100 години Независима България

"Провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо царство", казва на 22 септември 1908 г. в Търново княз Фердинанд
22 сеп 2008 08:48,
85
100 години Независима България
22 септември 1908 г., княз Фердинанд Първи. Снимка: wikipedia.org

Днес се навършват 100 години от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново.

На днешния ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите".

В издадения от него Манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава Независимостта на България.

На 6 април същата година с Цариградския българо-турски протокол Независимостта на България е призната и от Турция.

На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война (1877-1878).

Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а тя от своя страна се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 милиона франка. 

До средата на април Великите сили (10 април - Англия, Франция и Италия, а на 16 април - Германия и Австро-Унгария) и балканските държави (7 април - Сърбия и Черна гора) признават Независимостта на България.

С провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Петото Велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 г.) приема промени в конституцията, за да приведе текстовете й в нова редакция с оглед на обявената независимост.

Утвърдена е царската титла, засилени са правомощията на монарха във външната политика, намален е мандатът на Народното събрание на 4 години, министерствата стават 10.

Най-строго охраняваната тайна в държавата преди сто години е именно обявяването на Независимостта на България в старата столица.

За това свидетелстват спомените на Никола Мушанов, министър в правителството на Александър Малинов, припомнят изследователите от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В спомените си министър Мушанов посочва, че с решение на правителството подготвяният исторически акт е държан в тайна и че дори княз Фердинанд не искал това да стане достояние в двореца или на членовете на неговото семейство.

Днес заради тържественото честване на 100-годишнината от Независимостта на България се променя движението по някои централни улици в София, съобщиха от Столичната община.

От 17,30 до 21,00 ч. се забраняват влизането на автомобили в двете посоки, престоят и паркирането и движението на пешеходци по ул. "Оборище" между ул. "Раковски" и ул. "11 август".

От 8,00 до 21,00 ч. се забраняват престоят, паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятието, по ул. „Оборище" между ул. „Раковски" и бул. „В. Левски".

От 11,00 до 12,30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Цар Освободител" между ул. „Раковски" и бул. „Княз Ал. Батенберг"; ул. „Леге" между ул. „Съборна" и пл. „Атанас Буров".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
По канал едно(правителствените гъзоблизци)даваха зарята-проверка и насред центъра си беше легнало едно куче-пумиарче тип параванка!!!Голем смех виказвам -ПУМИАРА ДОШЪЛ ДА ВИДИ ПУМИАРИТЕ СЕРГО ГЕЯ ПАРАВАНТРИПЕРА ИОСТАНАЛИТЕ *** БАРАБАР С ТОЯ ВОЕНИЯТ МУТРЕНСКИ ТИП НА ВОЙНАТА:)))))
63
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
Ruska mafiya, koyato ni vkara v NATO i ni napravi suiznik na imperiyata na zloto USA, chuvash li se kvo prikazvash be malaumnik,rusish prostotii na parcali.
62
0
 
0
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 15 години
РУСКО -МАФИОТСКАТА ОКТОПОДСКА КЛИКА ПОДПОМОГНАТА ОТ ДС БИВШИ АГЕНТИ И ПАРТИИНИ МЪРШЛЯЦИ УМЕЛО ОГЛОЗГВА МАЙКА БЪЛГАРИЯ И СЪСИПВА ЕМИДЖА И ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ ! ДА ВИ Е ЧЕСТИТО ЛИШАВАНЕТО ВИ ОТ 2 МИЛИАРДА ЕВРО И ОЩЕ 10 МИЛИАРДА ЕВРО СТРУКТУРНИ ФОНДОВЕ ! ЧЕСТИТО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ И БСП СПОНСОРИТЕ ! АШКОЛСУН И НА МЕМЕТГЕПИДЪРВО ЕВРОФОНДГЕПИОГЛУДОГАНЛУ !!!
61
0
 
0
 
! Отговори
Никола Гешев преди 15 години
6 - *** БЪЛГАРИ ДЕЛЯТ 15 МИЛИАРДА ! ПОЗНАЙТЕ КОИ СА ТЕ ?! ПОЗНАИТЕ КОИ СА ТЕ ! ПОЗНАИТЕ КАК СА ГИ СПЕЧЕЛИЛИ ! ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ОТГОВОРИ НА ТЕЛ. 166 ИЛИ В НАИ БЛИЗКОТО ТЕРИТОРИАЛНО ЗВЕНО НА ДАНС !
60
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Поведението на политиците е позорно сервилно - другите просто ни презират. Освен личните ни приятели-чужденци, които разбират, че сме тотална жертва на свои и чужди. А пред достойните сред предците ни - поклон.
59
0
 
0
 
! Отговори
Професор Цанков преди 15 години
МАСЛАРОВА МАЙ ТЕ Е РАЗЛЮБИЛА ? КАТ СИ СЕ БОРИЛ ЗА СОЦИАЛИЗЪМ , ЩО ПОЗВОЛИХТЕ ДА ГО ОКРАДЪТ И СЪСИПЯТ ?! ТИЯ СТОПАНСКИ НОМЕНКЛАТУРИ ДЕТО ИЗТОЧИХА ПРЕДПРИЯТИЯТА ОЩЕ ПРЕЗ 1980 - 1993 Г ЗАШТО НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН ? ЗАШТО ПОЗВОЛИХТЕ НА ЛУКАНО ДА ОКРАДЕ ПЕНСИОНИАТ ФОНД НА НАШТЕ РОДИТЕЛИ И ДЕДИ ОТ 67 МИЛИАРДА ВАЛУТНИ ЛЕВА И ДА СЕ НАЛЕЕ БЕЗСМИСЛЕНО В ГОЛЕМИТЕ ПРОМИШЛЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ОТ ТАМ ДА СЕ ИЗТОЧАТ ОТ МУЛТИГРУП ? ЗАСХТО ПОЗВОЛИХТЕ НА БРИГО АСПАРУХОВ И КОМПАНИЯ ДА ИЗТОЧАТ БАНКИТЕ ПО ЖАН ВИДЕНОВО ВРЕМЕ И НЕ ПОМОГНАХТЕ НА ТОГАВАШНИЯТ ВЪТРЕШЕН МИНИСТАР ДА ГИ АРЕСТУВА , А ГО ОСТАВИХТЕ НА ХИЩНИЦИТЕ ??! ЗАЩО НЕ ОЗАПТИХТЕ ЛИУБЕН ГОЦЕВ И СИЕ ДА НЕ ПИПАТ ОТ 22 - ТЕ МИЛИАРДА ДОЛАРА ОТ ВЪНШНОТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА , А ГИ ОСТАВИХТЕ ДА СИ ГИ РАЗПРЕДЕЛЯТ И ДА БАДАТ ПРЕДСТАВЛЯВАНИ ОТ МУТРИТЕ ! КАТО СЕ НАРИЧАТЕ БОРЕЦ ПРОТИВ ФАШИЗМА ЗАЩО ОСТАВИХТЕ ДА ВИ ОТНЕМАТ ИМЕТО СЪВРЕМЕНИТЕ БОРЦИ И ГИ ОСТАВИХТЕ ДА ТОРМОЗЯТ И ПРИНУДИТЕЛНО ДА ЗАСТРАХОВАТ ИЗТРАДАЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД , ТАКА КАКТО И ТУРСКИ ЕНИЧАРИ НЕ СА ГО ТОРМОЗИЛИ ? ЗАЩО ДОНЮ , ЗАЩО ? КАЖИ МИ , ПАК АКО ИСКАШ МИ ВЗЕМИ ДУШАТА , НО АЗ ТУЙ НЕ МОГА ДА ПРЕМЪЛЧАВАМ ! ТАКА САМ ВЪЗПИТАН ! ДА ГОВОРЯ ИСТИНАТА НА ХОРАТА ! А ВИЕ ДОПУСНАХТЕ ЖИВКОВАТА НОМЕНКЛАТУРА ДА СЕ ГАВРИ С НАРОДА НА 1 05 . 1986 Г. КОГАТО БЕ НАЙ- ГОЛЯМАТА РАДИАЦИЯ НАРОДА ДА ХОДИ НА МАНИФЕСТАЦИЯ С ВКУС НА МЕТАЛ В УСТАТА ДА ВИКА СЛАВА КПСС И СЛАВА БКП ! ЗНАЕШ ЛИ ДОНЮ КОЛКО ДЕЦА СА СЕ РОДИЛИ И СЕ РАЙДАТ САС СИНДРОМ НА ДАУН ?! ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ИЗМРЯХА МЛАДИ И НЕРАЗБРАЛИ НИЩО ОТ ЖИВОТА ?! ЗАЩО ДОПУСНАХТЕ ТАЗИ ГАВРА С ХОРАТА ЗА ДА СЕ УГОДИ НА ЧУЖДА ИМПЕРСКА СИЛА ДА СЕ ЖЕРТВА СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД ?!! ИСТОРИЯТА НЕ ПОЗНАВА ТАКОВА ПОДЛО ПРЕДАТЕЛСТВО !!! ЗАТОВА ДОНЮ ПО ДОБРЕ СИ МЪЛЧИ И НЕ ЧОПЛИ РАНИТЕ НАРОДНИ !!! КОЛКО НЕВИННИ МИНАХА ПРЕЗ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЛАГЕРИ И ЗАТВОРИ , А ИСТИНСКИТЕ ГРАБИТЕЛИ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ СА ОЩЕ НА СВОБОДА !!! ЗА ТОВА ЛИ СЕ БОРИХТЕ БРЕ ДОНЮ , ЗАТОВА ЛИ ??!
58
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot преди 15 години
ot NATO, USA, EU, IMF, World Bank, WTO, ... da izbroqavam li oshte.NIKOGA NE SME BILI PO-ZAVISIMI OT SEGA.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти може да си писал ,че не сме славянир но това не значи ,че не е така .Знаеш ли колко са били славянските племена при образуването на славенобългарската държава и колко прабългарите .Това едно.,Езикът ни е славянски с преобладаваща лексика и граматически строеж с този на руси, чехи ,поляци особено през 9 век .С течение на времето са настъпили различия .Например чешкия език е синтетичен тип език ,а българския днес е аналитичен .От прабългарския днес са останали само отделни думи като хан ,чертог, ковчеже и още много малко .Покойният професор Симеонов е работил по този въпрос .Заинтересувай се и прочети какво е написал за влиянието на прабългарския върху старославянския език .В заключение ,искам да кажа ,че когато имаш мнение е хубаво ,стига обаче то да бъде аргументирано ...
56
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 15 години
Д.В. бр. 2 10 . 1 . 1884 г. ,,КНЯЖЕСКОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ПРИЗНАВА ДА ДЪЛЖИ НА РУСИЯ ЗА РАЗХОДИТЕ НА О К У П А Ц И Я НА ИМПЕРСКИТЕ ВОЙСКИ , СУМАТА ДЕСЕТ МИЛИОНА ШЕСТОТИН И ОСЕМДЕСЕТ ХИЛЯДИ ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ КНИЖНИ РУБЛИ И ЧЕТИРДЕСЕТ И ТРИ КОПЕЙКИ " ( 10 680 250 , 43 ) ПО ТОГАВАШНИЯТ КУРС НА РУБЛАТА СУМАТА СЕ РАВНЯВА НА 32 000 КИЛОГРАМА ЧИСТО ЗЛАТО ! СУМАТА СЕ ИЗПЛАЩА ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 12 ГОДИНИ !!! НИЩО НЕ НИ Е ДАРОМ И НА РУСКИТЕ О К У П А Т О Р И ВСИЧКО ИМ Е ПЛАТЕНО ! ТЪЙ , ЧЕ БЕЗ ФАЛШИВА ПРОПАГАНДА МОЛЯ ! АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ ! ЦИТИРАХ ДВ И КОЙТО СЕ СЪМНЯВА ДА ХОДИ ДА ПРОВЕРИ ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СИ ГОВОРИМЕ , АМА САМО И С Т И Н И !!!
55
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Да-а-а, Хегел е велик не само с обемистата си христиаска философия, но и с кратките си афоризми. Например - историята ни учи на едно, че ние не се учим от историята. А и мнозина не искат и да я знаят - всеки си е съчинил някаква историческа митология и то на базата на първосигнални усещания и иска да я наложи на останалите. Няма диалог, няма спор, а още древните гърци са знаели, че истината се ражда в спора. Но това не е ново и не е само наша болест. В края на 50-те години на 20 век големия писател, философ и човек Албер Камю горе долу /по памет/ така характеризира нещата: "Времето на диалога свърши. Ние не си говорим като едно време - аз мисля така и така, как мислите Вие, какви са Вашите аргументи и т.н. Заменихме диалога с комюникето - истината се състои в това и това. Вие може да не сте съгласни, това може да не е вярно, но ако се наложи, полицията ще дойде и ще Ви докаже, че ние сме прави." Слава богу, че всички ония които дърдорят врели-некипели, нямат собствена полиция, иначе щеше да стане една... А така си остават с дърдоренето и, пак да се върнем към Хегел и неговите афоризми, въобразяват си, че са стигнали небето на истината, а всъщност витаят в облаците на глупустта.И какви са тези призраци - то проф. Цанков, то Че Гевара, то...А този ИСТОРИК - теолог има шанс да грабне палмата на първенството с кашата, която забърква /само не прекалявайте с нея - тя че е буламач, буламач е, но май е и отровна/. Кога най-после такива като него ще разберат, че Русия не е СССР, че комунизма не е руско явление и че руснаците са най-потърпевши от него, че по плановете на комунистите през 40-те години на 20 век в СССР не е трябвало да има нито христиански църкви, нито живи христиански свещенници и колкото и да е странно това не се е осъществило до край вследствие германската агресия. И ако е толкова загрижен за разстрелваните и пратените в лагери българи по време на комунизма, защо не се заинтересува какво е положението с борците против комунизма, и мъртви и живи /между които съм и аз/, за да разбере, че положението им е порядъци по-трагично от описаното от Вазов положение на борилите се против турското робство.И стига с това славяни, славяни, славяни... все пак сме българи... Но по този въпрос вече съм писал, така че този път спирам до тук.P.S. Повторих текста си, защото съм малко уморен и направих ред *** грешки.
54
0
 
0
 
! Отговори
moeto mnenie :) преди 15 години
Първо честит празник на всички българи!Но второ не подкрепям тезата ''НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ'' точно обратното е ЗАВИСИМИ сме и това е истината!Като цяло държавата ни е зависима от всички държави и в ЕС и извън ЕС.Подвластни сме на толкова много хора и неща, за това може ли да се каже, че сме НЕЗСВИСИМИ?!Според мен не...Подвластни сме на всичко, а това прави ли ни НЕЗАВИСИМИ?!?!И още повече за тези, които се смятат НЕЗАВИСИМИ!Хора осъзнанайте се, ако наистина бяхте НЕЗАВИСИМИ, нямаше въобще да се сетите за турското робство, защо на този свят празник трябва да се сещате за времето, когато дедите ни са били под робство, не може ли просто да се радвате, че сте свободни?Още едно нещо най-лошото е да сте подвластни на омразата!!!А омразата е най-голямото робство, което сами може да си причините!!!Празнувайте и не живейте с миналото!!!И ВСЕ ПАК, ПАК ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!
53
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Честито на всички българи и нека не забравяме че България е оцеляла в ново време благодарение на умелата политика на Фердинанд Борис 3 и сега Симеон Ако не беше Симеон да лобира за нас щяхме да видим Европа на кукуво лято
52
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Да-а-а, Йегел е велик не само с обемистата си христиаска философия, но и с кратките си афоризми. Наприме - историята ни учи на едно, че ние не се учим от историята. А и мнозина не искат и да я знаят - всеки си е съченил някаква историческа митология и то на базата на първосигнални усещания и иска да я наложи на останалите. Няма диалог, няма спор, а още древните гърци са знаели, че истината се ражда в спора. Но това не е ново и не е само наша болест. В края на 50-те години на 20 век големия писател, философ и човек Албер Камю горе долу /по памет/ така характеризира нещата: "Времето на диалога свърши. Ние не си говорим като едно време - аз мисля така и така, как мислите Вие, какви са Вашите аргументи и т.н. Заменихме диалога с комюникето - истината се състои в това и това. Вие може да не сте съгласни, това може да не е вярно, но ако се наложи, полицията ще дойде и ще Ви докаже, че ние сме прави. Слава богу, че всички ония които дърдорят врели-некипели, нямат собствена позиция, иначе щеше да стане една... А така си остават с дърдоренето и, пак да се върнем към Хегел и неговите афоризми, въобразяват си, че са стигнали небето на истината, а всъщност витаят в облаците на глупустта.И какви са тези призраци - то проф. Цанков, то Че Гевара, то...А този ИСТОРИК - теолог има шанс да грабне палмата на първенството с кашата, която забърква /само не прекалявайте с нея - тя че е буламач, буламач е, но май е и отровна/. Кога най-после такива като него ще разберат, че Русия не е СССР, че комунизма не е руско явление и че руснаците са най-потърпевщи от него, че по плановете на комунистите през 40-те години на 20 век в СССР не е трябвало да има нито христиански църкви, нито живи христиански свещенници и колкото и да е странно това не се е осъществило до край вследствие германската агресия. И ако е толкова загрижен за разстрелваните и пратените в лагери българи по време на комунизма, защо не се заинтересува какво е положението с борците против комунизма, и мъртви и живи /между които съм и аз/, за да разбере, че положението им е порядъци по-трагично от описаното от Вазов положение на борилите се против турското робство. И стига с това славяни, славяни, славяни... все пак сме българи... Но по този въпрос вече съм писал, така че този път спирам до тук.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НА КОЙ МУ ПУКА - НАРОДЪТ Е ГЛАДЕН И ОБЕЗВЕРЕН
50
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
Za kva nezavisimost mi govorite be v Bulgariya ima amerikanski voenni bazi v tva li se izrazyava nezavisimost kuv e toya maitap ,kva e taya parodiya.Sram i pozor!
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По силата на Берлинския договор българските територии, установени от Цариградската конференция от 1876 година, са разделени на 5 части - Княжество България, Източна Румелия, Македония и Източна Тракия, Северна Добруджа и Поморавие. Това предизвиква силно недоволство сред българите и до голяма степен предопределя политиката на България през следващите десетилетия, насочена към присъединяване на териториите, населени с българи, но останали извън държавните граници.Подписването на Берлинския договор предизвиква и силни отрицателни реакции на общественото мнение в Русия, особено на славянофилските кръгове. Те смятат, че Русия получава твърде малко отстъпки срещу тежките финансови и човешки загуби по време на Руско-турската война.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато Турция капитулира, тя подписва мирен договор, първа точка:България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите приети от Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османската армия там повече не ще се намира.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пратениците на Великите сили изработват и проект за органически правилник за двете български области, който предвижда:Главните управители на двете области се назначават от Високата порта със съгласието на Великите сили. (Отхвърленият руски проект предвижда главният управител на единната българска област да се избира от местното население). Те може да са турски или чужди поданици, но трябва да са християни.
46
0
 
0
 
! Отговори
боро преди 15 години
та то по зависима от всичко и от всички страна няма бе хора, не съм ли прав, опровергайте ме pls
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По отношение на българските земи участниците в конференцията предлагат различни решения.Руският проект, изработен от княз Алексей Церетелев и американският консул Юджийн Скайлър, предвижда единна българска автономна област, включваща Дунавския вилает, Софийски санджак, Пловдивски и Сливенски санджак от Одринския вилает и населените с българи части на Македония. Срещу него обаче възразяват представителите на останалите Велики сили и особено австро-унгарският външен министър граф Андраши и британският представител маркиз Солсбъри. Така в окончателния план на конференцията се налага британското предложение България да се раздели вертикално на две автономни области Източна, с център Търново, и Западна с център София. На заседанието на 8 януари 1877 г. маркиз Солсбъри заявява, че в границите на тези две провинции, образуващи България, не влизат районите, в които не преобладава българско население, нито районите, които не са били изложени на лошата администрация, която даде възможност да се извършат зверствата от миналото лято.