Подслушването законно

Според съда Наредбата за съхраняване на електронните ни данни за нуждите на МВР е законна
17 юли 2008 12:19,
46
Подслушването законно
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на фондация "Програма достъп до информация" срещу Наредбата на МВР за подслушването на мобилните телефони и за достъпа до личните електронни съобщения.

Наредбата, която бе издадена от министъра на вътрешните работи на основание Директива на ЕС от 15 март 2006 год. включва категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриването на престъпления.

В обхвата на нормата изрично е изключено запазването на данни, разкриващи съдържанието на съобщението.

Според магистратите, гаранцията, че данните се предоставят само на компетентните органи (съд, прокуратура, служби за сигурност) е напълно достатъчна.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Наредбата вече е валидна за мобилните оператори у нас, но за интернет доставчиците влиза в сила от 2009-та година.

Тя позволява на МВР без съдебно разрешение да има пълен достъп до личните данни, телефонните контакти и електронната поща на всички граждани.

Подслушването е позволено за всички престъпления, а не само за най-тежките, както е в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Ако не подслушват от къде ще им идват идеи, как ще управляват, как ще правят бизнес. Интелектът им е сравним с този на шимпанзетата. Затова мафията не могат да послушват, защото мафията плаща на експерти да я пазят. Могат да подслушват политици, бизнесмени и други "оперативно интересни лица", които въобще не се замислят, че може да ги послушват. Тези които се замислят и вземат мерки водят до "брилянтни" в техническо отношение полицейски акции, като акцията по освобождаване на екс шефа на Литекс..- Пък и прости средства като лист и химикал могат да се преборят с "високите" им технологии. Затова се вземат и други мерки срещу бизнеса, например не може половин година да се регистрира фирма и т.н.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Подслушването е позволено за всички престъпления, а не само за най-тежките, както е в ЕС."Очаквам Януари 2009 година, комшията ми, който е полицай, и с който не сме в добри отношения да започне да ми слуша интернет трафика.
3
0
 
0
 
! Отговори
neo преди 15 години
dobre doshli v 1984!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
като знаем колко е кадърна полицията и тия данни как се дават на кой ли не... абе тия ако са истинска полиция аз съм Шакийл О Нийл - просто са злета и информацията не че изтича - тя изобщо не се задържа в МВр уж било секретно ..смях
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И без това важните неща не се говорят по телефона... Мен тази новина не ме изненадва или притеснява особено.