Шофьор - след 10 клас, тогава идвала интелигентността

"За да се управлява автомобил, все пак се изисква определена интелигентност", прозря министър Даниел Вълчев
9 сеп 2008 07:56,
71
Шофьор - след 10 клас, тогава идвала интелигентността
Снимка: БГНЕС

Образователният министър предлага  шофьорската книжка да се издава само след завършен 10-и клас.

"В Конституцията е заложено, че образованието в България е задължително до 16-годишна възраст. Трябва да бъдат наложени подобни изисквания и за притежанието на шофьорска книжка", категоричен бе Даниел Вълчев.

По думите му, за да се управлява автомобил, все пак се изисква "определена интелигентност".

Министърът все пак призна, че идеята му е свързана с това да се стимулират част от децата от рисковите групи да стоят по-дълго време в училище.

"Въвеждането на това условие обаче може да стане най-рано след четири години", допълни Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Sofia преди 15 години
25 - миекай си там, откъдето си! И си говори пред всички в рейса по джи Ис Иемчето!
29
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
27-mi za narusheniqta ako go hvanesh az sam spiran edin pat za proferka tova neznachi che ne pravq narusheniq na oranicheniqta sam pone dvoino ot gore i kakvo patrulkata stoi do men az ot lentata za na lqvo tragnah napravo i te nishto
28
1
 
0
 
! Отговори
от №14 преди 15 години
извинявам се за израза "най-рисково".НЕ Е ПОДХОДЯЩ. но възрастните хора имат бавни реакции и не се съобразяват с останалите участници в движението. естествено има разлика от човек до човек. мен лично 2 пъти ми се е случвало някой дядо да ми обърне огледалота или да ми счупи стопа. уточнение: не съм пуберитет на 28г. съм
27
1
 
0
 
! Отговори
Томов преди 15 години
Интелигентността няма нищо общо със шофирането - справка - хилядите -малумници по пътищата. Книжка трябва да се взима след изпитателен срок от 6 месеца, в който ако не направиш някакво нарушение, ще получиш книжка. А при 3 нарушения, трябва да се взима книжката доживот. САмо тогава ще се спре войната по пътищата.
26
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
spored men knishkata si e dobre na 18 ama chasovete da sa pone 3 meseca vseki den a ne 24 pati po 40 min a za poveche to katastrofi sa vinivni kukite i shofiorite kukite zashtoto ne im kakvo stava okolo tqh a shofiorite zashtoto pozvolqvat na gazarchetata da minavat na krastovishata i sfetofari pred tqh a ne kadarnite shofiori se poznavat po registraciqta az kato vidq registraci s C CA CO KH E M bqgam na dalech
25
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В САЩ се взима книжка на 16 години... Имам по-малка сестра на 15 години и в нейния клас поне трима ученика ходят с колата на родителите си на училище и то не от вчера.По-добре такива деца да минат през шофьорски курсове,защото те така или иначе си карат.Ако пък се взема книжка на 21 познайте още колко младежи ще карат без да са запознати с правилника и да имат елементарни умения за рискови ситуации...
24
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно ви подкрепям!На софиянци за всичко са им виновни ***, турците, селяните и пр. .Те са най-безгрешните същества на цяла България, но половината сигурно са по *** и от селяните!
23
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vaprosa za bezopasnoto shofirane ne oprira na kolko ili kakav si zashtoto mi se sluchvalo nq masto s natovareno dvijenie edinstveniq koito me pusna da mina da ne stoq oshte 15 minuti beshe *** vaprosa e kak te uchi akala
22
1
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Според мен лично не е до годините, а до манталитета... 99% вече са топ състезатели от формула 1.. Няма какво да си говорим или трябва книжка да се дава на 30 или трябва здраво да се превъзпитат шофьорите.. както и да е.. но на хора не завършили основното си образование не трябва да се дава нищо, нито книжка, нито помощи нищо!
21
1
 
0
 
! Отговори
анти-вълчо преди 15 години
абе, това си е дискриминация. на образователен принцип (ценз). всеки адвокат може да го докаже.ако мога да си реша правилно листовките и издържа курса по кормуване, дори и да не съм завършил първи клас, пак трябва да взема книжка!просто някои искат да контролират всичко и всичко през тях да минава.
20
1
 
0
 
! Отговори
Станимир преди 15 години
Най-накрая едно смислено нещо.То е ясно че трябва да можеш да мислиш,че да караш автомобил,дори съм съгласен да трябва средно за книжка !
19
1
 
0
 
! Отговори
Petur Petrov преди 15 години
Gospodin MInistar sina vi da ne e 10 klas .... haha
18
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Eй такива, на които другите са им виновни, правят катастрофите...Аман от добросъвестни "отличници", които разбират от всичко и дават компетентни мнения по всички въпроси. Ако не са виновни селяните ще са виновни *** или комунистите или индианците примерно, все едно, важното е че ние сме най-хубавите и безграшните, а когато сгафим все ще има кой да е виновен. Най-много ме дразнят такива, дето сочат с пръст и казват, че не са от тук и са за малко, иначе са готови да дадат акъл за всичко.Безопасното шофиране е въпрос на отговорност, а тя я част от възпитанието на един човек, не от образованието му или произхода. А в същата Конституция, цитирана от въпросния министър, е записано:"Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."
17
1
 
0
 
! Отговори
Костов преди 15 години
Това, че пенсионерите били онези, които карат "най-рисково" изби рибата. Може да го напише само някой пубер, от ония, дето умират на 20 години, усукали автомобила си около крайпътен стълб :(
16
1
 
0
 
! Отговори
CASPER G преди 15 години
Чакайте малко какви са тея работи? Книжка на 16, а помислили ли са за това, че автомобилите в България са малко повече от колкото трябва? И преди малко гледах някакво предаване по тв-то, там казаха, че столицата е препълнена от коли и автомобили, а пътищата не са направени за толкова много автомобили!!!
15
1
 
0
 
! Отговори
65 г.без нарушение преди 15 години
Възраста не прави шофьора!Акъла го прави!
14
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
книжка след 21 г. и до 60 г. Пенсионерите карат най- рисково
13
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe kakvi sofiqnci moje da ima v sofiq bee...ako ima to te sa na priklonna vuzrast,vsi4ko e ot provinciqta
12
1
 
0
 
! Отговори
??? преди 15 години
Това е единственото разумно нещо,което чух от този министър!Чудя се обаче дали е негова идея или някой му я е подсказал ,за да се замажат малко безумията изречени и направени от него преди това!
11
1
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
Е как ще има катастрофирал софиянец като те така нахално шофират, че другите като се стремят да избегнат челния удар с тях и излизат от пътя и се блъскат те. А и още нещо, те останалите софянци са по на 90 години и не шофират - как тогава ще катастрофират???