Изписват ни неизлекувани и без епикриза

Пациенти се оплакват, че им искат пари за гипс, болнични, а джипи-то им хич го няма, даже и на GSM-а
24 сеп 2008 13:54,
59
Изписват ни неизлекувани и без епикриза
Снимка: БГНЕС

Над 15 000 телефонни обаждания са получени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за първите осем месеца на годината.

На "горещия телефон" 0800 14 800 средно на ден са правени по 90 телефонни консултации, посочват от касата.

Оплакванията на пациентите на горещия телефон са по повод на ранно изписване от болницата, преди да е настъпило сериозно подобрение в състоянието им, както и за непредоставяне навреме на епикризата след приключване на лечение и дори отказ да се даде такава, ако не се заплати.

Други чести оплаквания са свързани с откази за приемане на по-тежко болни възрастни за лечение в болница, неизвършване на контролен преглед в рамките на клиничната пътека, липса на достатъчно информация за пациента относно характера на заболяването му, както и вземането на допълнителни средства под формата на дарение за фондации, искане за заплащане при сваляне на гипс, поставяне на скъпи консумативи, без да се информира пациентът за онези, които се подават от НЗОК, искане на заплащане на нерегламентирани такси при издаването на болничен лист.

Пациентите са недоволни още, че през почивните дни и по време на годишен отпуск им е трудно да се свържат с личните си лекари, както и че са получили отказ за домашно посещение при тежкоболен или за целта им е искано заплащането на транспортните разходи на лекаря, посочват от касата.

По данни от касата здравноосигурените вече са по-добре запознати с правата си и с работата на личния лекар и по-често използват възможността за неговата смяна, когато са недоволни, за разлика от преди, когато са предпочитали да подават жалби с искания за проверки от НЗОК.

Отговор на въпросите си гражданите могат да получат и в приемната на НЗОК всеки работен ден от 9,30 до 12,00 ч. и от 13,30 до 16,30 ч.


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Valko преди 12 години
За да има обективност в коментарите по отношение на Егологията, тук можете да разгледате новия сайт за тази наукаegologia.bgОсвен други неща, на сайта ще намерите над 350 видеомнения на хора, получили помощ от Егологията. Решете за себе си как изглежда всичко това и дали е полезно и ползотворно.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Хахахахахаха май няма какво да кажеш и се хващаш за правописа. Аз съм от Сливен ако толкова те интересува. Айде сега дай да се плюем кой е гражданин и кой селянин, искаш ли? Обаче смятам повече да не се хабя да ти пиша, не си ми интересен, теориите ти не струват, но ти си пиши, не ми пречиш. Слаб опонент си, гола вода.....
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
не сте ли разбрали, че има заповед от ЕС да станем 3 милиона, това е част от плана за намаляне на населението...
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
права си,аз не разбрах, че говориш на друг език, заблудих се, че говорим на български, но "зазлее" и "керативност" са непознати думи в българския език, ако не е тайна от коя диалектна дупка изпълзя?
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Долното беше за теб.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Мисля че всички вече разбраха кой е глупав и вечно недоразбрал.А ти проявявай малко повевече керативност в обидите, направо си смешен.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Баси бързата помощ. Мъжът ми получи бъбречна криза, нещо страшно беше, те дойдоха след 2 часа. Тва ако беше инфаркт, щеше да умре.Тука се обаждат некви ***, представители на тея *** бг медиците и като гледам злобата така ги е завладяла, че ако могат, в капка вода ще ни удавят. Ние обаче сме били злобните.Те общо взето така си се държат и в болниците.
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ти, злобно същественце, за много неща не се сещаш, затова ще продължаваш да си глупава, мнооооого глупава
51
0
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 14 години
Ок, ще го "причета", добре че ми каза щото не бях се сетила.Понеже си много компетентен, ще те питам още веднъж: ако лекаря е първа смяна и детето зазлее следобед аз на кого да звъня, като спешния кабинет е от 19 часа?И тогава какво ми остава да направя, освен да я скъсам тая информация от вратата и да ти я дам да си избършеш твоя си о.***.н зад.ник щото не аз, а ти се о.*** да повтаряш едно и също.Относно Бърза помощ, те за повръщане или алергична реакция не се отзовават, но явно няма откъде да знаеш.Сигурно не си родител или си просто лош родител. Виж какво, кой е глупавия ти го доказа вече,много си се настървил нещо.Ходи вземи един хладен душ и когато умните разговарят, гледай да не се месиш.
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
GIVEIA OT DALGI GODINI V ESPAÑA. NIKOI BEZRABOTEN NEPLA6TA ZDRAVNI OSIGUROVKI, A POLUCHAVA POMO6TI OT DARGAVATA...ZA DA MOGE DA GIVEE. NIAMA TAKSI ZA PREGLED, V KARIA NA KRAI6TATA KOGATO POTARSIM LEKAR E OT NUGDA, NE ZA KOMPANIA? KOGATO LICHNIAT VI LEKAR IZPI6E LEKARSTVA S RECEPTA SE ZAPLA6TA SAMO 25% OT STOINOSTTA , NA PENSIONERITE OT 65 GOD. LEKARSTVATA SA BEZPLATNI...KOGATO SE PRIBIRAM V BG MI IDE DA REVNA OT RADOST CHE SAM NA RODNA ZEMIA I DA REVNA S DVOINO GARLO OT MAKA OT POLOGENIETO V KOETO SE NAMIRAT POVECHETO BALGARI.....MNOGO SAGALIAVAM, NO V BG NEMOGAH DA IZDARGA....
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
и по какво ти е толкова ясно на теб и на другите велики специалисти тук дето работите по 24 часа без пари, че съм лекар, НЕ СЪМ, затова по-добре не идвай да те лекувам, не мога,а за вас - да ви лекува онзи *** с егологията, само това заслужавате
48
0
 
0
 
! Отговори
Цветан преди 14 години
Ами ит като си толкова голям специалист, що не си кажеш името, та да дойдем при теб да се лекуваме, щоот явно си лекар............ А това дали съм специалист, да, и то доста добър в областа си. А на теб като не ти изнасят парите за който работиш - еми братко пазара е свободен, намери си друга работа. Да ама не ти стиска, щото там няма да седиш по 5ч. на ден и да драпаш .......Иска се работа!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
б.а.си вие не можете да четете и не искате да мислите, като латерни повтаряте едно и също, ами цветане за спешни случаи - има бърза помощ ,която ще те закара в болница, но на теб ти е по-лесно да плюеш, кой те знае какъв велик специалист си, ти 24 часа ли работиш без пари?
46
0
 
0
 
! Отговори
Цветан преди 14 години
Аз имам малко дете на 2.5г. и като ми се наложи да потърся педиатърката, елате да видите к'во става.......нема братко намиране. Само когато е на кабинет и то с хиляди уфговорки по мобилния, като че ли ще купувам парцел на морето..... Ами детето ми явно трябва да се разболява само в определени часови интервали и в работно време излиза....Така ли! Мога да Ви кажа на всичките, че това не са лекари, а Еднолични търговци, фирмаджии....... Гледат т екато пресисало муле, да им дадеш нещо, че чак смешно ми става..........
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
глупава си ,нали вчера ти го казах, ама ти държиш да го показваш до на.си.ране,вчера ти обясних, чв личният ти лекар има разписание на вратата и ти, глупава жено, трябва да го причетеш и да си запишеш телефоните, на които да звъниш при спешен случай; ДО ВСИЧКИ УМНИЦИ И РАЗБИРАЧИ - СТИГА С ТАЯ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА< НЕ СТЕ Я ЧЕЛИ И НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПИШЕ ТАМ, А АКО ЛЕКАРИТЕ Я СПАЗВАТ,КАКТО МНОГО ВИ СЕ ИСКА, ТОГАВА НЕ ЗНАЕТЕ ИЗОБЩО КАКВО ВИ ЧАКА, айде като можете да клатете клавиатурите, идете в гугъл и хубавичко я прочетете
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
маика ми получи инсулт преди 2 години и в спешното не и обръщаха никакво внимание докато не откачих и тогава се залетяха явно само от заплахи и оръжие разбират
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Дипломиран инженер съм.. Доставям и поддържам медицинска техника... Вече повече от 10 години се занимавам само с това... Тази техника поддържа човешки живот... Без тази техника, никоя болница не може да функционира... На лекарите им били малко парите - а аз дето им давам работния инструмент в ръцете да кажа ли същото? Когато викат техниците ми за глупости, заради лоша и неправилна експлоатация, заради разлети кафета и сокове върху апаратите, заради хитруване и ползване на неоригиналните и препоръчителни консумативи, с цел да се поскатаят средства... И когато техникът пусне фактурата за посещението в съответното здравно заведение - да почнат пазарлъците- ама нали апарата не е ходил в сервиз - ами не е - просто някои от бели менти не си е направил труда да прочете инструкциите за работа с него, но моя техник е вложил труд, изминал е 50 км за да иде и да се окаже, че на апарата нищо му няма... Това се плаща, колеги! И стига сте се превъзнасяли по небесата! Професията ви е свята, но е силно зависима от други професии - моята например... Нека взаимно се уважаваме! Не ме знаете кой съм, макар,ч е може би знаете името на фирмата! Така, че нека и тук запазим добрия тон, без да си спестяваме истината - право куме, та в очите, демек, щото! А иначе, написаното в материала е вярно! Злоупотреби има много в здравеопазването и в болниците и при личните... Напълно подкрепям пост 42!
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Виж кво не ме наричай глупава жено прости човече явно не си бягал по болници посред нощ с примиращо дете в ръцете ти затова много плямпаш "хаха пада ви се щото сте прости" ами ти като си много умен хайде кажи ми когато личния ми лекар е първа или втора смяна и нещо се случи с детето докато той не е на работа аз към кого да се обърна, когато той е неоткриваем?Ами на частно, нали? Ами тия лични лекари защо ги избирахме, нали уж да се следи всеки един пациент, какъв беше смисъла ако два пъти седмично сме ходили на спешен кабинет пак щото личния е неоткриваем? Ще ме прощаваш ама така настървено да защитаваш лекарското съсловие нещо ми намирисва работата.Или те е срам да си призанеш? И кво си ми зяпнал не ме интересувало кой се разпорежда с парите ми. Интересува ме, но не кой, а как. Искам аз както и всички хора да видим малко резултат. ТИ за какво всъщност ревеш? Че хората недоволстват ли, това ли ти е проблема? Да си мълчим и да се "информираме" с неактуални телефонни номера по вратите на кабинетите и да запалим по свещичка в църквата да не се разболеем?Айде много ти здраве че ми писна да ти се обяснявам.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И да повторя - това че човек отива в частна болница почти нищо друго не му гарантира, освен че там ще е по - чисто, ще има по - добра апаратура, и ще му се усмихват. Но и там са същите *** като и в държавните. Това са нови бардаци със стари ***. И там е побългарено
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Да не би случайно аз да съм виновна за положението в държавните болници?!Какви "любими държавни болници"?! Аз колко пъти да повтарям, че в държавна болница повече кракът ми няма да стъпи? Да ти покажа бележка колко стотин лева платих за последното ми посещение в частна ли, какво ли искаш повече? Ако бях отишла в държавната, щях да платя пак толкова, ама под масата. Иначе трябва да загина. Което е мародерство, тва е престъпление по вс. човешки закони и навсякъде по света.Какво спориш ти тука изобщо? Защо си се върнал? *** си на запад и си брой паричките там.Тва което аз ти повтарям е, че ние сме пациенти. Принципно - платили сме си на здравна каса - такъв е реда тук. Искаме срещу това лекарска помощ, когато се налага. Ама колко им струвало, ама колко им плащали в държавните болници, това не е работа на болния и умиращия човек. Не се сърдете и не ни убивайте нас по операционните маси и болнични легла. Ние не сме ви виновни. Ние сме си платили на касата и си искаме помощта. Ако ни каже държавата, ще платиме и по - високи вноски. Останалото освен, че е престъпно, защото е корупция, е и от морална и човеяка и всякаква гледна точка абсолютно изродско. Официалния посредник между нас и вас е касата - тва е положението. Ако ти и колегите ти можете - съборете я тая система и направете така, че да плащаме директно на вас. Но ние не сме ви виновни за сегашното положение. Не ни убивайте.