Да се помни от поколенията след нас: 1362 двойки по история в СУ

Пълните шестици са едва 4
25 юли 2008 18:50, Красимир Ангелов
70
Да се помни от поколенията след нас: 1362 двойки по история в СУ
Снимка: БГНЕС

1362 са слабите оценки на изпита по история в Софийския университет, съобщиха от най -старото висше учебно заведение у нас.

Кандидатите имаха право да избират между две теми - „Външната политика на България в периода 1939-1944 година" и „Обществено-политическа дейност на Георги Сава Раковски".

Двойките са 58,83% от всичките оценки.

Отличните оценки са 86, като пълните шестици са едва 4.

До края на деня резултатите ще бъдат изнесени в Интернет и на „Стената на плача“.

С история в Софийския университет се кандидатства за 20 специалности, сред които и право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Nai ironichnoto e che vupreki visokite iziskvania za kandidat studentite po istoria budeshti pravisti i drugi prestijni profesii kato se diplomirat stavat korumpirani lumpeli taka zabraviame istoriata otnovo i otnovo povtariame si sushtite greshki i tupchem na edno miasto daje stavame i po zle.
28
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 15 години
Явно нещо не се разбираме въобще.Аз не страдам, нито се радвам от оценката ми по БЕЛ, по понятната причина, че вече съм приет с история.Много добре знам какво ще ми предложи СУ и влезнах( с история) една от най-хубавите специалности там.Идеята ми е обаче, че приемните изпити във вузовете се основават на назубреното и нищо повече, те не стимулират логическата мисъл, както ми стана ясно от рецензиите ми на темите по история.Дори и да разсъждаваш задълбочено, винаги те санкционират, ако не посочиш годините на управление на чужд владетел или от кога до кога са се издавали вестниците на Ботев примерно.Така, ако искаш да изкараш отлична оценка, трябва да знаеш целия конспект от теми с безсмислената фактология, която забравяш веднага след изпита, а логическото мислене пак отива на заден план.При положение, че зубрачеството се толерира и насърчава не е чудно и защо образованието ни е на килийно ниво в сравнение с другите европейски държави.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вси4ките ни висшисти са връзкари от там идва крахът на българия ....
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Едва ли ще се учуда,ако полувината от двойкаджийте имат отличен на матура по история.Кой кого излъга на матурите тази година?Масово преписване в училищата набедени за елитни и намиращи се под специалната закрила на Регионалните инспекторати на МОН.Познавам випускници,които в живота си не са решавали квадратно уравнение и имат на матура по математика отлична оценка.С тази оценка ще влезнат в някой технически ВУЗ и тогава ще стане много интересно....
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Rakovski se e zanimaval s obshtestveno-politicheska dejnost ne samo v BG, no i v Syrbia. Kakto i Karavelov. Po tova vreme nastroeniata sa bili da se osvobodim s pomoshtta na syrbite i da pravim Balkanska federacia.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
detsata na Balgaria ne sa tapi! tapi sa istoritsite, koito po tezi temi sa prepodavateli, kato dragomir draganov. nay-slaboto myasto e hay-novata ni istoria. tolkova gluposti i izmislitsi ima v uchebnitsite...no kakvo ot tova, che uspeha e nisak? ne moje vsichki da sa studenti - nyakoy tryabva da mie ulitsite!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами това са цели 4 класа-випуска на 1 училище! А двойкаджиите каква оценка имат по история в дипломите? Министърът на образованието да направи справка и да намали заплатите на всички даскали,които иамт кандидат-студенти с двойки,а на отличниците -да ги вдигне!
22
0
 
0
 
! Отговори
cons.... преди 15 години
Така..... не искам и да мисля кое първо се оценява мисълта или правописа. Но искам да помисля малко дали есето ти Кирчо е имало смисъл. В смисъл има ли разлика между есе и тема и какво ако има.Няма значение дали се кандидатства с есе или тема. Важен и избора . Какво може да ти даде СУ. Нищо и ти си го знаел още като си прочел конспекта. Но не си имал избор.Е отишъл си , видял си ги.Видял си че има надежда за тях имаш 3.Продължаваш напред, но какво ще правят другите Кирчо, който имат двойки и сега ще четат тези теми още една година.Какво ще правят те като влезнат.Кога ще почнат да мислят или цял живот ще се опитват да се научат да пишат правописно - без да има кой да ги научи да пишат докато не мислят :)
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и в този сайт който за сензационни новини предимно има раздел за изкуство. Децата просто не четат.
20
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Нещастните кандидат-студенти всяка година дават огромни пари за глупави курсове или си купуват теми, написани от някой *** и ги зубрят. Защо не разберат тези младежи, че трябва да се запознаят с произведенията и да се научат да размишляват върху тях - това е! Необходимо е и да могат да се изразявят писмено - но пък в гимназията са имали достатъчно време за това.Е, не всеки ще го постигне, но ако са насочвани правилно от учителите все пак става - мисля, че половината от учителите по-литература не могат да скалъпят едно нормално изложение върху произведение. И те преписват откъде ли не.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сегашните кандидат студенти са такива *** ,че въобще е чудно как сутрин като излязат ,след това намират пътя за в къщи,сами.
18
0
 
0
 
! Отговори
Deni преди 15 години
Не си съвсем прав. Възпитанието,обноските и поведението започва най-напред от родителите, от вкъщи! Когато тръгнат на училище, децата вече са на по 6-7 години. И не можеш да слагаш под общ знаменател всички учители. Да, факт е че е пълно с такива, които хабер си нямат как се преподава, но има и безумно много съвестни учители, които въпреки мизерните си заплати и никакъв стимул, държат да научат "подивелите" тийнейджъри на нещо. И когато някой не желае на учи и Господ на слезе да му налива акъл, резултат няма да има, повярвай ми! Родителите са в основата. И когато милото им детенце се издъни, и ги привикат в училището да се оплачат и да ги побутват да вземат мерки, се оказва че майката и бащата са същите темерути, неграмотни и тотално безхаберни хора.
17
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 15 години
О, допуснал съм една правописна грешка(от невнимание ) и до какви генерални изводи стигнахте за мен!? Меко казано е несериозно така да ми се нахвърляте още повече, че не ми се мисли вие що за стока сте. Не ми обяснявайте къде и какво да кандидаствам понеже съм лауреат на националната олимпиада по история, имам 6-ци на матурите, завършил съм с отличен успех едно от елитните софийски училища, знам 3 езика и можех спокойно да си влеза в който си искам ВУЗ в България с история. Поне знам какво искам от живота и как да го постигна, а не като вас да вися по форумите, да злобея и критикувам. На мен не ми е винивна за всичко държавата, не мрънкам за щяло и нещяло, тъй че прав ви път!
16
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
На младите им се налага чалга културата (главно от медиите), която не съдържа от традиционните ценности. Не трябва да се обвиняват младите, че зубрят, а учителите позволяващи това. И как ще ги е грижа за културата и знанията на ученците си като и на тях, като на повечето хора, не им стигат заплатите. Пък и не им се прави никакъв контрол, така че и нямат стимул да преподават добре.
15
0
 
0
 
! Отговори
Deni преди 15 години
13 мислиш ли че Кирчо знае какво означава "бонификация"?! Аз лично, силно се съмнявам!
14
0
 
0
 
! Отговори
тимур преди 15 години
Кириле,драги ми господине,сбъркал си - ти не трябва да кандидатстваш история,а да се върнеш в основно училище и да се научиш на правопис и езикови правила!*** младеж!Тъпо поколение!*** държава!
13
0
 
0
 
! Отговори
and justice for all преди 15 години
Чест ти прави,че си рискувал да плуваш в тези необятни води-имай предвид,че следващият път,ако ти се наложи да се явяваш на подобен изпит,а и на изпит от всякакво естество,подредбата на речевите фрази,строежа на изреченията и като цяло стилистическият набор от средства носят бонификация от една единица,когато са употребени уместно и грамотно.Успех!
12
0
 
0
 
! Отговори
Deni преди 15 години
Кирчо, Надя добре ти е казала, Учуди се още малко. Не може да правиш елементарни правописни грешки и да очакваш повече от 3. Даже и блестящо да ти е съдържанието на есето, при подобни правописни грешки директно трябва да ти се анулира работата. Научи се да пишеш правилно поне на родния си език и тогава се възмущавай от критериите.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 5,на тебе сигурно са ти писали не една,а две двойки.
10
0
 
0
 
! Отговори
cons.. преди 15 години
Меродавната им теория е : Темата включва разсъждания и фактология .Тяхно задължение е да разсъждават, опирайки се на факти.Но тъй като е нормално ако те разсъждават да бъркат ( деца са) не го правят тъй като ще получат двойки, затова четат книги с разсъждания на някого и се опитват да ги наизустят и преразкажат. Есето пак е така май, но целта му е друга. С други думи студента би следвало да получи и шестица стига да напише авторски текст дори и да се занимава само с темата Стойков ли е Сава ли е и защо името е от значение, пък ако ще да напише че имат съкрално значение имената.То за професора веднага ще се види кое дете е по умно и начетено ,В кое есе има драматизъм или пък е написано като красив фарс, дали мисълта се лее , да ли се опитва да не си противоречи. Ако случайно във форума тук попадне филолог да обясни по- добре.