Пред тях са блеснали житата

ДАМС: Има напредък във всички области в живота на младите
30 сеп 2008 16:20,
46
Пред тях са блеснали житата
Снимка: Булфото

Напредък във всички сфери на живота на младите в България отчита доклад за работата на Държавната агенция за младежта и спорта. Институцията, ръководена от Весела Лечева, е поръчала специално социологическо изследване.

Анализът на данните регистрира действителен напредък в „качеството на живот” на младите – нарастване на потреблението, подобряване на материалното им положение и успешна реализация на пазара на труда.

В момента България е под средните европейски показатели за младежка безработица, а ако изолираме „ромския фактор” (това са преди всичко младите роми без образование, квалификация, често неграмотни, които не могат да се впишат на трудовия пазар - 14% от младежката общност, според изследването), страната е на едно от най-ниските места по безработица в ЕС.

Делът на безработните младежи с висше образование е чувствително намалял, като според социолозите се наблюдава тенденция за съживяване и разширяване на пазара на труда в различни градове и в други населени места на България.

Важна стъпка от страна на ДАМС с грижа към младите хора в страната е изготвянето на проект на Закон за развитие на младежта, който бе внесен в Министерския съвет през октомври 2007 година.

Проектозаконът цели да насърчи самоорганизирането на младите хора, като регламентира механизмите за изграждане и структуриране на младежкото представителство.

Той предлага нов модел на финансиране на националната младежка политика чрез републиканския бюджет, общинските бюджети, национални и международни програми, дарения, както и чрез средства от фонд „Развитие на младежта в България”.

Законопроектът ясно дефинира правомощията на органите на централната власт, областните администрации, органите на местното самоуправление и предвижда ефективни механизми за координация при взаимодействието им при управлението на политиката за младите хора на национално, областно и местно ниво.

Дори едно дете е мечта за младата българка, каза директорът на социологическата агенция "Медиана" Кольо Колев, цитирайки данни от изследването, поръчано от ДАМС.

Младите българи са образовани, гонят кариера, печелят достатъчно, ходят и на почивка. Заради кариерата си все по-малко българки се решават да създадат дете.

Едва 9% от испанските младежи знаят чужд език, докато българчетата са образовани и 36 процента от тях ползват поне един западен език. Колев прогнозира голям проблем за висшите учебни заведения, защото една трета от децата мислят да учат в чужбина.

Младежите на България са на европейско ниво по знания и стандарт на живот, но за сметка на това изпреварват европейските си съученици по пушене и пиене на алкохол. По последните два признака те се нареждат на челните места в Европа.

16 процента от учениците са пушили трева, 2,1 процента използват твърди наркотици, където се отбелязва покачване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
един младеж преди 15 години
Щом,В.Лечева го казва я си поблъскайте мозъците за кои младежи говори,и аз съм на младежка възраст,но по-горе казаното неотговаря на истината кого залъгвате бе другари,това на снимката са вашите деца,които учт по-чужбина и като се върнат ни показват европейска атмосфера,а не ние младежите в БГ.които се вайкаме кой път да хванем ,за да се докажем .
4
0
 
0
 
! Отговори
гоце трипера преди 15 години
Ела,в оралният кабинет да се забавляваме -ВЕЧЕ НЯМАМ ТРИПЕР ,и стига с тия простоти дето ти ги пишат:))
3
0
 
0
 
! Отговори
BB преди 15 години
дааа блеснали са им очите с това наргиленцее
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти не ги разбираш тия работи, отговорните дру...аа, господа по-добре знаят.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Въх! Как пък ние, субектите на изследването, не сме забелязали тези неща, дето се описват в него?!