Международна организация иска Първанов да отнеме награда на журналист

Обвиняват журналиста Калин Руменов, че пише расистки статии срещу ромите
29 юли 2008 12:16,
57
Международна организация иска Първанов да отнеме награда на журналист
Да видим дали Първанов ще мълчи? Снимка: БГНЕС

Центърът Симон Визентал, еврейска международна организация за борба с антисемитизма, призова българския президент Георги Първанов да оттегли награда, присъдена на журналист, автор на расистки статии срещу ромите.

Директорът на международния отдел на центъра Шимон Самюелс протестира срещу връчването на наградата „Черноризец Храбър” 2008 г. на Калин Руменов от вестник „Новинар”, който пишел „често расистки статии срещу ромската общност”, се казва в комюникето на организацията.

Ромската общност в България, която наброява около 700 000 души или 9% от общото население, живее в мизерия и неграмотност и е изолирана от останалото население, отбелязва АФП.

В статиите си Руменов пише, че ромите „се множат като овце” и могат да отблъснат чуждестранните инвестиции от България.

Според писмото на центъра Визентал, „този език напомня на 30-те и 40-те години на 20-и век, когато евреите и ромите бяха нарочени от нацистите за изтребление”.

Центърът поиска от президента да „осъди публично писанията на Руменов” и да му бъде отнета бързо наградата за най-добър млад журналист.

Мълчание от страна на българския президент „ще създаде впечатление за подкрепа и отговорност и от страна на държавата”, се казва в писмото на центъра Визентал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriikata преди 15 години
Ок браво!Само дето такива като нас се броят на пръсти...
35
0
 
0
 
! Отговори
Kpacu преди 15 години
И българите се пробуждат по отношение на единността, веднъж догонихме и натупахме заедно с 3 войничета и още някакъв човек два брикета които бяха откраднали чантата на една жена.
34
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriikata преди 15 години
Айде стига сте ровили...че има крадливи *** има,че има такива дето не бачкат така е има ги...,само че айде пробвайте да натупате някой ***,да видите колоко са организирани...ще Ви дойдат 100 и такъв бой ще ядете,че ще го помните цял живот!А бях свидетел на кражба в магазин и искам да Ви кажа,че нито един българин не се намери,който да подгони мръсния *** и да върне откраднатата чанта!Такива сме си...,а по повод въпросния журналист-някой добре му е платил, за да извади такъв материал.....колото до Георги Седевчов Първанов......както писах по-долу-да престане да раздава наградки насам-натам!
33
0
 
0
 
! Отговори
йойо преди 15 години
писна ми..! от ***, евреи,*** и комунисти - Отлично казано, подкрепям! И Бражо на журналиса!!! А относно радетелите за толерантност - като вятъра!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
AZ SYM преди 15 години
писна ми..! от ***, евреи,*** и комунисти.....вечно някой ги бие.
31
0
 
0
 
! Отговори
mr Smith преди 15 години
Отбелязах, че държавата ни е скапана по всички показатели.На фона на това, обаче, да се фаворизират мързеливите вонящи ***, не съм съгласен! Такива като теб, които ги защитават, да отидат да си живеят с тях и да си недоволствате заедно.На тях не им пука изобщо как живеят, защото това им е същността.Никога не са били организирани и ученолюбиви.Но такива епизодични вопли от страна на уж защитници, ги радват.Единствено защото при тях ходят за интервю и те се чувстват за кратко известни.В действителност не знаят за какво иде ряч, но се изказват гръмко.вечерта цялата махала ще ги види по "телевизора" и ще бъде повод да отпразнуват със социалните помощи важното събитие.На другия ден-отново вопли колко са онеправдани.
30
0
 
0
 
! Отговори
бай х. у. й. преди 15 години
как ненавиждам такива слабоумни като теб.... ромите вършели престъпления от глад, казваш? ок, крадат на дребно от глад - може би, някои от тях. а защо изнасилват? защо убиват? защо убиват безпомощни старци и се гавря с тях, и после им отмъкват 20ина лева? и това ли е от немотия? от принуда? голям химанист се извъди! сериозно ти казвам, голям късмет имаш, че сме в нет-форум; ако те срещна наживо, а и всеки като теб, ще те размажа!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От всичко най-много мразя расизма и ***! Стига сме жалили *** - просто те трябва както всички освен права, да имат и задължения в тази държава! Да плащат данъци, да образоват децата си... Аман от готованци!
28
0
 
0
 
! Отговори
skinhead преди 15 години
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да попитам кой пречи на Азис или Бони да се асоциират в българското общество? Отговора е същият и за останалата част от малцинствата! НИКОЙ! По стара традиция от едно време е по-лесно да се оплакваш, отколкото да си помогнеш сам! Браво на Калин Руменов - намери се един човек който да каже какво мислят хората - те нямат интерес като политици от *** гласове на избори, а се сблъскват с ромските престъпления всеки божи ден! А какво да кажем за ромските фондации, който "усвояват" големи суми пари, без те реално да стигат до ромското население! Не може без образование и работа да очакваш нещо от живота, пък било то и в България!
26
0
 
0
 
! Отговори
ORION преди 15 години
Както и да гледате на нещата, *** си остават ***, които за жалост се размножават прекалено барзо и докато го осъзнаe Eвропа за България ще е прекалено късно 88
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако гледаме като цяло престъпността ромите не са по лоши от българите, а просто вършат различни престъпления. Ромите крадът за да могат да не умрат от глад, докато българите правят престъпления от много по долни подбуди!Ако направиш сметка на всички престъпления в държавата (корупция, укриване на данъци, кражба на пари от държавни и частни фирми, проституция, контрабанда и т.н.) абсолютният брой на престъпниците с български произход вероятно би бил доста по голям! Българите вместо да вземат да се прочистят от мафиотите, корумпираните, наркотрафикантите и сводниците са се хванали да търсят кусури на ромите!Истината е, че във всяко племе има *** и нормални хора, но когато обединиш всички и плюеш всички това си е чист РАСИЗЪМ!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хора, едно са лозунгите противи расизма, които лесно се дават от уредена европа, но реалността е друга, жалко е че при нас са се настанили тия и ни тровят живота, не ни стигат българите -душмани, видяхте как ги изритаха от Париж и как в Италия искат да ги линчуват, просто тия хора не искат да се интегрират и да се променят, не спазват и правилата на общността, как ще живеем с тия човеци, а стават и все повече, ако имаше желание от тяхна страна, а им липсваха възможностти - добре, ама не е така
23
0
 
0
 
! Отговори
o45x преди 15 години
да се даде орден Стара Планина първа степен на въпросния журналист!
22
0
 
0
 
! Отговори
mr Smith преди 15 години
Били неграмотни ***.Такъв им е манталитетът.Мързеливо племе са.Дай им само чака-рака и да се оплакват.Аз се чувствам дискриминиран от абсурдната ни държава, защото *** имат повече права.Не плащат сметките си за ток и вода, пътуват без билети в ГТ и т.н.Каквито и привилегии да получат още, оплакваниятя им ще растат.Защото така им е изгодно.А евреинът, който прави аналогия между *** и евреите, да си гледа работата там някъде си.Евреите са находчиви и богати, за разлика от ***, и не живеят от помощи.Много *** държава сме-това е ясно.Щом всеки отвън може да ни се бърка за всичко-гади ми се!
21
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Това, че *** ни чистят смрадта е така, спор няма. Но дори и да ги нямаше пак ще има кой да чисти, може и да е за добро. Ако ти потъне къщата в *** не ми се вярва да ги викнеш да ти чистят...Много организации ги защитават и те стават все по-нагли. А знаят ли господата правозащитници как се живее с таяпаплач и всъщност чии права са нарушени?!А нас кой ще ни защити от тях!?
20
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Може би имаш предвид че ние българите оплюваме ***. Точно обратното. Явно не си живял в близост до техен квартал, защото иначе щеше да знаеш, че малките цингета мноооого се забавляват да вървят след българите и да ги псуват. А когато големите им събратя се съберат в група, имат навика да обиждат всеки срещнат бял на пътя по всякакъв начин, и една от любимите им обиди е "***" (те може да не знаят турски, но важното е да ни плюят).Така че за какво уважение говориш, като уважението от тях го няма никакво?
19
0
 
0
 
! Отговори
Outrageous преди 15 години
Тази еврейска организация да си гледа работата!!! Да не се меси в нашите работи. В нашата държава има ли евреи,арменци,турци,гърци и не знам още какви малцинства? Има. Да им е казал някой нещо?Щом си гледат работата и си плащат данъците, не се кучат като *** и ние да им гледаме децата, няма проблем. Но *** са проблем,наистина и то голям проблем. А как да се отнасяме с тях,видяхте ли в Столипиново -150 тона *** им изхвърлиха да не лепнат пак хепатит.Има много грешки и от страна на държавата,която предпочита да си затваря очите пред това,но ще дойде ден и всичко това ше се стовари на нашите глави.Ще издържаме още повече *** така както върви тяхната раждаемост. Снощи чух обаче и нещо окуражително-че тези *** от Столипиново,които не участват в почистването няма да бъдат обслужвани административно и няма да им се изплащат социалните помощи. Но тук възниква въпросът, а дали няма да крадят и убиват тогава като останат гладни. Така, че както виждате, въпросът е наистина много,много сложен.
18
0
 
0
 
! Отговори
Габровски преди 15 години
... Калин Руменов не знам дали още бачка в Дарик, но съм го слушал, истинска отврат, прави се на интересен, като дрънка цинизми и всекакви простотии, безсъдържателни естествено, глупаво момче, пресилено са го титулували журналист, обикновен ***, посткомунистически запъртък, както би казал Кеворк...
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В цивилизованите държави хората се отнасят с взаимно уважение един към друг, защото знаят, че ако днес ти оплюеш някой утре друг може да оплюе теб и копче не може да ме кажеш! В Чистота София 90% от служителите са роми! Ако не бяха те всичките пишещи тук расисти щяха да ходят до гуша в лай...