Наизскачаха журналисти доносници от СЕМ и БТА

Петима от медийния регулатор и 20 от държавната телеграфна агенция
8 окт 2008 14:56,
33
Наизскачаха журналисти доносници от СЕМ и БТА
Снимка: Булфото

10% от журналистите, проверявани от Комисията по досиетата, са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, съобщи Екатерина Бончева.

След проверка в СЕМ и БТА се оказа, че петима от членовете на медийния регулатор и 20 журналисти, заемали ръководни постове в държавната ни телеграфна агенция, са сътрудничили на ДС.

В СЕМ са проверени 56 лица, а в БТА - 71 души.

Членовете на СЕМ: Борислав Стефанов Шабански, Веселин Стойков Стойков, Людмил Иванов Стойков, Милен Атанасов Вълков, Михаил Иванов Бързанов.

И имената на работилите в БТА: Андрей Маринов Кожухаров, Атанас Тодоров Матев, Борислав Бориславов Костурков, Боян Георгиев Трайков, Венелин Иванов Миков, Веселин Сейков Василев, Георги Илиев Белчев, Георги Тодоров Груев, Евгени Драгомиров Дончев, Иво Любомиров Инджев, Красимир Методиев Друмев, Лидия Крумова Василева, Любомир Генчев Йорданов, Методи Любомиров Кръстев, Ненчо Методиев Хранов, Павел Апостолов Пашев, Румен Петков Михайлов, Христо Петров Петров, Цанка Маринова Стойчева.

"За мен всяко име е и изненада, и не е изненада", каза Бончева.

Тепърва предстои проверка в БНТ и БНР. Какво ли ще излезе обаче оттам?

Само в държавната телевизия ще бъдат проверени досиетата на 484-ма души, заемали ръководни постове в медията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Вече слабо му пука на народа кой бил воден за агент независимо дали той самият е знаел или не... Като гледам прийомите на някои служби, изобщо няма да се учудя, някои хора да са били картотекирани без дори да знаят... Разписки за изплащани пари ... Може би подписът под тях трябва да е доказателството за принадлежност - какво е един подпис за комунистическата ДС... Пффф... *** и глупави сме... А и да са били агенти какво? Такова е било времето... Въпроса е сега какви са... Времето на ОНАЗИ ДС отмина, въпроса е да не се пръкне някоя нова, ползваща същите прийоми и похвати....................................... ..................
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...И КАКВО ОТ ТОВА , ЧЕ ДОКЛАДИ ЗА ТЯХНАТА РАБОТА Е ОТИВАЛА И В ДС? ... ЗА КАКВО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА РОВИТЕ? НЕЩО ЩЕ ПРОМЕНИТЕ ЛИ? ЗАЩО ДА НЕ РАБОТЯТ И ТЕ КЪДЕТО ДРУГИТЕ РАБОТЯТ??? НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ УСЕТИТЕ, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИ НАСОЧВАТ КАКВО ДА ПРАВИТЕ,КАКВО ДА ОБИЧАТЕ...КАКВО ДА МРАЗИТЕ...
10
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Излязох пред офиса да изпуша един фас..Един уличен *** мъкнеше некво парче от закуска..Друг немуподобен му връхлетя.. Изъмжаха се..Първият отхапа малко от закуската и я остави на земята..Вторият отхапа от нея и я остави, първият отново, вторият отново, докато я изядат.. Улични измършавяли пумияри! Бездомни! С пломби на ушите!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хората живеят в 21 век и опасността от световна икономическа катастрофа, наште *** се замерят с досиета.
8
0
 
0
 
! Отговори
до редакцията преди 15 години
Уважаема г-жо Хаджииванова, Знаете ли кое е най-лошото на едно човешко предприятие,независимо какво е...?Това е правилата което създава и само нарушава...!?Никога не съм нарушавал правилата,когато съм пожелавал да коментирам определена новина от вашият сайт.И въпреки това,овластените от вас "чистачи"на коментари,меко казано прекаляват с правомощиата си!Никой не знае за неписаните критерии по които се триат коментарите.Чел съм коментари с обидно и цинично съдържание и въпреки това,те не се триат...!А когато се засегне "честта"на определена антидържавна институция(просто държавна отдавна няма...)някой от колегите ви се престарава в собствените си преценки и започва да трие безпринципно и безкретерийно...!Просто така:"едно,две ,три....а, този четвъртия ще бъде изтрит..."Пиша тук,защото има проблем с мейл адресите,които сте публикували....!
7
0
 
0
 
! Отговори
kosi4a преди 15 години
Всички са на хранилката!
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички журналисти НЕ СА ***.Това че се пише по форумите че СА, е поредната манипулация, насочена към зомбираните ***. Има добра журналистика, и добри медии. Всеки трябва сам да си ги намери.
5
0
 
0
 
! Отговори
еди кой си преди 15 години
И що така?Кво им е специалното?
4
0
 
0
 
! Отговори
аноним доносников преди 15 години
Преди трийсетина години БКП не позволяваше на непартийни членове изобщо да влязат да учат журналистика. Камо ли да следват същата в Съветския Съюз. Привилегиите за тройкаджии - деца на активни борци или от селата с открит лист по турската граница - вкарваха в медиите само техни си проверени хора. Логично е повечето журналисти, около петдестинагодишни днес, да са сътрудничели на ДС, къде от признателност за административното игнориране на конкуренцията, къде от страх за местенцето в партийния вестник-храникликник, са си рапортували с патос на ченгетата за "идеологическите антидържавни прегрешения" на колегите си, иначе...уволнение и отнемане на картата. В последните три-четири журналистиката ни отново залита към реставриране на проказионното си заучено амплоа.
3
0
 
0
 
! Отговори
Фактор преди 15 години
Това не учудва никого. Всички журналисти са ***. Всеки, който не може да прави нищо става или или журналист.
2
0
 
0
 
! Отговори
agenta преди 15 години
partiqta napravi vsi4ki karieristi donosnici.za da raste6 v ierarhiqta trqbva da pee6 .jalka istoriq
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Със свое решение 50, Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към ДС, обяви имената на журналистите, които са сътрудничели на бившата Държавна сигурност. В документа, публикуван днес на интернет-страницата на Комисията са публикувани имената на членовете на СЕМ, сътрудничели на ДС. Това са Борислав Стефанов Шабански, Веселин Стойков Стойков, Людмил Иванов Стойков, Милен Атанасов Вълков, Михаил Иванов Бързанов. Публикувани са и имената на работилите в БТА., между тях са Андрей Маринов Кожухаров, Атанас Тодоров Матев, Борислав Бориславов Костурков, Боян Георгиев Трайков, Венелин Иванов Миков, Веселин Сейков Василев, Георги Илиев Белчев, Георги Тодоров Груев, Евгени Драгомиров Дончев, Иво Любомиров Инджев, Красимир Методиев Друмев, Лидия Крумова Василева, Любомир Генчев Йорданов, Методи Любомиров Кръстев, Ненчо Методиев Хранов, Павел Апостолов Пашев, Румен Петков Михайлов, Христо Петров Петров, Цанка Маринова Стойчева. Комисията е установила и обявява принадлежност към органите на ДС и разузнавателните служби на тези лица. В решението се казва още, че е установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на още 4 лица, данните за които не подлежат па публикуване. /БГНЕС