МВР: Младежите да не шофират нощем

И да имат задължителен знак "Млад водач" на предното и задното стъкло
14 юли 2008 18:22,
138
МВР: Младежите да не шофират нощем
Снимка: Булфото

Младежите да нямат право да управляват автомобил от 23 часа до 5 часа предлага Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата след заседание в МВР, съобщиха от вътрешното министерство.

От комисията предлагат на младите водачи да се забрани да превозват повече от двама пътници до 19 г., както и те задължително да шофират с придружител през първите шест месеца след придобиването на свидетелство.

Поставяне на задължителен знак "Млад водач" на предното и задното стъкло на автомобила и получаване от водачите от тази категория на 2/3 от максималния брой контролни точки, са сред предложенията на експертите.

Засилват се санкциите по отношение на неправоспособните водачи: освен предвидената глоба от 500 лв. за нарушението, ще бъде налагана и санкция спиране от движение на шофирания от нарушителя автомобил за три месеца.

Допълнително, който управлява спряно от движение МПС поради шофиране от неправоспособен, ще трябва да плати глоба от 1000 лв, а автомобилът ще бъде спрян от движение за още три месеца.

В тази връзка вътрешният министър Михаил Миков, който е и председател на комисията, е предложил спрямо неправоспособните водачи, които редовно управляват автомобил, да бъде прилагано наказание по механизма, действащ при налагането на санкции за футболно хулиганство.

Също по идея на Миков предстои уточняване на възможностите да се опрости процедурата за налагане на санкции, когато нарушението е документирано чрез видеоматериали.

Обсъдени са и нови възможности по отношение на нарушителите, които застрашават живота на останалите участници в движението. Те са застрашени от отнемане на свидетелството при неправилно изпреварване, при преминаване на ж.п. прелез при пусната бариера, при преминаване "на червено", при изпреварване на МПС на пешеходна пътека.

По време на заседанието е обсъден и докладът за пътнотранспортните произшествия, регистрирани по пътищата на страната през 2007г.

През 2007 г. в страната са регистрирани 92 232 пътнотранспортни произшествия, от които 8010 тежки. Загинали са 1006 и са ранени 9827 граждани.

В сравнение с 2006 г. е регистрирано известно намаление по всички показатели. Тежките пътно транспортни произшествия са с 2,56% по малко, убитите - с 3,54% и ранените - с 3,78%.

От началото на 2008 г. обстановката по пътищата се запазва напрегната и към момента загиналите са 500, тежките ПТП - 3925, ранени са 4867 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Министър Миков- на годината!Я да върнем Петков!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Младите шофьори да нямат право да карат кола над 100к.с. първите 2 години! Много са им даже 100!И дупките..
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
93. - 09:15 - Как е в САЩ ДО:amerikanМладежи и девойки до 21 год нямат право да получават алкохол в заведенията...Обаче във Флорида им дават книжки на 16!!!
114
0
 
0
 
! Отговори
svilen преди 15 години
Taq durjava nikoga nqma da se opravi dokato horata ne se vdignat i ne slojat krai na taq prostotia.Depotatite 6te si kradat,mutrite 6te si ubivat.Ne se li izpravi naroda nqma opravia.
113
0
 
0
 
! Отговори
Вътрешен човек преди 15 години
Напоследък мои познати изгоряха с актове за колани. Както някой спомена глобата е 50 лева и 10 точки. Малък анализ на ПТП в столицата показва, че коланите не намаляват травмите, а ги увеличават. При страничен удар, като виждаш, че ще те удари инстинкта е да се отдръпнеш, но колана те държи. При самия удар коланът се стяга, държи те на място и посрещаш удара с пълна сила. Травмите са много по-сериозни. Освен това сега се правят месечни оценки на катаджиите и броя на актовете влиза в тях. Та за някакви си сто лева те пишат акт след акт за няма нищо, а най-често изопачават нещата и пишат неверни неща в акта с идеята, че те са прави и толкова.
112
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
след няколко месеца изкарвам книжка и най-якото е да си караш нощем. и са кфо няя моа да карам .. е снощи в 12 ходих до центъра на града с колатанямах проблеми . потрессс нене тфа.. тези са болничовека дето говори за дупките е прав ;)
111
0
 
0
 
! Отговори
Държавата да си опра преди 15 години
Вместо да си оправи дупките по пътищата, за да станат мно-о-о-го по-безопасни, особено нощно време, държавата пердлага да не караме нощем. Като за начало младите, ако мине, после и по-старите, а накрая всички, без депутатските и мутренските мерцедеси.
110
0
 
0
 
! Отговори
Zoia преди 15 години
Извенете много искам аз да попитам защо младите шофьори са подложени на тези санкции , извенете много полицията не хваща пияните шофьори, не хваща шофьорите без книжки и тези които са с фалшиви или по-скоро купени! ЗНАЧИ АЗ ЩЕ УЧА ДА ЧЕТА И ДА ПИША , ДА ЗАВЪРША ОБРАЗОВАНИЕТО СИ , ЗА ДА МОГА ДА ПОЧНА ШОФЬОРСКИ КУРСОВЕ (е не уча само зареди това) А ОНЗИ *** ДЕТО И НЕЗНАЕ БЪЛГАРСКИ ЩЕ ОТИДЕ В КАТ И ЩЕ СИ КУПИ КНИЖКАТА И вЪПРЕКИ ЧЕ ИМА И ЗАБРАНА ПАК ЩЕ КАРА НОЩЕМ !!!!!! и ще убие още хиляди хора!!! А АЗ КЪДЕТО С ТРУД СЪМ ПОСТИГНАЛА ВСИЧКО ЩЕ МИ КАЗВАТ ДА НЕ КАРАМ НОЩЕМ И ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ !!!!!!!!!!!! КОГАТО ХВАНАТ ВСЕКИ ПИЯН И БЕЗ КНИЖКА, КОГАТО СТЕГНАТ ПОЛОЖЕНИЕТО, ТАКА ЧЕ ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ КУПУВАТ КНИЖКИ , КОГАТО УПРАВЯТ ПЪТИЩАТА И ЧЕНГЕТАТА НЕ СА КОРУМПИРАНИ, МОЖЕ БИ ТОГАВА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА ЩЕ СПРЕ !!! ПОСЛЕДНО НЕЩО ОНЕЯ С ШИРОКИТЕ ВРАТОВЕ КАТО СИ КУПУВАТ БМВ И МЕРЦЕДЕСИ И КАРАТ СЯКАШ СА БОГОВЕ НА ПЪТЯ И ГАЗЯТ ВСИЧКО ЖИВО, ЗАЩО НА ТЯХ НЕ ИМ ЗАБРАНЯТ ДА КАРАТ НОЩЕМ А????????
109
0
 
0
 
! Отговори
Rumi преди 15 години
bravo, 4udesni idei.......nali darjavata ni se izdarja ot danaci, taksi i globi..... bednqka 6te si pla6ta globite, a politicite 6te gi kradat.....
108
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 15 години
"Всичко в КАТ и МВР е направено с цел корупция и увеличаване на подкупите"Точно така е, и пресилените глоби и всичко е с тази цел.И събират МИЛИОНИ всеки месец, а като отидеш в КАТ е най-голямата МИЗЕРИЯ... километрични опашки и чакане с часове - прекарват те през ада.Естествено, че ще дадеш 20 лева на полицая, вместо да ставаш в 6 сутринта, да си загубиш 5 часа, да платиш 50 лева глоба (за без колан примерно) и да ти отнемат 10 точки (1/4 от книжката).И всичко това за единия колан.. А накрая казват - "хората са виновни, че дават подкупи". *** пълни.
107
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 15 години
BTW - В някои щати в САЩ дават книжки дори на 16 годишните - за сравнение.
106
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 15 години
тези са ТОТАЛНИ ***.Пътищата са разбити, с дупки, липсват знаци... Междуградската инфраструктура е проектирана за автомобили от миналия век.Книжките ги продават..Катаджиите са изнудвачи, а не съблюдават за реда като цяло..Разни престъпници като Стависки - караш пиян, убиваш двама души и те пускат да си ходиш, а после казват "младежите да им забраним да карат" - ей това е дебилността на БСП.И някакви НЕНОРМАЛНИ глоби от по 1000лв.. ей - оправете пътищата, наказвайте адекватно убийците по пътя и после мислете за глоби.Същата *** вече си съществува - минах на жълто (писаха го червено), стана катастрофа - за цялото нещо ми взеха 9 точки.За справка ако караш без колан се отнемат 10 точки.Следователно наказанието за без колан е по-малко от това за причиниена реална катастрофа.Ние трябва да глобим тази _насрана_ държава (БСП+НДСВ+ДПС), че не ни е осигорила пътища, за които плащаме данъци всички, а не те нас, че умираме по пътя защото нищо по пътя не е както трябва да е.
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тези да си видят пътищата дебилноста,няма ли в тази *** страна някоя НПО ,хора човек който да осъди тези маймуни от КАТ ,тази страна за ужаса по пътищата!
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз карам от 12 годишна по черните пътища. Нищо не става без практика, когато си сам зад волана преценяваш рисковете и отговорностите по-реално, знаеш, а това да се спокоен е може би, най-важното услови. Виждала съм много опитни водачи, претендиращи с мнооогото си години стаж, а зад волана са се стегнали и напрежението им личи. Просто практика и съвест и нещата ще си дойдат на мястото. Не подценявайте младите водачи, те не отстъпват по нищо.
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По скоро разумните да не карат нощем. Не може да се въведе подобна забрана. Несериозно е. Селяни, граждани всичките еднакво но боли да загубим близък. Пътищата се лоши. Шофьорските книжки се търгуват. Младежите масово карат пили алкохол. Дори и без книжки. Да чухме за някой наказан? Къде са убийците? На свобода. ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЖЕРТВИТЕ ПО ПЪТИЩАТА Е ВИНОВНА ДЪРЖАВАТА!!!
102
0
 
0
 
! Отговори
monti преди 15 години
Според мен трябва да се тръгне и от обучението на младите шофьори- инструкторите освен да учат само на техника за управление, трябва да възпитават и култура за държане на пътя, как да се държиш на пътя, да се научиш на колегиалност. А за мерките- ми да, съгласен съм, щото не виждате ли какво става вечерно време след 23- всички келешчета се набутват в колите и ходят от кръчма на кръчма и бързат за среща със св. Петър към 4-5 часа, щото ха познайте колко не консумират алкохол. А за придружителя- това са само 6 месеца все пак, вие какво си мислите, че след 20 дни курс сте научили всичко, и то без полигон, блажени са верующите. Един шофьор с повече стаж винаги има на какво да ви научи, особено ако е някой близък- баща по-голям брат, но с когото се разбирате естествено.
101
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 15 години
С по-високи санкции само се вдига размерът на подкупа. Истината е, че корупцията и лошите пътища са главната причина за толкова жертви. Винаги е имало млади шофьори, всеки един е бил такъв...и не съзнанието, а мисълта за контрола на правилата ни е карал да ги спазваме. Сега - слагаш няколко "извинителни бележки" с подписа на Алеко в джоба и можеш да си цар на пътя, дори без книжка. Хубаво е в министерството да се замислят за сериозно решение, а не да симулират действия около проблема
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe Hora Vi Da Neste Pili BENZIN We Kvi Sa Tez Umrelite Zakoni Ako Iskate Da Karam S Instruktora Si O6te xaxaaxxa BALACIIIIIIIIIIIIIIII
99
0
 
0
 
! Отговори
sn преди 15 години
Големи сте разбирачи всички, ама само глупости бръщолевите. Дискриминация било, ами да дадем на 5 годишните да карат.Абсолютно трябва да се държат изкъсо младите шофьори, защото са *** (включвам себе си в това число). Защо не трябва да карат нощем ли? - ами защото започват да се съзтезават и през ден се пребиват. Към всички селяци: като не искате да спазвате законите, марш в чужбина! Да видим там как няма да ги спазвате. Всички обичаме България, ама само ако ни позволява да простееем и си проявяваме селяндурщината когато искаме.
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Mercedes benz G 55 AMG