!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДНЕС В СОФИЯ ЩЕ ПРЕОБЛАДАВА СЛЪНЧЕВО ВРЕМЕ, НА МЕСТА СА ВЪЗМОЖНИ ПРЕГЪРМЯВАНИЯ.
46
0
 
0
 
! Отговори
zaza преди 15 години
Avee,daite link v utube ili vboxa ve??
45
0
 
0
 
! Отговори
Константин преди 15 години
Да колко тона барут трябва да има че не мога да се сетя колко си в склада ако си там главата да ти се е пръснала само от звука ама караи нали сме интриганти и не обичаме да гледаме сериозно на каквото и да е било!!!
44
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Май скоро не си си пила хапченцата...
43
0
 
0
 
! Отговори
той преди 15 години
Да видим кой ще си тръгне след този резил /добре, че не е трагедия/. Имам в пред вид кой ще напусне своя пост от онези с лимузините в старите соц сгради около жълтите павета.
42
0
 
0
 
! Отговори
MYCKA преди 15 години
спокйно.... приемете го като подарък.. от ония в министерствата със скъпите лимузини...,защото е тяхна грижа да обезопасяват районите на поделенията си след като съкращават своята армия...а пък че може да пострадат хора....е голяма работа ....много важно ...те нали си връткат далаверките.....и си правят парички...ВРЕМЕ Е ДА ПРОГЛЕДНЕМ ХОРА....СТИГА ТОЛКОВА СМЕ ТЪРПЯЛИ И ЧАКАЛИ ....ТРЯБВА МАЛКО ФОЕРВЕРКИ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ДА ИМ СЪЗДАДЕМ И ТОГАВА ДА ИМ КАЖЕМ ЧЕ НИЕ СЪЩО ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ,А НЕ ПРОСТО ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ ....