100 години Независима България

"Провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо царство", казва на 22 септември 1908 г. в Търново княз Фердинанд
22 сеп 2008 08:48,
85
100 години Независима България
22 септември 1908 г., княз Фердинанд Първи. Снимка: wikipedia.org

Днес се навършват 100 години от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново.

На днешния ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите".

В издадения от него Манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава Независимостта на България.

На 6 април същата година с Цариградския българо-турски протокол Независимостта на България е призната и от Турция.

На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война (1877-1878).

Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а тя от своя страна се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 милиона франка. 

До средата на април Великите сили (10 април - Англия, Франция и Италия, а на 16 април - Германия и Австро-Унгария) и балканските държави (7 април - Сърбия и Черна гора) признават Независимостта на България.

С провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Петото Велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 г.) приема промени в конституцията, за да приведе текстовете й в нова редакция с оглед на обявената независимост.

Утвърдена е царската титла, засилени са правомощията на монарха във външната политика, намален е мандатът на Народното събрание на 4 години, министерствата стават 10.

Най-строго охраняваната тайна в държавата преди сто години е именно обявяването на Независимостта на България в старата столица.

За това свидетелстват спомените на Никола Мушанов, министър в правителството на Александър Малинов, припомнят изследователите от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В спомените си министър Мушанов посочва, че с решение на правителството подготвяният исторически акт е държан в тайна и че дори княз Фердинанд не искал това да стане достояние в двореца или на членовете на неговото семейство.

Днес заради тържественото честване на 100-годишнината от Независимостта на България се променя движението по някои централни улици в София, съобщиха от Столичната община.

От 17,30 до 21,00 ч. се забраняват влизането на автомобили в двете посоки, престоят и паркирането и движението на пешеходци по ул. "Оборище" между ул. "Раковски" и ул. "11 август".

От 8,00 до 21,00 ч. се забраняват престоят, паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятието, по ул. „Оборище" между ул. „Раковски" и бул. „В. Левски".

От 11,00 до 12,30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Цар Освободител" между ул. „Раковски" и бул. „Княз Ал. Батенберг"; ул. „Леге" между ул. „Съборна" и пл. „Атанас Буров".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Честито! преди 15 години
Абе, пича искаше да каже, че на днешната дата трябва да помислим какво сме разрушили, защото наистина си самоунищожаваме историята, доказателство за това е, че се използва термина "ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ", а не "ТУРСКО РОБСТВО или ИГО". И защо- за да не би случайно *** да се сърдели, ами тва 5 века малко ли са , господа управляващи, да не говорим как се рушат паметници и ценности на култура. Тва според мене имаше предвид човекът. А инъче ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ние жертвите отшелници по света българи никога не сме удостоени от дипломатическите ни лица поне с една поздравителна телеграма или израз в печата.Виждала съм ,как други консули го правят ,ама нашите са заети с печалбарство и подломна дейност ! Не ни считат за нищо !Вас поне лицемерно ви поздравяват с клишета за празниците !Асимилация ,какво да се прави политиката на външно за българите по света !
22
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
20 ти си на хероин, ясно разбрахме те.. кухнята ножа вените край на проблемите.. само си смени паспорта преди това че не искам българин по паспорт и чужденец по не знам си какво да умираПартий,майки май нещо за политика ти се говори ама речника ли не ти стига.. или само толкова знаеш?
21
0
 
0
 
! Отговори
hudojnik преди 15 години
Dobre,che ima takiva hora kato teb ,koito razbirat sastinata na vaprosa.Chuvstvash li se praznuvasta na dneshnia den?Bi triabvalo da e v nacionalen mastab tozi prazdnik,a ne samo v starata stolica.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не ми дръж тон ,а се радвай на победите ,дето направихте от слободия ,цял свят да се залива от смях за реалността в БГ.такива заблудени ,като теб и партията майка !
19
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 15 години
България не е на 100 години, нейната история има повече от 1300 години! ЗА ОТЕЧЕСТВОТО - СЛАВАТА, ЗА НАС - ЧЕСТТА !!! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
18
0
 
0
 
! Отговори
джихад акбар преди 15 години
не, вие не сте българи, вие сте турци, които иван вазов е излъгал, че са българи! братя, върнете се обратно при падишаха! Аллах ще ви прости, ако пак нахлупите фесовете!
17
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Моля те, не развяй хубавия ден с глупави изказвания за "развитите страни" и "ценностите им" ..тихомълком ни освободи от присъствието си! Днес ден за радост и повод за гордост!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Kaleko ATAKISTA преди 15 години
Приятел, "може да имаш милиони идеи и красиви мечти, но си притиснат в кутия, за това за тях забрави" както се пееше в една песен.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
И да си кажа и аз какво научих за празника.Значи, статията в общи линии, може да се каже че е горе долу вярна.Впечатление буди факта, че България се задължава да изплати на Русия 82 милиона франка. Което е много пари за онова време. Факт. Та да запитам русофилите (дето явно са прекалено много в България и сигурно не се радват на този празник), къде е "братската" и "безвъзмездна" помощ за България след като говорим за пари (и то май в злато)?Също така явен факт е (което не се споменава тук в статията), че в манифеста на Фердинанд се изразява благодарност към "царя-освободител" и "братския руски народ", по чиято воля става тази независимост. Според мен, човека не е имал възможност да напише друг текст при тогавашните обстоятелства.Да не говорим че на друга една дата - обявяването на съединението на България, Русия изразява категоричното си несъгласие, и веднага след това спретва един преврат и буквално отвлича Александър Батемберг в Русия. Малко след това той е принуден да абдикира. Явно не слушка чичковците от Кремъл!Между другото, вчера като бях в Борисовата градина, видях изпълнение на полски военен оркестър. Много хубава музика! Разбрах че това е поздрав от полското посолство по случай празника на България. Затова се запитвам пак - защо като се говори за "братя славяни" винаги се посочват руснаците? Да не би само те да са славяни? Ами аз мисля че и братята поляци са славяни като нас.
14
0
 
0
 
! Отговори
lidis преди 15 години
100 години са период в който други страни еднакви по население с нас ,но различни в мисъл за независимост ,скъсали с Русия отдавна ,са постигнали ,това което ние няма да постигнем и след 100 години ,като ценности на независимост и национални успехи във всяка сфера !Въпроса не е да броим годините и да затъваме ,а да се огледаме на ден ,като днешният и да си дадем сметка ,че от Велика държава се превърнахме в агонизираща такава !Да ви е честит този ден и като голям размисъл за разрухата на всички ценности и опоручаване понятията свобода и независимост !
13
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
Хубав празник! Честито на всички българи! Но през тези сто години, били ли сме всъщност независими?
12
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Приятел, поправи се 100 НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!!!!!!! НЕЗАВИСИМА!!!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
А на всички Монархо-ФАШИСТИ нов 9 септември!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Rad преди 15 години
Честит празник на всички българи!Това е велик ден!Радвайте се, българи!100 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ!
9
0
 
0
 
! Отговори
hudojnik преди 15 години
I da ni boiadisat v ''republika'',vse ste sme si carstvo!Chestit prazdnik na vsichki,koito se chuvstvat balgari i sa takiva,razbira se!!!NACIA,koiato ne pomni istoriata si niama i badeste!Da gledame na pred,no da se seshtame i za vekovete predi nashia-taka se gradi,a ne se rushi-s cennostna sistema.V.Tarnovo e prekrasen grad.Moje da usetite chastica ot ''onova''vreme samo dokato se razhojdate.Tam e kovana bg.istoriata.Badete gordi s tova che sme balgari,no ne se vazgordiavaite!!!Chestita Nezavisimost na Balgaria!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 15 години
СТАТЯ ПЪЛНА С ЛЪЖИ ! ПЪРВО БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА СУМА РАЖНА НА 32 ТОНА ЦХИСТО ЗЛАТО ( по тогавашниат курс на рублата ) ИЗПЛАСХТАНА ОТ БАЛГАРСКИАТ НАРОД ЦЕЛИ 12 ГОДИНИ НА ОКУПАЦИОНАТА РУСКА АРМИЯ - РАСХОДИ ЗА ОКУПАЦИА (по късно наричано ,,освобойдение ,,) ЗАПИСАНО ЧЕРНО НА БЯЛО Ж ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК бр.2 1884 г.! ПО КАСНО ЗА СПОМЕНАТАТА СУМА ОТ 82 000 000 ФРАНКА ДЪЛЖАЩА ТУРЦИА НА РУСИА ГИ ИЗПЛАЩА БАЛГАРИЯ , ТЪЙ КАТО БЪЛГАРИЯ ДЪЛЖИ НА ТУРЦИЯ ! ТУРЦИЯ НЕ Е БИЛА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПЛАЩА И РУСИЯ Е МОГЛА ДА СИ ЗАМЪЛЧИ , НО ТЯ ЕФЕКТИРАНА ОТ СЪИДИНЕНИЕТО И ОТ РАЗБИВАНЕТО НА СРАБСКАТА АРМИА , КОЯТО Е БИЛА НАСАСКАНА ОТ РУСНАЦИТЕ , ТЕ СИ ИСКАТ ДЪЛВИМОТО ОТ ТУРЦИА ЧРЕЗ НАС ! НЕ Е ИСТИНА , ЧЕ РУСИА ПЪРВА ПРИЗНАВА НЕЗАВИСИМАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ! ПЪРВА НИ ПРИЗНАЖА АВСТРО - УНГАРИА И АНГЛИЯ , А ПОСЛЕ И ОСТАНАЛИАТ ЗАПАДЕН СВЯТ ! РУСИЯ И ТУРЦИЯ НИ ПРИЗНАВАТ , СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ТУРСКИАТ ДЪЛГ КАМ РУСИЯ ! ,,ОСВОБОЖДЕНИЕТО ,, И СЪИДИНЕНИЕТО , И НЕЗАВИСИМОСТТА НИ СТРУВАТ МНОГО , МНОГО ПАРИ ! НИЩО НЕ НИ Е ДАРОМ ! И НЕКА ПРОРУСКИТЕ ДОПИСНИЦИ ДА БЪДАТ ПОНЕ МАЛКО ДОСТОЙНИ БАЛГАРИ И ДА ПИШАТ ИСТИНСКИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ , А НЕ ДА УГОДНИЧАТ НА ДЕЗИНФОРМАЦИОНИАТ ОТДЕЛ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО ! ПОВЕЧЕ ИСТИНА И НАЦИОНАЛНО ДОСТОИНСТВО ! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ДНЕШНАТА ДАТА - ДА ДНЕС Е ВЕЛИК ПРАЗНИК , НО ЗАЩО НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ?! ВСЯКА САМОУВАЖАВАЩА СЕ НАЦИЯ ЧЕСТВА СВОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК В ДЕНЯ НА НЕИНАТА НЕЗАВИСИМОСТ , А НИЕ НЕ ! ДЕНЯТ НА РУСКАТА ОКУПАЦИЯ 3 МАРТ ГО ЧЕСТВАМЕ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК , А ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА - НЕ ??! ЩО ЗА НАЦИЯ СМЕ ??! И ОТ 1944 г. ДО ДНЕС ( без 1997 - 2001 - пражителството на ИВАН КОСТОВ) НАИСТИНА ЛИ СМЕ НЕЗАВИСИМИ ??! СЪМНЯВАМ СЕ ! ОСОБЕНО КОГАТО НА ВЛАСТ Е ПРОРУСКА ПРЕСТЪПНА ОЛИГАРХИА !!! 100 ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА - ДА ! НО 100 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ - НЕ ! ТРЯБВА ОТНОВО ДА СИ Я ИЗВОЮВАМЕ !!! БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ Е ПОРОБЕНА ОТ РУСКО - КЕГЕБИСКАТА МАФИЯ ПОСРЕДСТВОМ ТЕХНИТЕ ЛАКЕЙ ОТ ДС И ЖИВКОВАТА ИКОНОМИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА !!! БАЛГАРИЯ ДОРИ НЕ Е СЪИДИНЕНА !!! БАЛГАРИЯ Е РАЗПОКЪСАНА И РАЗИДИНЕНА !!! ВСИЧКИ СЪСЕДНИ СТРАНИ НИ ДЪЛЖЪТ ТЕРИТОРИИ !!! А РУСОФИЛИТЕ , КОИТО НЕ СА МАЛКО , НЕ СА БЪЛГАРИ !!! РУСОФИЛ - ЗНАЧИ АНТИБЪЛГАРИН !!! ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ - НЕ СА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ !!! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ С НЕПРОМИТИ МОЗЪЦИ !!! ДА СИ ВЪРНЕМЕ ОТНОВО МАЙКА БЪЛГАРИЯ БРАТИЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ !!! АМИН !!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Честит празник! преди 15 години
Честит празник на всички българи!
6
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
Честит празник на всички българи! Поклон пред делото на Негово Величество Цар Фердинанд , обявил Независимостта на Царство България!
5
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Гордейте се с предците си,обичайте страната си!